Προϊόντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες

Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά τα πιο κάτω προϊόντα, τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:

          1. Γυναικεία πυτζάμα με την επωνυμία “Zeeman” και με κωδικό 28059. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής,

        εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει χρωστικές ουσίες, οι οποίες απελευθερώνουν την καρκινογόνο ουσία 4-αμινοαζωβενζόλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

 

        2. Παιδικές κάλτσες με την επωνυμία “Lindex” και με κωδικό 8331. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σουηδίας και περιέχει χρωστικές ουσίες, οι οποίες απελευθερώνουν την καρκινογόνο ουσία 4,4′-μεθυλενοδιανιλίνη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

 

        3. Γάντια ποδοσφαίρου με την επωνυμία “Fatpipe” και με Barcode 6418712183807. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Φιλανδίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

 

        4. Μπρασελέ με την επωνυμία “Moss Copenhagen”. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Δανίας και περιέχει Μόλυβδο (ουσία η οποία είναι τοξική και επικίνδυνη για το περιβάλλον) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

 

        5. Μενταγιόν με την επωνυμία “Fashion Jewellery” και με κωδικό Y57095. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Φιλανδίας και περιέχει κάδμιο (ουσία η οποία ταξινομείται ως καρκινογόνος) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

 

        6. Διακοσμητικό κοσμήματος με την επωνυμία “Helmien talo”. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Φιλανδίας και περιέχει κάδμιο (ουσία η οποία ταξινομείται ως καρκινογόνος) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

 

        7. Παιχνίδι επωνυμίας “Akhan”, με κωδικό KMHLB259E. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι ταξινομούνται είτε ως καρκινογόνοι είτε ως μεταλλαξιογόνοι και τοξικοί για την αναπαραγωγή, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

 

        8. Παιδικό σετ παιχνιδιού επωνυμίας “Sudali Toys” και με κωδικό 3228/A454622/10731. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Φιλανδίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

 

        9. Παιδική κούκλα επωνυμίας “Impobart” και με κωδικό No. 6613. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Πολωνίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

 

        10. Παιδική κούκλα επωνυμίας “Impobart” και με κωδικό No. 8085. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Πολωνίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

 

        11. Παιδική κούκλα ονομασίας “ANGEL” και με κωδικό No. 2899. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

 

        12. Παιδική κούκλα ονομασίας “The mini Mermaids” και με κωδικό No. 168. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά του Βελγίου και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

 

        13. Αποκριάτικη στολή επωνυμίας “Girlz Club” και με κωδικό Art. 101828498. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Φιλανδίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

 

        14. Αποκριάτικη μάσκα επωνυμίας “Funny Fashion” και με κωδικό No. 61563. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

 

        15. Παιδική κούκλα ονομασίας “LOVELY” και με κωδικό LY-2307. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX: http://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609.