Το Κυπριακό συζητά στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

Το Κυπριακό  είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει στην Αθήνα κατά την επίσκεψή του στις 5-6 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT ο   Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι θα πάει στην Ελλάδα στις 5-6 Δεκεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Ασφάλειας.ntavoutoglou-702x336

Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη θα συζητήσουν και το Κυπριακό.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού,  το τουρκικό πλοίο Γκελίμπολου συνοδεύει το σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός στις περιοχές που το ψευδοκράτος “αδειοδότησε” την Τουρκία για έρευνες,Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τουρκικό πλοίο Γιαβούζ παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων τις εργασίες του γεωτρύπανου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ονασαγόρα.

Επίσης το πολεμικό πλοίο Μπουρακρέις κάνει περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πώς αποφασίστηκε η επίσκεψη Νταβούτογλου 

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πρωτεύουσα μόνο τέσσερις άνθρωποι από την Αθήνα γνώριζαν ότι προγραμματιζόταν για τον μήνα Δεκέμβριο η συνεδρίαση του Τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.Εκτός από τον πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δύο υψηλόβαθμα στελέχη από το Υπουργείο Εξωτερικών είχαν αναλάβει συνομιλώντας με τους ομολόγους τους στην Άγκυρα, να κλείσουν την ακριβή ημερομηνία χωρίς να διαρρεύσει νωρίτερα.

Την Κυριακή το βράδυ οριστικοποιήθηκε η 5 και η 6η Δεκεμβρίου και ανακοινώθηκε ταυτόχρονα τη Δευτέρα το μεσημέρι από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός ότι επίκειται κοινό υπουργικό συμβούλιο δεν γνώριζαν ούτε οι πολύ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι το Σάββατο στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδους κορυφής εκτιμούσαν ότι μετά τις τουρκικές προκλήσεις δεν προβλέπεται αυτό να συγκληθεί πριν από το τέλος του χρόνου!

Η ελληνική κυβέρνηση με την ανακοίνωση ότι θα υποδεχτεί τον Αχμετ Νταβούτογλου στην Αθήνα επιδιώκει να αποκλιμακώσει την ένταση κυρίως διότι θεωρεί ότι μπορεί να θέσει επί τάπητος και χωρίς ενδιάμεσους όλες τις τουρκικές προκλήσεις τόσο από το Μπαρμπαρός, όσο και από τις δηλώσεις της τουρκικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Αναμένεται  πάντως να διαφανεί εάν μέχρι την επίσκεψη θα έχει αποσυρθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος από την Κυπριακή ΑΟΖ όπως επίσης και η σχετική ναυτική οδηγία η οποία λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.

Για το αν και πότε θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί το τρίτο κοινό υπουργικό συμβούλιο, έγιναν πολλές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπήρξαν αντικρουόμενες εισηγήσεις, όμως τελικά επικράτησε η σκέψη ότι «θα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα να μην αναβάλλουμε κάτι που έχουμε συμφωνήσει εδώ και πολλούς μήνες και να κάνουμε σαφές ότι έχουμε πολυεπίπεδο ρόλο στην διπλωματική σκακιέρα της περιοχής μετά και τη συμφωνία του Καΐρου» δηλωσε έγκυρη πηγή.

Κασουλίδης :Να φύγει το Μπαρμπαρός

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Ι.Κασουλίδης  ανέφερε σημερα  πως εάν   η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, τότε το Μπαρμπαρός θα πρέπει “να φύγει από τη μέση” για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.Ο κ.  Ιωάννης Κασουλίδης, μιλούσε  σε εκδήλωση/γεύμα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων CIIM, το Cyprus International Institute of Management, η OEB και το KEBE με θέμα «Ο Αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ως σταθεροποιητικός παράγων και ενεργειακό κέντρο για την Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν συμφωνήσει στην τελευταία τους συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην παρουσία του κ. Άιντα, “να αφήσουν κατά μέρος τα διαδικαστικά θέματα που ταλάνιζαν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να μπουν κατευθείαν στη νέα φάση που θα οδηγούσε τις δύο πλευρές στο να σμικρύνουν τις διαφορές τους επί τους ουσίας των θεμάτων που είχαν μεγάλες αποστάσεις”.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό θα γινόταν αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο, πρόσθεσε, “η Τουρκία, έτσι ξαφνικά, αποφάσισε να στείλει το Μπαρμπαρός”, επιδιώκοντας τη συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των συνομιλιών.Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί κάτι τέτοιο “θα περιπλέξει το Κυπριακό ακόμη περισσότερο και το Μπαρμπαρός θα δικαιούται για οποιοδήποτε θέμα από εδώ και εμπρός να έρχεται στην Κύπρο”.

“Αυτού του είδους η τάση, να οδηγούμεθα με εκβιασμό και με επίδειξη ισχύος για να δεχτούμε κάτι για να προχωρήσουμε πάρα κάτω, δεν μπορεί να είναι ο σωστός τρόπος με τον οποίο κάθεσαι σε τραπέζι διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις, σύμφωνα πάντα με την αρχή του Συμβουλίου Ασφαλείας”, πρόσθεσε.

“Επιθυμεί η Τουρκία να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, θέλει να ανοίξει ο δρόμος ώστε τα οποιαδήποτε αποτέλεσμα από τη διερεύνηση των υδρογονανθράκων να οδηγούν και στην πιθανότητα μετά τη λύση του Κυπριακού ενός αγωγού που να φεύγει από την Ανατολική Μεσόγειο -μαζί με κοιτάσματα από το Ισραήλ – και να πηγαίνει προς την Τουρκία; Θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να επωφεληθούν από τα έσοδα με τον αδιαμφισβήτητο τρόπο που έχουμε; Τότε το Μπαρμπαρός πρέπει να φύγει από τη μέση και οι συνομιλίες να ξανά ξεκινήσουν για την επίλυση του Κυπριακού”, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Δυστυχώς, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την τάση όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα να εισηγούνται την επίλυση του “δια της μέσης οδού”, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που ευθύνεται να συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα.“Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό παρά τη μεγάλη μας επιθυμία για τη λύση του προβλήματος”, είπε.

Στην ομιλία του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “το όφελος για ολόκληρη την περιοχή, για την Κύπρο, αλλά και για την ίδια την Τουρκία θα ήταν τεράστιο αν η χώρα αυτή υιοθετούσε ένα εποικοδομητικό ρόλο σε ό,τι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ μας, αλλά ιδιαίτερα και την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό”.

“Αν η τουρκική πλευρά είναι θετική, τότε θα επαναλάβω ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας που θα οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού, με άρση των κατοχικών δεδομένων, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία”, είπε.

Σε ερώτηση γιατί δεν προχωρούμε στη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού στο οποίο να μπαίνουν τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες που αναλογούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα προκειμένου να δείξουμε εμπράκτως ότι θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι μετά τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “δουλεύουμε πάνω σ` αυτή την ιδέα και σύντομα θα έχουμε να εξαγγείλουμε κάτι”.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Τουρκία, η οποία τάχα κόπτεται για το καλό των Τουρκοκυπρίων, υπέβαλε στο ψευδοκράτος μια συμφωνία με την οποία – με τη συγκατάθεση της τ/κ ηγεσίας – υπέκλεψε το 80% της ΑΟΖ της Κύπρου στο σύνολο της, ενεργώντας ως “η πλέον άστοργη μητέρα”.