Εντονες επικρίσεις κομμάτων για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού

 

«Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας για ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε ιδιωτική τράπεζα, επιβεβαιώνεται ότι ο κυπριακός λαός imagewθα καλεστεί να πληρώσει και από πάνω, επιδοτώντας το ξεπούλημα”, αναφέρει το ΑΚΕΛ απ’αφορμή τη συμφωνία κυβέρνησης-Ελληνικής Τράπεζας για την πώληση του καλού κομματιού της ΣΚΤ, και σημειώνει:
“Δεν φτάνει που οι κυβερνώντες ξεπουλούν κοινωνική και κρατική ιδιοκτησία πέραν το 10 δις.
Δεν φτάνει που χάνονται τα πολλά δισεκατομμύρια που μέχρι σήμερα πλήρωσε ο πολίτης για να στηριχτεί και να διασωθεί ο Συνεργατισμός.
Θα ξαναπληρώσει ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ο λαός για να επιδοτήσει το ξεπούλημα!
Πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, το οποίο μεθόδευσαν οι κυβερνώντες και ενισχύθηκε από την ανικανότητα τους να χειριστούν την κατάσταση.
Με την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού το 2013, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ως ο μόνος ουσιαστικά ιδιοκτήτης, είχε για έξι χρόνια την απόλυτη ευθύνη της Τράπεζας. Έξι χρόνια μετά, μέσα από μια πορεία μεθόδευσης, ανικανότητας, αδιαφάνειας και επιβολής των «φίλων και γνωστών» οδήγησαν το Συνεργατισμό στο ξεπούλημα. Φορτώνουν επιπρόσθετα πολλά δισεκατομμύρια στην οικονομία και τον κυπριακό λαό. Αυτά καταγράφει και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.
Δεν θα ανεχτούμε συγκάλυψη αυτού του οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του κυπριακού λαού. Όλα πρέπει να φωτιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, στους πολύ καλά γνωστούς, υπαίτιους.”

ΕΔΕΚ


Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της τονίζει:

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον Συνεργατισμό και διαπιστώνουμε πως ο φορολογούμενος πολίτης θα κληθεί και πάλι να καταβάλει ένα τεράστιο ποσό το οποίο θα πλησιάσει τα 4,5 δισ. ευρώ για να ιδιωτικοποιηθεί το τελευταίο κυπριακών συμφερόντων χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο.
Μέχρι σήμερα ο κύπριος φορολογούμενος, πέρα από τα ποσά που κατέθεσε για τον Συνεργατισμό, έχει καταβάλει 1,8 δισ. για την κρατικοποίηση (και στη συνέχεια τη διάλυση) της Λαϊκής, και 10 και πλέον δισ. με κούρεμα λόγω των καταχρήσεων, της κακοδιαχείρισης και της απουσίας σωστού εποπτικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.
Αν σε όλα αυτά συναθροίσουμε το γεγονός πως εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια δεν υπήρξε:
·         καμία προσαγωγή υπευθύνων,
·         δεν διατέθηκε ποσό λιγότερου του μισού δισ. για να μείνουν η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου υπό τον έλεγχο κυπριακών κεφαλαίων,
·         το κράτος δεν αποζημίωσε τους κουρεμένους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων παρόλο που υπήρχε σχετική πρόνοια στο Μνημόνιο που υπογράφτηκε με την Τρόικα το 2013,
αντιλαμβανόμαστε πως είναι επιβεβλημένη ανάγκη η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα στο πλαίσιο μιας στενής, σωστής και ουσιαστικής συνεργασίας να δρομολογήσουμε άλλες διαδικασίες όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων. Και αυτό επειδή δεν πρέπει και δεν μπορεί να επωμιστεί και πάλι ο κύπριος φορολογούμενος πρόσθετα οικονομικά βάρη συνεπεία λανθασμένων χειρισμών και πολιτικών αποφάσεων.”

Συμμαχία Πολιτών


«Τα όσα συμβαίνουν στον Συνεργατισμό είναι αποτέλεσμα των τραγικών λαθών διαχείρισης , τονίζει η Συμμαχία Πολιτων και προσθέτει:

«Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έφερε τον Συνεργατισμό σε απελπιστική κατάσταση με μεγάλες ανάγκες κεφαλοποίησης.
Ταυτόχρονα, δεν  άφησαν επιλογές για πιο πολλές προτάσεις. Άφησαν μόνο την Ελληνική Τράπεζα για την οποία από την αρχή τροχοδρόμησαν την πορεία. Αποτέλεσμα τούτου,  όλες οι απαιτήσεις της Ελληνικής να γίνονταν αποδέκτες γιατί ήταν σε πλεονεκτική θέση.
Η επόμενη μέρα εμπεριέχει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους!
Ποιος θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα  δάνεια του κακού Συνεργατισμού;
Ποιο είναι το πλάνο της Κυβέρνησης;
Αν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφεθούν στην Altamira τότε αυτό θα είναι  ότι χειρότερο από πλευράς δημοσίου συμφέροντος.
Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι η δημιουργία Ταμείου Χρηματοοικονομικών Διευκολύνσεων το οποίο θα αγοράζει με σημαντική έκπτωση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όχι μόνο του Συνεργατισμού αλλά και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων, δανειοληπτών και μικροεπιχειρηματιών που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την κρίση. Πρόκειται για ένα είδος κουρέματος των δανείων. Κεφάλαια μπορούν να αντληθούν από ιδιώτες επενδυτές στους οποίους θα προσφερθεί επιπλέον κίνητρο φοροαπαλλαγής των κερδών τους από τη συμμετοχή τους στο ταμείο αυτό.”

