Ιαπωνία:Δημοσιογράφος πέθανε από καρόσι (υπερκόπωση)

Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK απολογήθηκε σήμερα για το θάνατο νεαρής δημοσιογράφου από ανακοπή καρδιάς και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές των συνθηκών εργασίας.images-2

Η ρεπόρτερ, Miwa Sado, 31 χρόνων, πολιτική συντάκτης βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της τον Ιούλιο του 2013, κρατώντας το κινητό της, μετά από 159 ώρες υπερωρίες σε ένα μήνα.

Ο Πρόεδρος του NHK συναντήθηκε με τους γονείς της δημοσιογράφου όπου και απολογήθηκε για το θάνατό της.

Κυβερνητική θανατική ανάκριση αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της δημοσιογράφου είχε σχέση με τις υπερβολικές υπερωρίες σε ένα μήνα αφού πήρε μόνο δύο μέρες ρεπό το συγκεκριμένο μήνα.

Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει το θέμα τέσσερα χρόνια μετά λόγω πίεσης από τους γονείς της δημοσιογράφου, με στόχο να μην επαναληφθεί παρόμοιο επεισόδιο.

Η υπόθεση φέρνει εκ νέου στο φως το πρόβλημα που λέγεται «Καρόσι» στην Ιαπωνία που σημαίνει «θάνατος λόγω εξάντλησης από υπερβολική εργασία» και αποτελεί  μεγάλη ντροπή για το NHK το οποίο εδώ και χρόνια διεξάγει εκστρατεία ενάντια της τακτικής για τις ημέρες εργασίας χωρίς τέλος.

Καρόσι σημαίνει κυριολεκτικά θάνατος από υπερκόπωση στα ιαπωνικά, και αναφέρεται σε ξαφνικούς θανάτους (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, κ.α.) ανθρώπων που δεν παρουσίαζαν κανένα ιατρικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, που επικαλείται η Guardian, περισσότεροι από 2.000 Ιάπωνες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας εργασιακού άγχους, μέσα σε ένα χρόνο, το 2016, ενώ δεκάδες ακόμη έφυγαν από τη ζωή από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις που προκλήθηκαν από την υπερβολική εργασία.