Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Προστατέψετε την ελευθερία έκφρασης στα κατεχόμενα

Με δεδομένο ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει προβεί ακόμα στις δέουσες ενέργειες για το θέμα της νέας δίωξης δημοσιογράφων στα κατεχόμενα, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδηςlevent (ΔΗΚΟ, S&D) ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την νέα παράνομη ενέργεια της Κυβέρνησης Ερντογάν που με την πλήρη συνέργεια του υποτελούς κατοχικού καθεστώτος της στην Κύπρο, επιδιώκει να φυλακίσει δημοσιογράφους που αντιστέκονται ακόμη στην ηγεμονία του Ερντογάν.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης υποδεικνύει τα εξής:
«…Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στη δίωξη για εκδίκαση των τουρκοκύπριων δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, της εφημερίδας «Αφρίκα». Ο Λεβέντ είναι εκδότης της συγκεκριμένης εφημερίδας, πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζει στα κατεχόμενα. Παρά τις διώξεις και απειλές του κατοχικού καθεστώτος και της Άγκυρας, με τελευταία την επιδίωξη λιντσαρίσματός του στις 22/1/2018, συνεχίζει να την εκδίδει, επικρίνοντας έντονα την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου. Οι κατηγορίες αφορούν πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αφρίκα», η οποία χαρακτήρισε την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν της Συρίας ως «δεύτερη τουρκική εισβολή», θεωρώντας την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ως την «πρώτη τουρκική εισβολή», καθώς επίσης και άρθρο του Λεβέντ με το οποίο καταφερόταν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο Λεβέντ τιμήθηκε φέτος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη προερχόμενου από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πως θα ενεργήσει για την προστασία των δύο δημοσιογράφων, με δεδομένο μάλιστα ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα στα κατεχόμενα είναι αποδέκτης ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης;
Επειδή η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν προέβηκε σε κάποια ενέργεια, θεωρείται
η  στάση της έναντι μιας τέτοιας πρωτοφανούς παραβίασης του θεμελιακού
δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως η δέουσα;»