Tη διασφάλιση των δικαιωμάτων δανειοληπτών με μεταφορά δανείων τουςαπό ΣΚΤ σε ΟΕΣΤ, ζητά η Επ. Οικονομικών

Το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση δανείων, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τους βουλευτές να θέτουν σειρά ερωτημάτων και να τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστούν τα υφιστάμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις των δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων θα μεταβιβαστούν σε Οντότητα Ειδικού Σκοπού για Τιτλοποίηση (ΟΕΣΤ), η οποία θα εκδώσει στη συνέχεια ομόλογα (bonds) τα οποία διοχετεύει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.imagew-5.aspx

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών μέχρι την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 29 Ιουνίου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους είπε ότι η τιτλοποίηση είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει σε μια τράπεζα ή σε μια εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων να μεταβιβάσει ομάδα δανείων σε μια ΕΟΣΤ για τιτλοποίηση και η ΕΟΣΤ μπορεί να χρηματοδοτήσει τη δραστηριότητα της με την έκδοση τίτλων που διοχετεύει σε επενδυτές. Η Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύει την αγορά τιτλοποιήσεων.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ρυθμίσει το πλαίσιο των τιτλοποιήσεων ώστε να συμβάλει στην αναζωογόνηση της αγοράς, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα για δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι η μεταφορά στην ΟΕΣΤ δεν επηρεάζει τα δικαιώματα του δανειολήπτη είτε όπως προνοούνται στη δανειακή σύμβαση είτε και το δικαίωμα του να προβεί σε αναδιάρθρωση του δανείου του, ενώ δεν επηρεάζεται το δικαίωμα συμψηφισμού.

Αναφορικά με τα οφέλη της τιτλοποίησης της μεταβιβάζουσας οντότητας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αυτά είναι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ενίσχυση ρευστότητας του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, διατήρηση κεφαλαιακής επάρκειας μέσω της μείωσης του σταθμισμένου ως προς τον πιστωτικό κίνδυνο ενεργητικού και διαχείριση των κινδύνων των πιστωτικών ιδρυμάτων από τα δανειστικά τους χαρτοφυλάκια.

Αναφορικά με τα οφέλη για τους επενδυτές, αυτά είναι υψηλότερες αποδόσεις, δυνατότητα διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων που κατέχουν οι επενδυτές και η προστασία της ΟΕΣΤ μέσω απομάκρυνσης του κινδύνου αφερεγγυότητας της μεταβιβάζουσας οντότητας.

Αναφορικά με τα οφέλη για την οικονομία, αυτά είναι ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, πρόσθετες δανειακές ευκαιρίες, πηγή χρηματοδότησης για τράπεζες και εταιρείες και δύναται να μειωθεί το κόστος δανεισμού των δανειοληπτών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι αντιμετωπίζεται με πολλή επιφύλαξη αυτό το νομοσχέδιο γιατί δεν είναι εξασφαλισμένα τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Δεν είναι εξασφαλισμένα ότι τα δικαιώματα που έχει σήμερα ο δανειολήπτης έναντι της τράπεζας θα παραμείνουν και έναντι του ΕΟΣΤ, πρόσθεσε.