Κλιμακώνται οι αντιδράσεις εναντίον Τουρκίας για τη δίωξη δημοσιογράφων της ΑΦΡΙΚΑ

Κλιμακώνονται στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου οι αντιδράσει εναντίον της Τουρκίας η οποία έχει στήσει δύο δίκες εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων της, Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.Unknown

Η πρώτη δίκη αφορά το πρωτοσέλιδο της «Αφρίκα», που έκανε λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή» στη Συρία , με αφορμή τις εξελίξεις στο ‘Αφριν. Η δεύτερη δίκη αφορά ένα άρθρο γνώμης του Σενέρ Λεβέντ, το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Zorba The Cypriot» (Ζορμπας ο Κύπριος).

 

Οι δύο  Τ/κ δημοσιογράφοι κάνουν  λόγο για μία δυσάρεστη τροπή στα χρονικά της Κύπρου και καλούν τόσο την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη όσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να παρέμβουν.

Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας συνεχίζεται και μια άλλη «δίκη», η οποία αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου με απόφαση του «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από το επάγγελμα του εξαιτίας των πιέσεων, που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα από κύκλους της ‘Αγκυρας.

 

 Οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι έχουν αρνηθεί να καταθέσουν στο τουρκικό δικαστήριο, προβάλλοντας την άποψη ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι δεν αναγνωρίζουν τις δυο δίκες.

Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε στον ανταποκριτή της «Καθημερινής» Κύπρου, στην Κωνσταντινούπολη, ότι αυτήν τη στιγμή στα κατεχόμενα συζητείται το ενδεχόμενο της μεταφοράς του ίδιου και του συναδέλφου του στην Τουρκία, «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει τον δημοσιογραφικό κόσμο της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Ανακοινωση ΕΣΚ 

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου με ανακοίνωση της καλεί τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβούν σε όλα τα δέοντα μέτρα προκειμένου οι Τουρκοκύπριοι  δημοσιογράφοι Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν να προστατευθούν από την οργή του καθεστώτος Ερντογάν και σημειώνει ότι οι δύο συνάδελφοι και συμπατριώτες είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαίοι πολίτες.

Η ΕΣΚ αναφέρει παράλληλα ότι θα ενημερώσει για το νέο κατατρεγμό που δέχεται η «Αφρίκα» και οι συντάκτες της, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καθώς και το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ.

“Οι δημοσιογραφικές απόψεις αποτελούν συστατικό κύτταρο της Δημοκρατίας. Ούτε διώκονται, ούτε καταδιώκονται, ούτε και ποινικοποιούνται. Η Τουρκία κατακρίνεται διεθνώς για διώξεις και φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων στην επικράτειά της. Τώρα επεκτείνει προκλητικά αυτή την κατακριτέα και κατάπτυστη συμπεριφορά και εκτός των εδαφών της”, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΚ.

Ανακοίνωση ΔΗΚΟ 
Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει με βδελυγμία τη δίωξη των τουρκοκύπριων δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, της εφημερίδας «Αφρίκα» από την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Τονίζεται πως παγκόσμια, το ένα τρίτο των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή, βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας.
Στη σημερινή Τουρκία, με την παραμικρή κριτική κατά του Ερντογάν δημοσιογράφοι είτε διώκονται, είτε φυλακίζονται.  Εφημερίδες που ασκούν κριτική, είτε κλείνουν, είτε εξαναγκάζονται να μετατραπούν σε φιλοκυβερνητικές.
Σημειώνεται πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από τον ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Κώστα Μαυρίδη, κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο Κώστας Μαυρίδης, με γραπτή παρέμβαση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνει για τις πρωτοφανείς νέες διώξεις της Κυβέρνησης Ερντογάν με συνεργό το  κατοχικό καθεστώς, εναντίον του Σενέρ Λεβέντ, πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος στηλιτεύει την παράνομη κατοχή της Κύπρου. Στην γραπτή του παρέμβαση ο κ. Μαυρίδης σημειώνει ότι ο Σενέρ Λεβέντ τιμήθηκε φέτος με το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς προερχόμενος από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τέλος το ΔΗΚΟ  καλεί  το Τμήμα της Ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ, αντί να ασχολείται με γλωσσάρια που αποενοχοποιούν την κατοχική Τουρκία, να παρέμβει έτσι ώστε να σταματήσει η δίωξη των δύο συμπατριωτών μας δημοσιογράφων.

Η ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της τονίζει  ότι « η απόφαση να δικαστεί από Δικαστήριο της Άγκυρας ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, λόγω άρθρου του που καταφερόταν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν, για ακόμα μια φορά, τη φασιστική αντίληψη που διαπνέει τον Ερντογάν.
Το καθεστώς του νέου-σουλτάνου της Άγκυρας καταδιώκει έναν ελεύθερο άνθρωπο για τις ιδέες του, παραβιάζοντας για ακόμα μια φορά την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή ζητά παρανόμως τη μεταφορά ενός πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκιά για να δικαστεί εκεί.»
Καλείται η  κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και να καταδικαστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οικολόγοι

 

Το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η Άγκυρα με τις πράξεις της αυτές προσπαθεί να επιτύχει πολλά. Προφανώς το πρώτο που επιθυμεί να πετύχει, είναι να ασκήσει πιέσεις προς τους Τουρκοκύπριους, επιδεικνύοντας δύναμη αλλά και καταπιεστικές εξουσίες. Το δεύτερο που ξεκάθαρα επιχειρείται με την προσπάθεια για έκδοση του κ. Λεβέντ, είναι επίδειξη εξουσίας  της Τουρκίας στην λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατίας της Κύπρου, δημιουργώντας τις εντυπώσεις  αλλά και ασκώντας ουσιαστικό έλεγχο στην κατεχόμενη Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζει τον Σενέρ Λεβέντ καταδικάζοντας απερίφραστα την στάση της Άγκυρας στην επίδειξη εξουσίας και  δύναμης που επιχειρεί.

Ήδη ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε επιτολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιαδη, τους Ευρωπαίους Πράσινους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας την άμεση κινητοποίησή τους προκειμένου να προστατευθούν οι Κύπριοι δημοσιογράφοι Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν από την τουρκική αυθαιρεσία.»