Μετά τη Γουατεμάλα ποιοί θα ακολουθήσουν στην «Ιερουσαλήμ»

Αμετάκλητη η απόφαση της Γουατεμάλας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ λέει η ΥΠΕΞ

Η Υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας Σάνδρα Χόβελ δήλωσε σήμερα πως η απόφαση της χώρας της να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ είναι αμετάκλητη, παρά τις επικρίσεις που έχει προκαλέσει.imagew.aspx

“Είναι μία ήδη ειλημμένη απόφαση, η οποία είναι αμετάκλητη και δεν πρόκειται να ανακληθεί”, διαβεβαίωσε η Χόβελ τους δημοσιογράφους, που υποδέχθηκε στο Εθνικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια της τελετής για την 21η επέτειο από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα (1960-1996).

Η υπουργός διεμήνυσε πως η κυβέρνησή της θεωρεί λήξαν από την πλευρά της το θέμα που προέκυψε εξ’ αφορμής των επικρίσεων που διατυπώθηκαν, εντός κι εκτός της χώρας, για την απόφαση του προέδρου Τζίμι Μοράλες να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της χώρας. Η Γουατεμάλα υπήρξε η πρώτη χώρα που ακολούθησε τις ΗΠΑ στη στο Ισραήλ στην αντίστοιχη κίνηση και παρά την καταδικαστική απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ εναντίον της απόφασης της Ουάσιγκτον.

Αγνωστα παρασκήνια

Να σημειώσουμε πως ανήμερα τα  Χριστούγεννα ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες: ο πρώτος αρχηγός κράτους διεθνώς που έσπευσε να ακολουθήσει την εμπρηστική κίνηση του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ εισέπραξε τις θερμότατες ευχαριστίες (και άγνωστα παρασκηνιακά ανταλλάγματα) εκ μέρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παραμονή Χριστουγέννων -μόλις τρεις μέρες δηλαδή μετά τη συμβολική πλην ηχηρή καταδίκη της αμερικανικής απόφασης από τα δύο τρίτα των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ, σε πείσμα των πρωτοφανών απειλών Τραμπ περί διακοπής της χρηματοδότησης των ΗΠΑ ως αντίποινων σε όσες χώρες ψηφίσουν εναντίον τους- ο υπερσυντηρητικός Μοράλες διακήρυττε μέσω facebook πως, έπειτα από συνομιλίες με τον Νετανιάχου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της Γουατεμάλας να μετακινήσει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, αποφεύγοντας επίσης να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Για «ξεδιάντροπη και παράνομη» ενέργεια έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι, και στηλίτευσε τον Μοράλες πως «σύρει τη χώρα του στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, διαπράττοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Θυμίζουμε πως η Γουατεμάλα έχει στενές σχέσεις και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με το Ισραήλ: από τις πρώτες λαμβάνει παχυλή χρηματοδότηση, πρωτίστως για την πάταξη της εγκληματικότητας και της παράτυπης μετανάστευσης – από το δεύτερο αγοράζει όπλα, διατηρώντας αγαστή συνεργασία μαζί του σε θέματα ασφάλειας.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τουλάχιστον δέκα χώρες, ορισμένες εκ των οποίων στην Ευρώπη» για ενδεχόμενη μετακίνηση και των δικών τους πρεσβειών στην Ιερουσαλήμ, ισχυρίστηκε η Ισραηλινή υφυπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Χοτοβέλι, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Κι ενώ απέφυγε να τις ονοματίσει, ο ίδιος ραδιοφωνικός σταθμός -επικαλούμενος ισραηλινές διπλωματικές πηγές- είχε μεταδώσει νωρίτερα πως ανάμεσά τους βρίσκονται η Ρουμανία, η Ονδούρα, οι Φιλιππίνες και το Νότιο Σουδάν.

Επαμφοτερίζουσα στάση εξακολουθεί να κρατά η Τσεχία, που αναγνώρισε μεν τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρά όμως τις αρχικές μεγαλοστομίες πως θα ακολουθούσε τον Τραμπ στο θέμα της μεταφοράς της πρεσβείας, μετρίασε (δημόσια τουλάχιστον) τη ρητορική της και επέλεξε να απόσχει από την ψηφοφορία ενάντια στις ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη Πέμπτη.

Κόβει 285 εκατ. δολάρια

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο αποκηρύσσει την αμερικανική απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την άκυρη, και εμμένει πως το στάτους κβο της Ιερουσαλήμ μπορεί να καθοριστεί μόνο μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, εγκρίθηκε συντριπτικά από 128 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Νότια Κορέα και Ελλάδα. Μαζί με ΗΠΑ και Ισραήλ, συνολικά εννέα χώρες το «μαύρισαν».

Σ’ αυτές συγκαταλέγονται οι: Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Παλάου και Τόγκο.

Στην αποχή κατέφυγαν 35 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους Καναδάς, Αυστραλία, Αργεντινή, Μεξικό, Φιλιππίνες, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία και Λετονία. Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν τελικά 21 χώρες, π.χ. η Ουκρανία.

Ηδη, ως πρώτα αντίποινα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σημαντικές περικοπές, άνω των 285 εκατομμυρίων δολαρίων, στην οικονομική συμβολή τους στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2018-2019.

«Δεν θα επιτρέψουμε άλλο η γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, για να συμπληρώσει δηκτικά πως είναι ευρέως γνωστή «η ανικανότητα και η σπατάλη» στον διεθνή οργανισμό.

Η κίνηση του ’80

Για την Ιστορία: Μέχρι το 1980, Γουατεμάλα, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Αϊτή, Παναμάς, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη και Ολλανδία διατηρούσαν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς υπερψηφίστηκε στο Ισραήλ νόμος που ανακήρυσσε την (ιερή και για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες) πόλη ως «αδιαίρετη και αιώνια πρωτεύουσά» του.

Η προκλητική κίνηση, που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησε τότε σε έγκριση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε την ισραηλινή απόπειρα να αλλοιωθούν «ο χαρακτήρας και το στάτους» της πόλης και ζητούσε από τις παραπάνω χώρες να μετακινήσουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ, όπως κι έγινε.

Τώρα μένει να δούμε αν και ποιες άλλες θα αποτολμήσουν να κάνουν το αντίστροφο…