Ν. Κοτζιάς:«Σημαντική για την ασφάλεια της χώρας η συμφωνία με την πΓΔΜ»


Τη σημασία της συμφωνίας για το ονοματολογικό ως προς τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio.imagew-6.aspx

«Έχει μεγάλη σημασία η χώρα να προστατεύει τα νώτα της λέει η διατύπωση, αλλά τα βόρειά της θα έλεγα στην κυριολεξία, να έχουμε καλές και φιλικές σχέσεις. Η χώρα αυτή είναι έτοιμη να ανοιχτεί σε εμάς, αγαπάει και λατρεύει την Ελλάδα, ο μισός της πληθυσμός είναι τουρίστες κάθε καλοκαίρι, πάνω στη βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς αναφορικά με την πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη της συμφωνίας αποσοβεί τον κίνδυνο αύξησης της επιρροής της Τουρκίας στην πΓΔΜ, ενδεχόμενο το οποίο θα συνεπαγόταν την ενίσχυση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η τουρκική παρουσία στην πΓΔΜ στοχεύει στον μετασχηματισμό του αλβανικού εθνικισμού σε ισλαμικό φονταμενταλισμό, και διερωτήθηκε: «Συμφέρει την Ελλάδα να αποκτήσουμε φονταμενταλισμό ισλαμικό πάνω στα σύνορά μας και να αποκτήσουμε ένα χώρο που θα εκπαιδεύονται ισλαμιστές μαχητές για να εισέρχονται στην Ελλάδα;».

Η συμφωνία λειτουργεί προς όφελος των λαών και της Ελλάδας και της πΓΔΜ σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, αναφέροντας ότι «κάθε συμφωνία εμπεριέχει μέσα της κι ένα συμβιβασμό και μια δέσμευση». Επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα που διατύπωσε και στη Βουλή των Ελλήνων ότι δεν μπορεί να τηρεί κανείς μια μαξιμαλιστική στάση σε μια διαπραγμάτευση, απαιτώντας τα πάντα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «εδώ, δεν είμαστε σε πόλεμο με τους ανθρώπους, φιλική χώρα είναι, κατά τα άλλα πέραν της ονομασίας».

Όπως ανέφερε, η συμφωνία διασφαλίζει τα τρία σημεία της ελληνικής εθνικής γραμμής, δηλαδή τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παρασυρθεί από το ακροδεξιό κομμάτι της και ότι «θυσίασε τη θέση που εκείνη έφερε με τον Καραμανλή το 2008 για σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη στάση της ΝΔ την οδηγεί να συμπεριφέρεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ως «κομματικό παράρτημα του VMRO στην Αθήνα».

«Έχουμε δυο δυνάμεις, που δεν θέλουν να κάνουν συμβιβασμό, διότι νομίζουν ότι μπορούν να βγάλουν πολιτικά και άλλου είδους κέρδη, από τη μεγαλοστομία, την πατριδοκαπηλία και την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κλίματος εχθρότητας ανάμεσα στους λαούς», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες.

Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς διαχώρισε τον «καλοπροαίρετο κόσμο», που εκφράζει τις αγωνίες του, από ακροδεξιές ομάδες και «τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής» που καλλιεργούν αλυτρωτικά αισθήματα και επιθυμούν την κατάλυση του Διεθνούς Δικαίου.

«Και τι θέλουν; Θέλουν να παραβιάσουμε το Διεθνές Δίκαιο; Θέλουν να εισβάλει η χώρα στα Σκόπια και νομίζει ότι αυτό θα το κοιτάει η διεθνής κοινότητα; Σας φαίνεται υπερβολικό; Σας θυμίζω ότι στο μεγάλο –όχι στο προχτεσινό, που ήταν πολύ μικρό–συλλαλητήριο πριν μερικές εβδομάδες στο Σύνταγμα ακουγόταν επί ώρες το εξής σύνθημα: “Φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια”. Αυτό δεν είναι αλυτρωτικό; Γιατί μου λένε μερικοί «δεν υπάρχει αλυτρωτισμός στην Ελλάδα». Τι είναι αυτό; Φέρε μου ένα όπλο να μπω στην ξένη πρωτεύουσα; Και αλυτρωτισμός είναι και φιλοπολεμικό είναι», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Ως προς τον προσδιορισμό της υπηκοότητας των πολιτών της πΓΔΜ με τον όρο «Μακεδόνας», όπως προβλέπεται στη συμφωνία μαζί με το «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε τον διαχωρισμό ανάμεσα στην «ιστορική ελληνική και αρχαιοελληνική Μακεδονία από τη γεωγραφική».

Όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, «ο Ζάεφ ονοματίζει τον εαυτό του Μακεδόνα με βάση τη γεωγραφική θέση και περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι η γεωγραφία της Μακεδονίας όλη ελληνική; Όχι. Στη σημερινή πραγματικότητα ένα μικρό κομμάτι ανήκει στην Αλβανία, ένα πιο μεγάλο κομμάτι ανήκει στην Βουλγαρία, η λεγόμενη Μακεδονία του Πιρίν, ένα τρίτο ανήκει στη Βόρεια Μακεδονία, και το μεγαλύτερο μέρος, 52-53%, ανήκει στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι απόψεις οι οποίες αμφισβητούν τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που ορίζει τον διαχωρισμό της γεωγραφικής Μακεδονίας, συνιστούν αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι οι ηττημένοι της διαδικασίας είναι ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. «Διότι τελικά εκτέθηκε η πραγματικότητα ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο πρώτος που υπέγραψε σκέτο “Μακεδονία” στα ευρωπαϊκά όργανα. Η δε ακροδεξιά απεδείχθη ότι δεν λέει τίποτε άλλο παρά αυτά τα ψεύτικα λόγια της χούντας και για το Κυπριακό και για τη Μακεδονία», κατάληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.