Γερμανία: Συμφωνία Μέρκελ Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης

Εντολή από τα κόμματά τους για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανακοίνωσαν ότι έλαβαν Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς μετά τη καταρχήν συμφωνία έπειτα από ένα 24ωρο διαπραγμάτευσης.merkel-sults-seehofer_0

Μόλις έγινε γνωστό ότι CDU, CSU και SPD συμφώνησαν πάνω σε ένα έγγραφο 28 σελίδων άρχισαν οι διαρροές για το τι περιλαμβάνει το κείμενο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και το «δούναι και λαβείν» μεταξύ των τριών κομμάτων.

Επισημαίνεται, βέβαια, ότι τα συμφωνηθέντα είναι απλά η βάση πάνω στην οποία ξεκινούν οι δύσκολες συζητήσεις και αρκετά από αυτά ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι το πέρας των διαπραγματεύσεων.

Για ένα έγγραφο «πάρε-δώσε, όπως θα έπρεπε άλλωστε», έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι η συμφωνία αίρει σημαντικά εμπόδια για την γερμανική κοινωνία, «προκειμένου να ζούμε καλά και σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από τώρα».

Ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε εξαιρετικό το αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να προτείνει στο κόμμα του να στηρίξει, ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) δήλωσε «πολύ και εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Κοινωνική πολιτική και φορολογία

Πληροφορίες στα γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι συζητήθηκε πολλή ώρα το ζήτημα της φορολογίας, αλλά και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει περίπου 45 δισ. για να διαθέσει προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, όπως φαίνεται το ποσό αυτό θα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μία ακόμη πρόταση που έγινε δεκτή είναι να εισαχθεί μία σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Περιορισμοί στο προσφυγικό

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης θα είναι το προσφυγικό και, όπως αναφέρεται στο κείμενο, τα τρία κόμματα συμφώνησαν στον περιορισμό των αιτούντων άσυλο που θα φθάνουν στη χώρα.

«Οι αριθμοί της μετανάστευσης (περιλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, των ατόμων που εμπίπτουν στην επανένωση των οικογενειών, στην επανεγκατάσταση και αφαιρώντας όσους εγκαταλείπουν τη χώρα) δεν θα ξεπερνούν τους 180.000-220.000 ετησίως», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας , το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από 24ωρες διαπραγματεύσεις από τους ηγέτες των δύο χριστιανικών ενώσεων κι των σοσιαλδημοκρατών.

Ευρωπαϊκό ΔΝΤ και γαλλογερμανικός άξονας

Παράλληλα, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στον μετασχηματισμό του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι τα κόμματα τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.

Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός μελλοντικού «επενδυτικού προϋπολογισμού» για την ευρωζώνη.

Στο κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας υπάρχει και ειδική αναφορά στη στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν με στόχο τη «μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ώστε να αντισταθεί καλύτερα στις κρίσεις».

Οι πρώτες αντιδράσεις εντός και εκτός

Οι πρώτες αντιδράσεις ξεκίνησαν με τους Πράσινους να επικρίνουν τις προβλέψεις για το Κλίμα, αλλά και των βουλευτή του SPD Μάρκο Μπίλοου να μιλάει για «ντροπιαστικό αποτέλεσμα».

Εκτός Γερμανίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε  τη συμβιβαστική συμφωνία λέγοντας ότι πρόκειται για μία «θετική» και «εποικοδομητική» συμβολή για το μέλλον της Ευρώπης.

«Είμαι πλήρως ικανοποιημένος», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια ως προς «το ευρωπαϊκό μέρος των συμφωνιών» ανάμεσα στην Αγγελα Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό χαρακτήρισε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού «καλό για την Ευρώπη» προσθέτοντας πως είναι «επιθυμητή» η επικύρωσή του από τους σοσιαλιστές του SPD.

«Καλές ειδήσεις φαίνεται ότι έρχονται από τη Γερμανία, προφανώς με την επιφύλαξη ότι θα γίνει αποδεκτή από τα κόμματα η συμφωνία συνασπισμού που φαίνεται ότι συνήφθη ανάμεσα στη CDU, την CSU και το SPD», δήλωσε ο Γκριβό.

«Το συνέδριο του SPD θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου για να εγκρίνει τη συμφωνία, κάτι που είναι επιθυμητό. Η συμφωνία αυτή είναι καλή για τη Γερμανία, καλή για τη Γαλλία και κυρίως καλή για την Ευρώπη και είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη σταθερότητα και για το μέλλον της γαλλογερμανικής σχέσης, αλλά κυρίως για το μέλλον της Ευρώπης τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται», συνέχισε.

Τέλος, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, έχουμε ανάγκη από μία νέα εκκίνηση στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία».