Τσίπρας: Κύπρος και Ελλάδα παράγοντες σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

 

Με τις τριμερείς τους συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, Κύπρος και Ελλάδα καθίστανται  παράγοντες σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο,imagew-5.aspx και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διμερούς του συνάντησης το πρωί, στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε από την πλευρά του τον κ. Τσίπρα στην 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη”.

““Ηδη χτες είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα. Σημείωσε πως “ενώ σε εσάς η κακοκαιρία ήταν κατάρα σε εμάς η έλευσή σας έφερε την ευλογία των βροχών”, εκφράζοντας την ελπίδα πως “δεν θα είναι τα ίδια καιρικά φαινόμενα” και την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ελλάδα για αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. “”Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά. Αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό. `Εχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή, αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντες σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό”.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη “που από την πρώτη στιγμή επιδείξατε στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα” και πρόσθεσε πως “η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. `Εχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο”.

“Εύχομαι μαζί με τη βροχή να φέρουμε και ελπίδα στον κυπριακό λαό, που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.