Τα πρώτα αποτελέσματα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα

Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα οι οπαδοί και ο ηγέτης του κομματος Εθνικής Ενότητας Χουσείν Οζγκιουργκιούν .Σύμφωνα με τα τελευταία ποσοστά καταμέτρησης που δείχνουν τα τ/κ κανάλια και με αυτή να βρίσκεται στο 55,35%, το ΚΕΕ παίρνει 36,26%, το ΡΤΚ 21,65%, το ΚΛ 17,4%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,46%, το Δημοκρατικό κόμμα 8,01%, το κόμμα Αναγέννησης 6,1%, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας 2,4% και το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας 0,09%.images-3

Όπως επίσης αναφέρουν τα τ/κ κανάλια, από τους 190.551 ψηφοφόρους τελικά ψήφισαν οι 118.142.

Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας είχε μια σημαντική επιτυχία σε αυτές τις «εκλογές» και ο «λαός» έδειξε ότι μας εμπιστεύεται, δήλωσε ο πρόεδρός του, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρή ευθύνη και καθήκον στη νέα εποχή και στο θέμα του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης». «Έχουμε γνώση των ευθυνών μας».

Μιλώντας λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΕ στη Λευκωσία, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι είχαν βάλει στόχο την αυτοδυναμία και το 40% μπορεί να μην το πέτυχαν αλλά είναι πολύ κοντά. Στόχος τους, ανέφερε, είναι να υπηρετήσουν το «λαό», το μέλλον του οποίου θα είναι ανοικτό και λαμπρό. Ως ΚΕΕ, συνέχισε, στόχος τους είναι ένα ακόμη πιο ψηλό επίπεδο οικονομίας και ευημερίας, μια δημοκρατική, σύγχρονη και κρυστάλλινη, διάφανη δομή και μια λαχτάρα για την προστασία του τ/κ «λαού». Τόνισε δε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αφορά τη νέα «βουλή» για την επόμενη πενταετία.

Στη συνέχεια ο κ. Οζγκιουργκιούν μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕ και πρώην ηγέτη των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου βγήκαν από κοινού στο μπαλκόνι του κτιρίου και χαιρέτησαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του ΚΕΕ για τη στήριξή τους.

 

 

Απώλειες είχαν  το κόμμα Εποίκων και  ΡΤΚ

Στο μεταξύ , μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων, Ερχάν Αρικλί εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα ποσοστά του κόμματός του αφού, όπως είπε, στόχος τους ήταν το 10% ενώ με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι γύρω στο 5% που είναι και το όριο εισδοχής στη «βουλή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν έναν ή δύο «βουλευτές».

Το ΡΤΚ φέρεται να καταγράφει πτώση 16% σε σχέση με τις «εκλογές» του 2013.

Δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε αυτό, αλλά δείχνουμε σεβασμό στη βούληση του «λαού», ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν που πλαισιωμένος από υποψηφίους και μέλη του κόμματός του απόψε στα κεντρικά γραφεία του ΡΤΚ απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο συνεργασίας μετεκλογικά με το ΚΕΕ για το σχηματισμό «κυβέρνησης».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος από αύριο το ΡΤΚ θα συνεχίσει τον αγώνα ακόμα πιο εντατικά γιατί γνωρίζουν ότι αυτό το σύστημα δεν αρμόζει του κόσμου ούτε των μελλοντικών γενιών.

«Για μας αυτό δεν είναι το τέλος, αντιθέτως είναι η αρχή. Είμαστε ένα αριστερό κόμμα. Είμαστε ένα κόμμα που παίρνει το μάθημά του από τις ανόδους και τις καθόδους των αριστερών κομμάτων στον κόσμο ή εδώ».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του κόμματος Αναγέννησης για «εκλογές» και πάλι μετά τον Ιούνιο και αν είναι ανοικτός σε κάθε συμμαχία, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι όπως είχε δηλώσει και προεκλογικά δεν πιστεύει ότι από την κομματική βουλή του ΡΤΚ μπορεί να περάσει πρόταση για συνεργασία με το ΚΕΕ και ούτε ο ίδιος είναι υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας. Για το σχηματισμό «κυβέρνησης» είπε ότι πρέπει να περιμένουν τα τελικά επίσημα αποτελέσματα και το τί θα πει η αριθμητική και φαίνεται ότι το ΚΕΕ δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη «κυβέρνηση».

Είναι νωρίς, πρόσθεσε, από τώρα να συζητούν το αν θα γίνουν ξανά «εκλογές» και πότε, αλλά να περιμένουν να δουν το σχηματισμό της «κυβέρνησης», αν έχει αριθμητική πλειοψηφία. «Για μας από αύριο αρχίζει μια νέα φάση αγώνα, δεν θα κλειστούμε στο καβούκι μας, θα είμαστε στους δρόμους και ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ένα σύστημα που αξίζει στο λαό».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το 2013 το ποσοστό του ΡΤΚ ήταν 38% και τώρα  κοντά στο 20% και αν σκέφτεται να παραιτηθεί, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι είναι η κομματική βουλή που θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα, ο ίδιος δεν κάνει τέτοιες σκέψεις, αλλά οι αποφάσεις του ανώτατου κομματικού οργάνου και ότι αυτό αποφασίσει δεσμεύουν όλους.

