Υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Με φόντο τη Μεγάλη Λίμνη των Πρεσπών υπογράφηκε, το πρωί της Κυριακής, η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.imagew

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν και να επευφημούν συνεχώς τους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο χωρών, και κάλεσε τους δύο λαούς να την στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις.  «Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα υπάρξει συμφωνία, και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ιστορική ευθύνη να μην αφήσουν το βήμα μετέωρο, συμπληρώνοντας ότι «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες, και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία μπαίνει τέλος σε μια μακροχρόνια διένεξη που επιδείνωνε τις διμερείς σχέσεις. Με δύο αποφθέγματα του Αριστοτέλη ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το θάρρος που επέδειξαν.image

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» , πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές είναι ισχυρές απέναντι στην ξενοφοβία.  Αναφορικά με τις αντιδράσεις στις δύο χώρες, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράζονται αντιδράσεις, όμως οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουν το μέλλον. «Είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» , σημείωσε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του Μάθιου Νίμιτς, Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το ονοματολογικό τα τελευταία 25 χρόνια. Ο κ. Νίμιτς ευχαρίστησε τους δύο Πρωθυπουργούς για το θάρρος, όπως είπε, που επέδειξαν, και σημείωσε ότι οι λαοί χρειάζονται ηγέτες όπως οι Τσίπρας και Ζάεφ, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν μπροστά και να λύνουν προβλήματα ετών.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το γεύμα, σαν τραπέζι γάμου

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε εξάλλου, το γεύμα το οποίο παρέθεσε στην ελληνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,  Ζόραν Ζάεφ, στο Οτέσοβο, το μεσημέρι της Κυριακής μετά την υπογραφή της συμφωνίας. image

Οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Σκοπίων γευμάτισαν σε σκοπιανό έδαφος, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει μετά την ολοκλήρωσή του:

«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου».

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απαντώντας σε ερώτηση του kozanimedia σχολίασε το δώρο του Ζ. Ζάεφ που ήταν μια γραβάτα αναφέροντας πως θα την φορέσει «όταν πρέπει» εννοώντας τη δέσμευσή του για την ελάφρυνση του χρέους.
Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ.