Guardian: Ανησυχίες Τ/κ για ισλαμοποίηση των κατεχομένων

Τις ανησυχίες Τουρκοκυπρίων για την όλο και μεγαλύτερη εισαγωγή στα κατεχόμενα στοιχείων του Ισλάμ από την Τουρκία, κάτι που εκλαμβάνεται από τους ίδιους ως προσπάθεια αλλαγής του τρόπου ζωής τους, μεταφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας Guardian από την κατεχόμενη Λευκωσία.images-1

Η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι ενώ μέχρι πριν από περίπου τέσσερα χρόνια δεν υπήρχε κάποιο αξιομνημόνευτο κτίριο στο δρόμο μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου, πλέον οι θόλοι και οι μιναρέδες του τεμένους Χαλά Σουλτάν που χτίστηκε εκεί και θα αρχίσει να λειτουργεί φέτος είναι με διαφορά οι μεγαλύτεροι στην ανατολική Μεσόγειο.

«Για πολλούς», σχολιάζει η δημοσιογράφος, «το κτίριο συμβολίζει την όλο και πιο σφιχτή λαβή της Άγκυρας» επί της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

Αναφερόμενη στις παράνομες εκλογές  για την ανάδειξη της νέας «βουλής» στα κατεχόμενα, η μετριοπαθής Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος και μέλος της οργάνωσης Unite Cyprus Now Έσρα Αϊγκίν λέει ότι πολλά θα κριθούν από αυτήν: «Το τέμενος αντιπροσωπεύει την αλλαγή στον τρόπο ζωής και στην κουλτούρα που η Τουρκία θα ήθελε να μας επιβάλει. Είναι πολύ σημαντικό οι δυνάμεις της συμφιλίωσης να έχουν καλή επίδοση (στην ψηφοφορία) αν θέλουμε να μην αποδυναμωθεί η θέση του Ακιντζί και να αποφευχθεί περαιτέρω δυσπιστία».Unknown

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θεωρούνται ως από τους πιο φιλελεύθερους μουσουλμάνους στο δυτικό κόσμο και ότι μεταξύ άλλων κάποιοι λένε χαριτολογώντας ότι θα πήγαιναν σε τέμενος μόνο για κηδεία. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η ισλαμοποίηση έχει αντιμετωπιστεί με τρόμο», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Οι Τουρκοκύπριοι, λοιπόν, φοβούνται ότι πέρα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η θρησκεία και οι πολιτικές προώθησης του Ισλάμ θα μπορούσαν να γίνουν η επόμενη μεγάλη τροχοπέδη στις προσπάθειες συμφιλίωσης με τους Ελληνοκύπριους σε μία ενωμένη Κύπρο.

«Όλο και πιο πολύ διατυπώνονται ανησυχίες ότι η Τουρκία έχει βάλει τώρα σκοπό να διαγράψει έναν τρόπο ζωής που όχι μόνο αγαπούν οι Τουρκοκύπριοι, αλλά είναι και κεντρικής σημασίας στην ταυτότητά τους», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο επικεφαλής της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ δηλώνει στον Guardian ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θέλουν να τους επιβληθεί το σουνιτικό Ισλάμ, αλλά προειδοποιεί ότι από την Τουρκία «εργάζονται συστηματικά για να ριζοσπαστικοποιήσουν το σύστημα και να αλλάξουν τη μοίρα και την κουλτούρα των Τουρκοκυπρίων», την ώρα που για τους Τουρκοκύπριους όλα αυτά είναι ξένα, καθώς είναι πολιτισμικά «πολύ κοντά στους Ελληνοκύπριους».

Η δημοσιογράφος του Guardian επισημαίνει ότι πολλοί από τους 3.000 μουσουλμάνους πιστούς που θα μπορεί να υποδέχεται το νέο τέμενος Χαλά Σουλτάν στα κατεχόμενα θα είναι έποικοι. Ο κ. Ελτζίλ σχολιάζει ότι όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι έχουν γίνει μειονότητα στην πατρίδα τους, αλλά τώρα βλέπουν μία προσπάθεια αντικατάστασης του κοσμικού εκπαιδευτικού συστήματος με θρησκευτικά σχολεία. Όπως λέει, έχουν αποσταλεί στα κατεχόμενα πάνω από 400 ιμάμηδες και αντί αγγλικών τα παιδιά διδάσκονται αραβικά και το Κοράνι. «Η θρησκεία ποτέ δεν ήταν σημείο διένεξης στην Κύπρο. Ο εθνικισμός ναι, αλλά όχι αυτό», σχολιάζει ο Τουρκοκύπριος δάσκαλος.

Η κα Αϊγκίν αναφέρει ότι στο παρελθόν οι Τουρκοκύπριοι θεωρούνταν από την Τουρκία ως όχι αρκετά Τούρκοι και σήμερα ως όχι αρκετά μουσουλμάνοι και γι’ αυτό βλέπουμε περισσότερα τεμένη και θρησκευτικά μαθήματα. «Το μόνο πράγμα που θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε είναι Κύπριοι», προσθέτει.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες στο νησί απορρίπτουν τις επικρίσεις αυτές ως διαφωνίες από αριστερούς, με τον αναπληρωτή αρχιμουφτή Ιμάμ Σακίρ Αλεμντάρ να λέει πως ο διαθρησκευτικός διάλογος είναι επιτυχημένος και δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον.

Το ρεπορτάζ τελειώνει σημειώνοντας ότι μετά από την ατελέσφορη κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία το καλοκαίρι πολλοί Τουρκοκύπριοι έσπευσαν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και άλλοι απλώς εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα για πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός ακαδημαϊκός Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ σημειώνει: «Αν δεν υπάρξει σύντομα λύση, δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να βρεθεί μαζί τους μία λύση – η Βόρεια Κύπρος απλώς θα γίνει τουρκική επαρχία, ένα μέρος με τεμένη και εποίκους. Είμαστε σε αγώνα δρόμου με αντίπαλο το ρολόι».