Τζεμάλ Οζγιγίτ

Δεν περιμέναμε αυτά τα αποτελέσματα και ως αριστερό κόμμα θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά την ατμόσφαιρα που υπάρχει στη «χώρα» δήλωσε λίγο πριν τις 11 ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ, επισημαίνοντας ότι τα κομματικά όργανα θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των «βουλευτικών εκλογών».

Αύριο θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό αλλά σε αυτή τη «χώρα» υπάρχουν θεσμοί που δεν μπορούν να αυτοδιοικηθούν και θα αξιολογήσουμε το πώς αυτό αντικατοπτρίστηκε στην κάλπη.

Κληθείς να πει πώς θα επηρεάσει το Κυπριακό η εικόνα που προέκυψε από τις κάλπες, ο κ. Οζγιγίτ είπε ότι θα πρέπει να περιμένουν να σχηματισθεί μια «κυβέρνηση» και η άποψη αυτής για τη λύση θα είναι σημαντική. Ο Τ/κ ηγέτης, πρόσθεσε, έχει διεξάγει σοβαρές και με αποφασιστικότητα διαπραγματεύσεις και στο Κραν Μοντανά «η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι». Αναμένει, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν σε ένα με δύο μήνες και γι’ αυτό η άποψη, η θέση της νέας «κυβέρνησης» στο Κυπριακό είναι σημαντική.

Σ.Ντενκτάς

Με ένα αποτέλεσμα πάνω από το όριο εισδοχής και όχι όπως κάποιοι προσπάθησαν να τους παρουσιάσουν (εκτός «βουλής») ολοκλήρωσε το Δημοκρατικό κόμμα αυτή τη διαδικασία ψηφοφορίας, είπε ο πρόεδρός του, Σερντάρ Ντενκτάς που συνεχάρη το κόμμα Εθνικής Ενότητας για το αποτέλεσμα που πέτυχε σήμερα και έστειλε χαιρετισμούς στους φίλους – όπως είπε – που ήταν στο ΔΚ και τώρα βρίσκονται στους πανηγυρισμούς του ΚΕΕ.

Μιλώντας το βραδυ της Κυριακης  στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι διαφορετική και τα κομματικά όργανα θα αποφασίσουν για το τί θα πράξουν με το αποτέλεσμα αυτό. Θεωρεί δε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν τους άξιζε, σημειώνοντας ότι ενώ παλιότερα η συμμετοχή του κόσμου στις «βουλευτικές» ήταν στο 70-75%, σήμερα ήταν μόνο 62% και ευχήθηκε στις «εκλογές» από δω και πέρα ο κόσμος να είναι πιο ευαισθητοποιημένος. Εκτίμησε δε ότι οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των «εκλογών» είχαν αντίκτυπο και ανέφερε ότι το ΔΚ θα είναι πιο δυνατό από όποιο πόστο και αν του αναθέσουν.

 

Διευκρινήσεις  για τα ποσοστά

Σε διευκρίνηση ότι τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά κανάλια στα κατεχόμενα είναι η καταμέτρηση μόνο των ψήφων με σφραγίδα και όχι και της οριζόντιας ψήφου, προέβη τα μεσάνυχτα η «πρόεδρος» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σιεφίκ, σημειώνοντας ότι σε αυτούς που καταμετρούν τα επίσημα αποτελέσματα έχουν έρθει τα τελικά από 216 κάλπες εκ των 719.

Σε δηλώσεις της κ. Σιεφίκ διευκρίνισε επίσης ότι στο «συμβούλιο» μετρούν και τα ψηφοδέλτια με οριζόντια ψήφο και μετά ανακοινώνουν τα αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τη δική της πληροφόρηση στη μεικτή – οριζόντια ψήφο στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο τα άκυρα δεν ήταν πολλά.

Η καταμέτρηση, είπε, θα τελειώσει μέχρι το πρωί και εκτίμησε ότι τα τελικά αποτελέσματα με τον αριθμό και τα ονόματα των «βουλευτών» θα βγουν το βράδυ της Δευτέρας ή στο χειρότερο σενάριο, το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» και με την επίσημη καταμέτρηση να βρίσκεται στο 36,6%, τα ποσοστά των κομμάτων είναι: ΚΕΕ 36,24% και 21 έδρες, ΡΤΚ 20,6% και 12 έδρες, κόμμα του Λαού, 16,06% και 9 έδρες , ΚΚΔ 7,46% και 2 έδρες , ΔΚ 8,16% και 3 έδρες, κόμμα Αναγέννησης 8,55% και 3 έδρες, ΚΚΣ 2,08% και ΚΕΔ 0,13%.

Σύμφωνα με αυτό που μεταδίδουν τα τ/κ κανάλια και αφορά το 74,1% των καταμετρημένων ψήφων με σφραγίδα, όπως διευκρίνισε η Ναρίν Σιεφίκ νωρίτερα, τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΚΕΕ 36,5% (21 έδρες), ΡΤΚ 21,8% (12 έδρες), κόμμα του Λαού 16,9% (9 έδρες), ΚΚΔ 8,2%(3 έδρες), ΔΚ 7,8% (3 έδρες), κόμμα Αναγέννησης 6,6% (2 έδρες), ΚΚΣ 2,3% και ΚΕΔ 0,09%.