ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών σχολιάζουν την έκθεση Γ.Γ.ΟΗΕ για το κυπριακό

ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών σχολιάζουν το προσχέδιο τimagew-1.aspxης έκθεσης του Γ.Γ.του ΟΗΕ για το κυπριακό.

Το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει:
”Η επαναβεβαίωση της πρόθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, να αλλάξει τη διαδικασία των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό και να επιδιώξει την επίτευξη λεγόμενης «στρατηγικής συμφωνίας», αντί συνολικής διευθέτησης, είναι για το Δημοκρατικό Κόμμα μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, καθώς η «στρατηγική συμφωνία», αποτελεί κεκαλυμμένη ενδιάμεση συμφωνία.
Αυτό πράττει ο κ. Γκουτέρεζ στην έκθεση του της 15ης Ιουνίου 2018, η οποία επαναλαμβάνει την αναφορά της έκθεσης της 28ης Σεπτεμβρίου 2017.
«Σε περίπτωση που οι πλευρές αποφασίσουν από κοινού να επαναλάβουν τις συνομιλίες, το πλαίσιο των έξι σημείων που εισήγαγα στο Crans-Montana στις 30 Ιουνίου 2017 θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας και την προετοιμασία της συνολικής διευθέτησης», αναφέρει στην έκθεση του ο κ. Γκουτέρεζ, επιδιώκοντας ξεκάθαρα να διασφαλίσει ότι η λεγόμενη «στρατηγική συμφωνία» θα είναι το κείμενο της 30ης Ιουνίου 2017, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις εσωτερικές πτυχές και αρνητικές αναφορές στην πτυχή της Ασφάλειας.
Επιπρόσθετα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεση του δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη στην Τουρκία για την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση, ειδικά σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντίθετα, ορίζει ως προαπαιτούμενο για τον τερματισμό της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, την επίτευξη συμφωνίας στο κυπριακό, επιτρέποντας να καθίσταται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όμηρος των τουρκικών προκλήσεων.
Ο κ. Αναστασιάδης, με την στήριξη και την παρότρυνση του ΑΚΕΛ, έχει εγκλωβίσει το κυπριακό σε μια καταστροφική πορεία και διαδικασία.
Ο μοναδικός τρόπος απεγκλωβισμού είναι η γραπτή και ρητή απόσυρση των υποχωρήσεων που έγιναν από τον κ. Αναστασιάδη στο Crans Montana και η καταγγελία της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα, όπως επίσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε η Τουρκία να αισθανθεί πραγματικά πολιτικό και οικονομικό κόστος για τη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.”

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών στην ανακοίνωση της σημειώνει:
”Μετά τις τουρκικές εκλογές, επίκεινται εξελίξεις στο Κυπριακό. Η πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αποστείλει, ειδικό απεσταλμένο, εντάσσεται στην προσπάθεια των γνωστών  πρωτευουσών και διεθνών κέντρων αποφάσεων για επανέναρξη των συνομιλιών. Για αυτό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να κάνει πολύ προσεκτικά βήματα γιατί στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό σήμερα, το όποιο λάθος θα μας οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.
Ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να μείνει αμετακίνητος στη θέση μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις.
Πρέπει να επιμείνει σε λύση που θα οδηγεί σε λειτουργικό κράτος που θα που λειτουργεί με τις αρχές του κράτους δίκαιου γιατί μόνο έτσι θα είναι λειτουργικό και βιώσιμο.
Να επιμείνει στην  αρχή του πλήρους σεβασμού των αξιών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Μόνο με αποδοχή αυτών των αρχών θα πρέπει να γίνει η οποία νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.”