Νέα σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας με ταξιδιωτικές οδηγίες

 

Νέα επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, που είναι ήδη τεταμένες, προκαλούν οι αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες, που εξέδωσαν και οι δύο χώρες η μία σε βάρος της άλλης.dreamstime_s_104041099

Η Άγκυρα εκνευρίστηκε από την απόφαση της Ουάσινγκτον να προτρέψει τους πολίτες των ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τα ταξίδια τους στην Τουρκία «εξαιτίας της τρομοκρατίας και των αυθαίρετων κρατήσεων», σύμφωνα με τη Χουριέτ.

Σε ταξιδιωτική οδηγία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζεται πως πρόσφατα υπήρξε αύξηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα περιστατικά βίας στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φιλίπ Κοσνέτ στην Άγκυρα στις 11 Ιανουαρίου να εκφράσει την οργή της για την κατηγοριοποίηση της Τουρκίας ως χώρας με «αυξημένο κίνδυνο ασφάλειας» μαζί με το Σουδάν, το Πακιστάν και τη Γουατεμάλα. Οι συγκεκριμένες ταξιδιωτικές οδηγίες που ανακοίνωσε το αμερικάνικο υπουργείου Εξωτερικών αφορούν επίσης Βενεζουέλα και Ρωσία.

Πρόκειται για τη δεύτερη κλήση του Κοσνέτ μέσα σε δύο μέρες, μετά μία άλλη την Τρίτη για να διαμαρτυρηθεί αναφορικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον σε συριακή κουρδική ομάδα που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ως αιτιολογία το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει το συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατίας και την αυθαίρετη κράτηση ατόμων στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Οι Αμερικανοί καλούνται να αποφύγουν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε περιοχή κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας και σε πολλές στις νοτιοανατολικές επαρχίες, που είναι ευάλωτες σε ενέργειες τρομοκρατών, αλλά και των τουρκικών δυνάμεσων ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται δε ότι έχουν συμβεί «μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ανατινάξεις αυτοκινήτων, εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών, απαγωγές για λύτρα, ανταλλαγή πυροβολισμών, οδοφράγματα και βίαιες διαδηλώσεις.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ Ερντογάν προειδοποίησε την Παρασκευή τις ΗΠΑ πως δεν πρόκειται να εκδόσει κανέναν «τρομοκράτη στις ΗΠΑ» όσο αυτός είναι πρόεδρος, λέγοντας πως «εμείς ζητήσαμε μόνον έναν τρομοκάτη (τον Φετουλάχ Γκουλέν ) και αυτοί με διάφορες προφάσεις αρνούνται»

Τα τελευταία χρόνια είπε ο Ερντογάν η Τουρκία είχε εκδόσει 15 τρομοκράτες στις ΗΠΑ ενώ αυτές κανέναν,

«Κρατήσεις με πολιτικό κίνητρο και ελάχιστα στοιχεία»

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείο αναφέρεται στη συνεχιζόμενη εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, λέγοντας ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κρατήσει άτομα που είναι ύποπτα για προσχώρηση σε υποτιθέμενες τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά παρακινημένοι».

Οι υπήκοοι των ΗΠΑ καλούνται επίσης να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους από την Τουρκία, ενώ προειδοποιούνται για το γεγονός ότι η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, που δεν έχουν εγκριθεί από την τουρκική κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσουν σε σύλληψη.

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει κρατήσει και απελάσει Αμερικανούς πολίτες χωρίς να επιτρέπεται η πρόσβαση σε δικηγόρους, μέλη της οικογένειας ή πρόξενους», όπως και σε «κρατούμενους που έχουν και τουρκική υπηκοότητα. Το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ στην Τουρκία ΗΠΑ υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς ασφαλείας» σημειώνεται.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σοβαρά τους τελευταίους μήνες. Ένας από τους λόγους είναι η καταδίκη του πρώην Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα από δικαστήριο στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία ότι βοήθησε τον Ρεζά Ζαράμπ, έναν Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού, γνωστό και ως «Χρυσοδάκτυλος» του Ερντογάν, στο σκάνδαλο αποφυγής των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του Τούρκου υπάλληλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, Μετίν Τοπούζ, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας.