Το ΥΠΕΞ Τουρκίας επικρίνει την έκθεση Γκουτέρες

Υποστηρίζει πως δεν αντικατοπτρίζει καθαρά τις πραγματικότητες και δεν καλύπτονται οι προσδοκίες τους

 

Την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό επικρίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέροντας ότι δεν αντικατοπτρίζει καθαρά τις πραγματικότητες και δεν καλύπτονται οι προσδοκίες τους.images-1

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ εκφράζει την εκτίμηση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του δεν εννοούσε ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά δεν επέδειξαν θάρρος και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ κατηγορεί την ε/κ πλευρά ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ τη θέση της για ‘μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις’, την οποία χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι έφτασε η ώρα να δοθεί τέλος στην απομόνωση των Τ/κ και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να τιμωρείται η πλευρά που προσπάθησε για τη λύση και να επιβραβεύεται εκείνη που εμπόδισε τη λύση. Προσθέτει ότι η Τουρκία μαζί με την τ/κ πλευρά θα συνεχίσουν την αξιολόγησή τους ως προς την έκκληση του ΓΓ και στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης θα ξεκαθαρίσει αν θα συνεχιστεί ή όχι η απομόνωση των Τ/κ. Ωστόσο αναφέρει ότι η Άγκυρα στηρίζει μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά. Αντικρίζουν θετικά την ετοιμότητα του ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίσει τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του την Τετάρτη για την έκθεση της 28ης Σεπτεμβρίου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: “Δεν αντικατοπτρίζονται καθαρά οι πραγματικότητες σχετικά με τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που τελείωσαν τον Ιούλιο χωρίς αποτέλεσμα και οι προσδοκίες μας δεν καλύπτονται”. Ωστόσο αναφέρει ότι ταυτόχρονα πρέπει να προσέξει η διεθνής κοινή γνώμη μερικές διαπιστώσεις που ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγράφει στην έκθεση και υπενθυμίζει ότι σε αυτό το πλαίσιο ο ΓΓ, κάνοντας αναφορά σε αυτά που διαδραματίστηκαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, επισημαίνει ότι είναι της άποψης πως “για να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων χρειάζεται όλες οι πλευρές να είναι έτοιμες να αναλάβουν ρίσκα που έχουν μελετηθεί από προηγουμένως με πολιτική βούληση, θάρρος και αποφασιστικότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη”.

“Ο ΓΓ με αυτή την έκφραση είναι φανερό ότι δεν εννοούσε την Τουρκία και την τ/κ πλευρά. Επειδή η ε/κ πλευρά δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μη ρεαλιστική προσέγγισή της που μπορεί να συνοψιστεί ως ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και στο Κραν Μοντάνα. Δεν επέδειξε καμία εποικοδομητική στάση για τους μηχανισμούς του νέου συνεταιρικού κράτους που γίνεται προσπάθεια να ιδρυθεί στο νησί καθώς και σε κάποια βασικά σημεία. Γι` αυτό το λόγο, υπάρχει αδυναμία να αντιληφθεί κανείς την έκφραση στην έκθεση ότι ‘πλησίασαν πολύ σε συμφωνία”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “η Τουρκία και η τ/κ πλευρά καταβάλλοντας προσπάθειες με θάρρος και αποφασιστικότητα επέδειξαν καλή θέληση για να επιτευχθεί δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση, λαμβάνοντας ως βάση τη βασική ιδρυτική βούληση και των δύο λαών, την πολιτική ισότητα και το συνεταιρισμό στο νησί. Πιστεύουμε ότι μάρτυρες αυτού ήταν μόνο οι πλευρές που είτε συμμετείχαν στη διαδικασία είτε την παρακολούθησαν στενά”.

Προστίθεται ότι: “Όσον για την ε/κ πλευρά, δεν επέδειξε την πολιτική βούληση που έπρεπε στις διαπραγματεύσεις και αυτή τη στάση την συνέχισε και στη Διάσκεψη για το Κυπριακό. Τελικά όλες οι πλευρές ήταν μάρτυρες της αδιάλλακτης στάσης της ε/κ πλευράς στο Κραν Μοντάνα. Επιπλέον η ε/κ πλευρά άνοιξε ξανά για συζήτηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου της Διάσκεψης για το Κυπριακό τις συγκλίσεις που είχαν συμφωνηθεί ως αρχές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ενώ συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση ήταν η πλευρά που αποβλέποντας σε εσωτερικά κίνητρα πέρασε νομοθεσία στη βουλή για την ‘ένωση’ που ήταν η αιτία για το Κυπριακό διαβρώνοντας το συναίσθημα της εμπιστοσύνης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και πάλι ήταν η ε/κ πλευρά που αντέδρασε στο να γίνουν βήματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Άλλωστε η ε/κ πλευρά την περίοδο πριν από τη Διάσκεψη για το Κυπριακό για άλλη μια φορά οδήγησε τη διαδικασία σε αποτυχία. Σαν να μην έφτανε αυτό, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα σε ένα περιβάλλον που διεξάγονταν ευαίσθητες συνομιλίες διέρρευσε στον Τύπο επανειλημμένως μυστικά έγγραφα με τρόπο που δεν ταίριαζε στη μέθοδο των διαπραγματεύσεων και τις καλές προθέσεις”.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “σε αυτό το σημείο που φτάσαμε είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η τιμωρία της τ/κ πλευράς όπως έγινε το 2004, παρόλο που επέδειξε καλή πρόθεση, αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση κατά τη διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και μισό αιώνα, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην τ/κ πλευρά προηγουμένως. Έφτασε η ώρα πλέον να δοθεί τέλος στην απάνθρωπη απομόνωση των Τ/κ οι οποίοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να ζήσουν ειρηνικά με τους Ε/κ και να αρθούν τα άδικα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά τους μη επιτρέποντάς τους να έρθουν σε επαφή με τη διεθνή κοινότητα. Δεν πρέπει να τιμωρείται η πλευρά που προσπάθησε για τη λύση και να επιβραβεύεται εκείνη που εμπόδισε τη λύση”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμα ότι “θα συνεχίσει η αξιολόγησή μας μαζί με την τ/κ πλευρά όσον αφορά την έκκληση του ΓΓ προς όλες τις πλευρές τον Ιούλιο την οποία επανέλαβε και στην έκθεσή του και όσον αφορά τα βήματα που μπορεί να γίνουν την περίοδο που θα ακολουθήσει. Αναμφίβολα θα ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής μας το αν θα συνεχιστεί ή όχι η απαράδεκτη απομόνωση στην οποία έχουν καταδικαστεί οι Τ/Κ”.

“Η Τουρκία στηρίζει με ειλικρίνεια μια λύση βιώσιμη στο Κυπριακό τόσο από άποψης ενίσχυσης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και έχοντας υπόψη τη διατήρηση των πολύπλευρων συμφερόντων όλων των πλευρών. Για μια τέτοια λύση θα εξακολουθήσουμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση. Καλούμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές επιδεικνύοντας ρεαλιστική και εποικοδομητική στάση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν. Από την άλλη, όποια μορφή και να λάβει η διαδικασία επίλυσης την περίοδο που θα ακολουθήσει, αντικρίζουμε θετικά την ετοιμότητα του ΓΓ του ΟΗΕ του οποίου θεωρούμε σημαντική τη συμβολή, να συνεχίσει τις καλές του υπηρεσίες,” καταλήγει η ανακοίνωση.