Γ.Ελεγκτής: Η Κουρσουμπά να επιστρέψει χρήματα στα δημόσια ταμεία

Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπα, αντί να επιτίθεται σε αυτούς που καθηκόντως διενεργούν ελέγχους στην Υπηρεσία της, να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία τα χρήματα που παρανόμως ωφελήθηκε, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.Unknown


Ένας βουλευτής, δύο ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι και αρκετοί πολίτες διαβίβασαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία πληροφορίες για το θέμα του υπηρεσιακού οχήματος, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Κουρσουμπά  «αποφάσισε να θολώσει τα νερά και να εκδώσει ανακοίνωση κατηγορώντας τον Γενικό Ελεγκτή δήθεν για εμπάθεια εναντίον της» λίγες ώρες μετά την επιστολή αναφορικά με την εκ μέρους της παράνομη χρήση του υπηρεσιακού οχήματος για ιδιωτικούς σκοπούς, την παράνομη χρήση κλητήρα ως οδηγού με συνεπακόλουθη παραχώρηση σε αυτόν μηνιαίου επιδόματος που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, και τη μη τήρηση του εκ του νόμου προβλεπόμενου μητρώου κίνησης του οχήματος.

«Η επιστολή μας στάλθηκε στην Επίτροπο αφού πρώτα συλλέγησαν τα αναγκαία στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από λειτουργούς του Γραφείου της, από το Λογιστή του Γενικού Λογιστηρίου που είναι τοποθετημένος στο Γραφείο της και από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών», όπως προβλέπει η ορθή ελεγκτική διαδικασία, προστίθεται.

«Είναι γεγονός ότι, μόλις δημοσιοποιήθηκε η εκ μέρους της Επιτρόπου καταστρατήγηση των αρχών χρηστής διοίκησης και διασπάθιση δημοσίου χρήματος στη διαδικασία σύνταξης νομοθεσιών για χρήση σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, αριθμός πολιτών διαβίβασε στην Υπηρεσία μας πληροφορίες για το θέμα του υπηρεσιακού οχήματος και «οδηγού» της Επιτρόπου» συμπληρώνεται, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να σημειώνει ότι η κ. Κουρσουμπά «δεν δικαιούται οδηγό».

Ανάμεσα σε αυτούς, προστίθεται, βρίσκεται ένας βουλευτής, δύο ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, και αρκετοί απλοί πολίτες. «Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται την Ελεγκτική Υπηρεσία και αντιλαμβάνονται ότι δεν διστάζει να τα βάλει με κατεστημένα και με πρόσωπα όπως η κα Κουρσουμπά» λέει το γραφείο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σημειώνει εξάλλου, ότι η κ. Κουρσουμπά από το 2002, πέραν της σύνταξης για τη θέση Εισαγγελέα που κατείχε προηγουμένως, λαμβάνει μισθό ύψους €8.300 μηνιαίως, με δικαίωμα όταν λήξει η θητεία της να λάβει και δεύτερη σύνταξη.

Επίσης, προσθέτει ότι μέχρι το 2014 το συμβόλαιο της καταχρηστικά προνοούσε ιδιωτική χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου και οδηγό, ωφελήματα που παράνομα συνέχισε να λαμβάνει και όταν αυτά τερματίστηκαν το 2014.

Τέλος, αναφέρεται ότι η κ. Κουρσουμπά υπέβαλε εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για προνομιακή ανάθεση συμβάσεων ύψους €450.000 σε 2 χρόνια σε πρώην συνεργάτη της και όταν η εισήγηση της έγινε αποδεκτή και υλοποιήθηκε, αποποιήθηκε των ευθυνών της ισχυριζόμενη ότι ενεργούσε σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τον συνεργάτη, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι εξετάζονται περαιτέρω μετά από πολύ πρόσφατες πληροφορίες.

«Παραταύτα, πιστεύει ότι μπορεί να αναφωνεί «ντροπή» προς τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας που ανέδειξε την κακοδιαχείριση στο Γραφείο της και να αρνείται τον έλεγχο γιατί δήθεν ‘έχει προσφέρει στον δημόσιο τομέα τα τελευταία 40 χρόνια, υπό διάφορες ιδιότητες’» καταλήγει η ανακοίνωση.

Kίνημα Αλληλεγγύη

«Στη μικρή μας Δημοκρατία δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες», απαντά το Κίνημα Αλληλεγγύη   στις επικρίσεις Κουρσουμπά εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας  τονίζοντας τα ακόλουθα:
«Σύμφωνα με τις γραπτές παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή, η Επίτροπος Νομοθεσίας, ελέγχεται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για τη χρήση του υπηρεσιακού της οχήματος για προσωπικούς σκοπούς. Ο Γενικός Ελεγκτής με στοιχεία και ατράνταχτη επιχειρηματολογία αναδεικνύει τις παρανομίες που έχουν γίνει και εισπράττει τη μήνιν της Επιτρόπου ότι αδίκως έχει στοχοποιηθεί. Δυστυχώς για την κ. Κουρσουμπά στη μικρή μας Δημοκρατία δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες. Όλοι ελέγχονται, ανεξαρτήτως διασυνδέσεων και σχέσεων με τους κυβερνώντες.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας κατακρατεί μια θέση που αφορά κρίσιμο τομέα λειτουργίας της Δημοκρατίας, χωρίς στην ουσία να εκπληρούνται οι σκοποί και ο ρόλος της Υπηρεσίας. Η κακονομία και η πολυνομία αυξάνονται και πληθύνονται και πολλοί σφυρούν αδιάφορα. Το κοινωνικό και οικονομικό  κόστος γίνεται με την ημέρα απροσμέτρητο και εμείς συντάσσουμε (;) νομοθεσίες για την ομοσπονδία που ακόμα συζητούμε.

Κάποτε κάποιοι πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι δήθεν ευθιξίες ας μη λειτουργούν προς μια κατεύθυνση μόνο. »