Οικολόγοι

«Εκλεισε η συμφωνία, έκλεισε και ο Συνεργατισμός , καταγγέλλει το κίνημα Οικολόγων και αναφέρει:

«Σε μια νυκτερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έκλεισε τη συμφωνία για το ξεπούλημα της τελευταίας Κυπριακής τράπεζας, και ταυτόχρονα έβαλε την ταφόπετρα σε μια μοναδική ιστορία πέραν των 100 χρόνων.

Ο Κύπριος φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα των σκανδάλων και της κακοδιοίκησης. Καλείται ακόμα να πληρώσει για την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια περιουσία πέραν των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καλείται ο Κύπριος φορολογούμενος να πληρώσει ακόμα 1.5 δις σε εγγυήσεις, ομόλογα και αποζημιώσεις των εργαζομένων. Για να μην υπολογίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας με τους εκατοντάδες ανέργους και την αμφίβολη διαχείριση χιλιάδων δανειακών συμβάσεων είτε αυτές είναι εξυπηρετούμενες είτε όχι.

Ο Γενικός Ελεγκτής έχει δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι θα ζητήσει να γίνει διερεύνηση των πιθανών ποινικών ευθυνών. Ο Γενικός Εισαγγελέας , τα κόμματα και η Βουλή δεν μπορούν πλέον να σιωπούν. Η συμφωνία έχει κλείσει και δεν μπορεί κανένας να τους κατηγορήσει ότι επηρεάζουν την εξέλιξη των μυστικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Ευθύνες όμως έχουν κι αυτοί που την άφησαν να διαπράξει αυτό το ξεπούλημα και να φεσώσει τον κυπριακό λαό αδίκως με ακόμα 5 δις ευρώ, ικανοποιώντας ίσως ύποπτα συμφέροντα.”

ΔΗΣΥ

Το σημαντικότερο που επιτεύχθηκε με την κατ΄αρχήν συμφωνία για τον Συνεργατισμό με την Ελληνική Τράπεζα είναι ότι διασφαλίστηκαν τα 9,5 δις των Κυπρίων καταθετών, και αποσοβήθηκαν αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ισχυρίστηκε , το Σάββατο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας ότι θα πρέπει να εξευρεθεί το πλαίσιο που θα στηρίξει τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και θα είναι αμείλικτο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο των επαρχιακών συνεδρίων Λευκωσίας και Κερύνειας και σχολιάζοντας το αίτημα του ΑΚΕΛ για έρευνα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ΔΗΣΥ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τη διεξαγωγή έρευνας, η οποία θα είναι διαχρονική, αυστηρή και αντικειμενική.

Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μια κατ΄αρχήν συμφωνία, είπε παρατηρώντας ότι υπάρχουν αρκετά, ακόμα, βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πρόσθεσε πως απομένουν η τελική πρόταση με τους τελικούς μετόχους για την Ελληνική, η έγκριση από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η έγκριση από τον ευρωπαϊκό εποπτικό θεσμό και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εξετάσει αν η συμφωνία παραβιάζει κανόνες κρατικής στήριξης και ανταγωνισμού.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σταδιακά όλα θα κυλήσουν ομαλά για να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία.

Το σημαντικό είναι πως λήφθηκαν οι αποφάσεις για να αποφύγουμε να ξαναζήσουμε χρηματοπιστωτική αστάθεια, σημείωσε διατυπώνοντας τη θέση ότι με την κατ΄αρχήν αποδοχή της πρότασης της Ελληνικής διασφαλίζονται όλοι ανεξαίρετα οι καταθέτες στον Συνεργατισμό.  «Αυτό είναι πάρα – πάρα πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα ότι 9,5 περίπου δις καταθέσεις στον Συνεργατισμό που είναι χρήματα Κυπρίων καταθετών αποκλειστικά, διασφαλίζονται πλήρως.

«Από την άλλη, με αυτή την απόφαση δεν δημιουργούνται αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και με καθαρό μυαλό και συνεργασία όλων πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αποτελεσματικά αυτός ο φορέας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και πώς, με συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε από τη μια να δοθεί προστασία στον αδύναμο δανειολήπτη και από την άλλη να είμαστε σκληροί έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών», συνέχισε.

«Σε αυτό τον τόπο είναι της μόδας να προσπαθούμε να καλύπτουμε τους ασυνεπείς», είπε.  Αναφέροντας πως γνωρίζει ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω των οικονομικών συνθηκών στην αποπληρωμή των δανείων τους, σημείωσε πως «αυτούς οφείλουμε και θα τους στηρίζουμε».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θέλει να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες πως τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του θα είναι η φωνή στήριξης και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και δανειοληπτών που με πολλές στερήσεις κάθε τέλος του μήνα πληρώνουν τις δόσεις τους.

«Επιτέλους πρέπει να δούμε και τον συνετό φορολογούμενο, που κάθε φορά πάμε να καλύψουμε αυτούς που δεν συμπεριφέρονται σωστά, είτε έναντι των υποχρεώσεων τους, είτε έναντι του κράτους, τον λογαριασμό τον στέλνουμε στον συνετό φορολογούμενο και στον συνετό πολίτη», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα σχόλια της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως πρέπει να ολοκληρωθεί  η συγχώνευση ή η εξαγορά και ακολούθως «θα έχουμε μέρες, εβδομάδες και μήνες να κουβεντιάσουμε για τα αίτια και τα αιτιατά».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του ΑΚΕΛ για έρευνα με αποστολή επιστολής στον Γενικό Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως το κόμμα του δεν έχει κανένα πρόβλημα για οποιαδήποτε έρευνα, φτάνει αυτή να καλύψει όλες τις περιόδους, να είναι αυστηρή, αντικειμενική και ανεξάρτητη.  «Να φοβηθούμε τί;» διερωτήθηκε.