Επιβεβαιώνεται η συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα στις 17 Οκτωβρίου

Το Αμερικανικό  Κογκρέσο έχει εγκρίνει για τα έτη 2018-19 κονδύλια ύψους 40,145 εκατομμυρίων δολαρίων για επέκταση  της Βάσης της Σούδας 

 

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς επιβεβαίωσε την Παρασκευή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στην καθημερινή ενημέρωση, ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 17 Οκτωβρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.imagew-2.aspx

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση επιφυλάσσει στον Ελληνα πρωθυπουργό θερμή υποδοχή. Θα καταλύσει στο «Blair House», όπου φιλοξενούνται ξένοι ηγέτες σε επίσημες επισκέψεις, ενώ θα υπάρξει και κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Τραμπ στον «Κήπο των Ρόδων» του Λευκού Οίκου μετά το τέλος της συνάντησης. Πέραν του αντιπροέδρου Πενς θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, καθώς και τον Υπουργό Άμυνας στρατηγό Τζέιμς Μάτις καθώς και άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού επιτελείου, καθώς η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του Ελληνα Πρωθυπουργού, ενώ στο πρόγραμμα των επαφών συμπεριλαμβάνονται και συναντήσεις με ηγετικά μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της επέκτασης της συμφωνίας για τη χρήση της Βάσης της Σούδας, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους». Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει για τα έτη 2018-19 κονδύλια ύψους 40,145 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα εντός της Βάσης της Σούδας, εκ των οποία 22, 045 αφορούν επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και τα υπόλοιπα κατασκευή συστήματος υδροδότησης.

Επίσης η ατζέντα περιλαμβάνει περιφερειακά ζητήματα, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η διαφορά με τα Σκόπια κ.α.

Δύο μέρες νωρίτερα στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συνομιλιών, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, στρατηγό H.R. McMaster.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψή την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, από το Σικάγο, όπου θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον κυβερνήτη του Ιλινόις Μπρους Ράουνερ και το δήμαρχο του Σικάγο Ρομ Εμάνιουελ, ενώ τη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, θα μιλήσει στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων του Σικάγο.

Το πρόγραμμα των επαφών στο Σικάγο – στο οποίο βοήθησε σημαντικά ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης – περιλαμβάνει επισκέψεις στο Chicago Cinespace, τα μεγαλύτερα στούντιο των οποίων προεδρεύει ο Ελληνοαμερικανός Αλεξ Πίσσιος – σε internet incubator που ασχολείται με νεοφυείς επιχειρήσεις, δείπνο με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κάλαμος – που πρόσφατα εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική – γεύμα με μέλη του Κογκρέσου από το Ιλινόις, επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο της Πόλης και εκδήλωση με την Ομογένεια.