Εγγραφα Παναμά:11,5 εκ. έγγραφα βρίσκονται υπό εξέταση

Καρκίνωμα βγαίνει μέσα από τα έγγραφα Παναμά, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (GUE) σε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων, που συμμετέχουν σε σεμινάριο για το Μέλλον της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, που διοργανώνουν από κοινού το Ευρωκοινοβούλιο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι το καινούργιο που προέκυψε είναι η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που συμμετείχε στις αποκαλύψεις για πολιτικές offshore.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι 11,5 εκ. έγγραφα βρίσκονται υπό εξέταση, ενώ κατά τη συνεδρία της Επιτροπής του ΕΚ για τα έγγραφα του Παναμά, τα μέλη της θα αναφερθούν με έμφαση στην καταδίκη της δολοφονίας της δημοσιογράφου και στην ανάγκη πίεσης για διερεύνηση της δολοφονίας.

Γενικότερα, είπε ότι καταφέρνουν κάποιοι να κρύβουν σε εταιρείες χρήματα, υπάρχουν και κάποιοι που κρύβουν κερδισμένα χρήματα αλλά δεν εξετάζεται αυτό.

«Μας ελέχθη ότι υπάρχει διεθνής εταιρεία που έχει κρυμμένα λεφτά σε 70 σημεία στον πλανήτη, βρήκαμε το ένα σημείο και εκεί εντοπίστηκαν 70 δισεκ.», δήλωσε για να τονίσει ότι «εκεί θέλει στόχευση».

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές να γίνει κάτι, περιγράφοντας αυτό που τον διακατέχει ως μερική αισιοδοξία. Δεν είναι εύκολο να εγκαταλειφθεί το Κυπριακό, δεν χάθηκαν οι λόγοι για τις δυνάμεις που έχουν συμφέρον για λύση, είπε για να προσθέσει ότι πέραν της αμφιβολίας για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αμφιβολίες έχει και για «τη δυνατότητα του Τσίπρα».

Τους Ε/κ πια τους φοβίζει ίσως περισσότερο η εσωτερική πτυχή παρά οι εγγυήσεις και η ασφάλεια και ίσως να χρησιμοποιούνται οι σημαντικότατες εγγυήσεις και ασφάλεια σαν άλλοθι και είναι ίσως η εσωτερική πτυχή, η οποία τρομάζει. «Νομίζω μέσα σε αυτούς είναι και ο Αναστασιάδης, που πέραν από τις εκλογές φοβάται και την εσωτερική λειτουργία» της λύσης, είπε.

Οι υπερασπιστές της λύσης πρέπει να τολμούν να λεν τις δυσκολίες και η υποχρέωση όσων θέλουν διαιώνιση -να μην  πω διχοτόμηση- είναι υποχρεωμένοι επίσης να προβλέψουν και να πουν στον κόσμο τι σημαίνει η διαιώνιση, είπε και σημείωσε ότι «για να καταφέρεις να πας σε λύση πρέπει να αναλάβεις ρίσκο».