Απεργιακά μέτρα στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα αποφασίζουν την Τρίτη ΠΕΟ ΣΕΚ

Με δυναμικά μέτρα προειδοποίησαν την Παρασκευή τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, οι συντεχνίες μετά την άρνηση  του να εφαρμόσει τη συμφωνία-πλαίσιο Unknown-1που υπέγραψαν τον περασμένο Ιανουάριο και που αφορά περίπου 24.000 εργαζομένους και συνταξιούχους των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό. «Συμφωνία σε αυξήσεις μισθών αλλιώς απεργίες» ήταν το μήνυμα που έδωσαν στον υπουργό.

Οι συντεχνίες διαπίστωσαν  αδιέξοδο στον διάλογο που αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις, ενώ προειδοποίησαν ότι θα προσφ’υγουν  στα συλλογικά τους όργανα για τα περαιτέρω διαβήματα, μη αποκλειόμενων των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών απ΄ντησε αρνητικά  λέγοντας πως η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς παραμονές εκλογών θα σηματοδοτούσε την επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Διαμήνυσε στις συντεχνίες ότι ήδη έγιναν αρκετές ρυθμίσεις και ζητήματα περαιτέρω μισθολογικών αυξήσεων και θα μπορούσαν να συζητηθούν το επόμενο έτος.

Υπενθυμίζει ότι έχει καταργηθεί η έκτακτη φορολογία επί των μισθών που επιβλήθηκε το 2011, παραχωρούνται πλέον οι προσαυξήσεις και η μισθολογική αναβάθμιση σε περίπτωση προαγωγής, ενώ από το 2018 θα παραχωρηθεί ξανά η ΑΤΑ.

«Μέσα από το διάλογο έχει επίσης συμφωνηθεί η βελτίωση των ρυθμίσεων για υπερωρίες και για άλλα επιδόματα και γίνεται αποδεκτό το αίτημα για λειτουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, το οποίο θα υλοποιηθεί με τον Προϋπολογισμό του 2018», αναφέρει ο Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι για το 2018 αναμένεται αύξηση του μισθολογίου της Γενικής Κυβέρνησης κατά 2,7%.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε ότι η συνάντηση έληξε άδοξα παρά το γεγονός ότι η συνδικαλιστική πλευρά έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό πάρα πολύ μεγάλη διάθεση συναίνεσης όσον αφορά τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, τόνισε ότι «ευελπιστούσαμε ότι με βάση τη βασική πρόνοια της συμφωνίας πλαίσιο που διασυνδέει το ονομαστικό ΑΕΠ με το ύψος των διεκδικήσεων θα μπορούσαμε να καταλήγαμε σε μια συναινετική διευθέτηση, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων, έτσι ώστε να αποδοθεί μερική έστω κοινωνική δικαιοσύνη για να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη».

Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, δήλωσε ότι «οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι είναι γύρω στις 24.000 μαζί με τους συνταξιούχους και το κόστος για το περιθώριο του 2% το οποίο οι συντεχνίες ζητούν να αξιοποιηθεί για την επαναφορά μικρού μέρους από τις αποκοπές μισθών υπολογίζεται στα €45 εκατ».

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, δήλωσε ότι τα σώματα των δύο συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΟΗΟ ΣΕΚ εξουσιοδότησαν τους γενικούς γραμματείς για λήψη μέτρων εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί αρνητική στάση.

Τέλος, τόσο ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, όσο και ο  ΓΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, Μιχάλης Αρχοντίδης, δήλωσαν πως έχουν αποφασίσει ότι σε περίπτωση αδιεξόδου κατά τη συνάντηση θα υπάρξει συντονισμός με τους εκπροσώπους των ημικρατικών ώστε να υπάρξει δυναμική και μαζική αντίδραση.

Σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικο-στρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών (ΟΕΚΔΥ) ΣΕΚ, αναφέρει ότι  Υπουργός Οικονομικών δεν συζητά την παραχώρηση αυξήσεων στους μισθούς που είναι μειωμένοι σήμερα μέχρι και 17,5%, από αυτούς που είχαν οι εργαζόμενοι το έτος 2011.

Προσθέτει ότι μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που επηρεάζονται θα συναποφασίσουν την ερχόμενη Τρίτη την ημέρα για τη λήψη δυναμικών μέτρων από το σύνολο των μελών και εργαζομένων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη απόφαση να συνεχιστούν αποκοπές στους μισθούς ενώ υπάρχουν περιθώρια στην οικονομία για βελτίωση τους.

Η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ αναφέρει, παράλληλα, ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ και των Γενικών Γραμματέων της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, της ΟΗΟ ΣΕΚ, της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ και της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με τον Υπουργό Οικονομικών για την υλοποίηση της Συμφωνίας Πλαίσιο της 4ης Ιανουαρίου 2017, κατέληξε σε αδιέξοδο.

«Οι εν λόγω συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν τη διαπραγμάτευση αυξήσεων στα πλαίσια που επιτρέπει η Συμφωνία Πλαίσιο της 4ης Ιανουαρίου 2017, η οποία σε καμία περίπτωση δεν εκτρέπει τα δημόσια οικονομικά. Το περιθώριο του 2% που προέκυψε από τις κοινές μετρήσεις λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών και των Συνδικαλιστών επαναφέρει ένα μικρό ποσοστό των αποκοπών που έχουν στο μισθό τους οι εργαζόμενοι», καταλήγει.