Απογοήτευση εκφράζει και το ψευδοκράτος για την έκθεση Γκουτέρες

Απογοήτευση εκφράζει το «υπουργείο εξωτερικών» για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να οδηγήσει μπροστά, στηρίζοντας σαν να είναι οδηγός χρήσης μια λύση το επόμενο διάστημα με μια νέα προσέγγιση και πως ως ένα ακόμη έγγραφο στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων εδώ και 50 χρόνια μπορεί να τοποθετηθεί στο σκονισμένο ράφι.images

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή ανακοίνωση του «υπεξ», αναφέρεται ότι ενόσω δεν γίνεται μια δίκαιη αξιολόγηση γιατί δεν μπόρεσε να καταλήξει σε μια συμφωνία η διαδικασία των διαπραγματεύσεων εδώ και 50 χρόνια, δεν είναι εφικτό στην Κύπρο να υπάρξει μια συμφωνία. «Τι κρίμα που η έκθεση του ΓΓ απέχει μακρά από το να συμβάλει θετικά και να φωτίσει την διενέργεια μιας τέτοιας αξιολόγησης».

Προσθέτει ότι δεν επιδείχθηκε για ακόμη μια φορά η αποφασιστικότητα και το θάρρος που ανέμεναν από τον ΓΓ και τον ΟΗΕ όσον αφορά το να θέσουν το θέμα της άδικης αποκοπής – όπως γράφει – των Τ/κ από την διεθνή κοινότητα.

Στο πλαίσιο των ίσων αποστάσεων, αναφέρει το «υπεξ», δεν γίνεται σωστή αλλά ελλιπής ενημέρωση για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά και υποστηρίζει ότι στην έκθεση παραβλέπεται ότι ήταν λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ε/κ πλευράς που καταλήξαμε σε αποτυχία. Θεωρεί δε ότι γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί κατά ίσιο τρόπο στις πλευρές η έλλειψη αποφασιστικότητας, ενώ – όπως γράφει – αυτή ήταν η στάση που τήρησε η ε/κ πλευρά.

Η ε/κ πλευρά, συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το «υπεξ», απέρριψε την συζήτηση της εκ περιτροπής προεδρίας, που είναι σημαντικό στοιχείο της πολιτικής ισότητας για τους Τ/κ, και δεν γίνεται καμιά αναφορά σε αυτό στην έκθεση του ΓΓ, όπως δεν γίνεται αναφορά ούτε στις πρωτοβουλίες που έλαβε μονομερώς η τ/κ πλευρά για την πραγματοποίηση των ΜΟΕ.

Επιπλέον, προστίθεται, παραβλέπεται η αδιάλλακτη προσέγγιση της ε/κ πλευράς με τη θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις». «Γι’ αυτό θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι για την τ/κ πλευρά η συνέχιση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ και σε μια συμφωνία που δεν θα υπάρχει κάτι τέτοιο, εμείς δεν μπορούμε να πούμε ναι».

Στην ανακοίνωσή του το «υπεξ» επαναλαμβάνει τη θέση Ερτουγρούλογλου ότι στο σημείο που βρισκόμαστε οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και με τις υφιστάμενες παραμέτρους δεν μπορεί να φτάσουμε πουθενά. Το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ακόμη δεν το έχει παραδεχθεί αυτό είναι για το «υπουργείο εξωτερικών» ανησυχητικό.

Θεωρεί δε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ότι ο ΓΓ στην έκθεσή του αποφεύγει να ανακοινώσει την πραγματικότητα που είναι πως δεν μπορεί να επιτευχθεί μια λύση στη βάση των υφιστάμενων παραμέτρων και με τον τρόπο αυτό δίδει την δυνατότητα στο υφιστάμενο στάτους κβο να συνεχίζεται. Και αυτό σημαίνει, προσθέτει το «υπέξ», ότι αφήνει τους Τ/κ ομήρους της απάνθρωπης «απομόνωσης».