Μείζον ζήτημα και σύγκρουση συμφερόντων οι διορισμοί στο νέο Δ.Σ. της Τρ. Κύπρου

 

*H Eπ. Κεφαλαιαγοράς καλείται να εξετάσει αν παραβιάστηκε η νομοθεσια

Ξεχείλησε η οργή των κατόχων αξιογράφων 

 

Εν μέσω προπηλακισμών και έντονων αντιδράσεων από κατόχους χρεογράφων και πρώην μετόχων της Λα`ίκής    η  Γενική Συνέλευση των περισταμένων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου  ενέκριναν  τους  δέκα υποψηφίους  που πρότεινε ο συνδυασμός του Αμερικανού μετόχου της Τράπεζας Γουίλμπουρ Ρος για μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος.ÔÑÁÐÅÆÁ ÊÕÐÑÏÕ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁ ÊÁÔÏ×ÙÍ ÁÎÉÏÃÑÁÖÙÍ ÕÐ.ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ

Δεν εγκρίθηκε ωστόσο από τη ΓΣ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας  , που ανακοινώθηκαν , ο Ζαχαρίας Παλέξας, ο οποίος προτάθηκε από τον Σύνδεσμο Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), που κατέχει το 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.Κατά της εκλογής του κ. Παλέξα τάχθηκε το 88,6% των μετόχων παρόντων στην ΓΣ της Τράπεζας και υπέρ το 11,4%.

Από τα υφιστάμενα μέλη παραμένουν στο ΔΣ της Τράπεζας ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο νυν αντιπρόεδρος Βλαντιμίρ Στρζαλκόφσκι, καθώς και οι Ιωάννης Ζωγραφάκης (Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου) και Μάριος Καλοχωρίτης (Διευθυντής στην Τράπεζα Κύπρου).

ÅÔÇÓÉÁ ÓÕÍÅËÅÕÓÇ ÔÑÁÐÅÆÁ ÊÕÐÑÏÕ

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου κατ την οποία εκλέγηκαν οι εκλεκτοί του Ροςς.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που εκλέγηκαν στο νέο ΔΣ και για τους οποίους έχει προταθεί ψήφισμα από μετόχους της εταιρείας για διορισμό τους ως μέλη στο ΔΣ είναι οι Γιόζεφ Άκερμαν (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank), Άρνε Μπέργκρεν (έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), Μακσίμ Γκόλντμαν (διευθυντής στη Renova), Γουίλμπουρ Ρος, Χριστόδουλος Πατσαλίδης (Οικονομικό Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου) και Μιχάλης Σπανός (πρώην διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου).

Επιπλέον, με εξαίρεση το ψήφισμα 4,4 που αφορούσε την εκλογή του κ. Παλέξα στο νέο ΔΣ, εγκρίθηκαν όλα τα υπόλοιπα ψηφίσματα που τέθηκαν στην ΓΣ των μετόχων της Τράπεζας.

Αμέσως μετά το πέρας της συνέλευσης το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρία κατά την οποία θα καταρτιστεί σε σώμα.Σύμφωνα με πληροφορίες , όλα τα μέλη του νέου ΔΣ έχουν ήδη εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Εντονες αντιδράσεις

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκέλεσε έντονες αντιδράσεις και ζητούνται εξηγήσεις  τόσο από την κυβέρνηση όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατα πόσο τηρήθηκαν οι νομοθεσίες

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος αντέδρασε έντονα από το αποτέλεσμα της συνέλευσης  τονίζοντας πως «αποτελεί παραδοξότητα το γεγονός ότι η νέα Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, με τη σιωπηρή συνεργασία και συναίνεση της Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε να μην διορίσει εκπρόσωπο των καταθετών της πρώην Λαϊκής, ούτε και των «κουρεμένων» Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.Ψήφισε, όμως, τους πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη και τους ανέδειξε στη θέση των διοικητικών συμβούλων.

Φαίνεται,σημείωσε  πως κάποιοι κωφεύουν στις φωνές των καταθετών, των αξιογράφων και των εργαζομένων και ακούνε μόνο τους πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επιβάλλεται, λοιπόν, να απαντήσει αμέσως η Κεντρική Τράπεζα κατά πόσο θα εγκρίνει αυτούς τους διορισμούς, περιλαμβανομένου και του διορισμού συγκεκριμένου Διοικητικού Συμβούλου, για τον οποίο ο εσωτερικός ελεγκτής της Τράπεζας Κύπρου συνέταξε έκθεση και είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας να παυτεί, λόγω του ότι είχε διαρρεύσει εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες προς τρίτους.

«Δυστυχώς, πρόσθεσε , διαπιστώνεται για ακόμη μια φορά, πως η μόνη έγνοια της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν και είναι το πως θα αποκτήσει τον έλεγχο των τραπεζών της Κύπρου.

Προχώρησε σε πολιτικούς διορισμούς στο Συνεργατισμό και στην Ελληνική Τράπεζα και τώρα, με περίεργες διαδικασίες και τη σιωπηρή συναίνεση της Κεντρικής, ελέγχει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.
Κατά τα άλλα, οι μαζικές εκποιήσεις αποτελούν κατά την Κυβέρνηση τη σωτηρία της χώρας…»

Τέος  ανέφερε  ότι «ενόψει αυτών των εξελίξεων και των αδιαφανών διαδικασιών, που έχουν υιοθετήσει Κυβέρνηση και Κεντρική, το Δημοκρατικό Κόμμα προτίθεται να καταθέσει τροπολογία στον Περί Εξυγίανσης Νόμο, έτσι ώστε τράπεζα που διασώζεται με δικά της μέσα (bail-in) να έχει υποχρέωση να διορίζει ως παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μη-εκτελεστικούς Διοικητικούς Συμβούλους, οι οποίοι θα επιλέγονται σε γενική συνέλευση των «κουρεμένων» καταθετών της τράπεζας.»

 «Κλέφτες απατεώνες»

Στο μεταξύ  οι κάτοχοι  αξιογράφων που έχασαν τα χρήματά τους μετά τις αποφάσεις για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Μάρτιο του 2013, δ συνέχισαν να διαμαρτύρονται ικαι  κατά τη διάρκεια της ετήσια Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, στην οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό της Τράπεζας ίου.

Οι κάτοχοι αξιογράφων, οι οποίοι μετά το κούρεμα δεν θεωρήθηκαν καταθέτες, αλλά κάτοχοι τραπεζικών τίτλων των οποίων η αξία εξανεμίσθηκε, συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από το Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, κρατώντας πανό με σύνθημα «Ζητούμε απόδοση δικαιοσύνης» και φωνάζοντας «κλέφτες» και «δώστε πίσω τα κλεμμένα», ενώ δήλωναν ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε.

Οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν έντονα τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, κατά την άφιξή  και κατα την αναχωρηση του από  το  χώρο της Γενικής Συνέλευσης.

Λίγο μετά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην μπροστινή είσοδο και προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των μελών της ΜΜΑΔ και της ιδιωτικής ασφάλειας για να εισέλθουν με τη βία στο κτήριο. Κάποιοι έριχναν χώμα και άλλα αντικείμενα προς το κτήριο, ενώ άλλοι μπήκαν στο κτήριο από την πλαϊνή είσοδο, σπάζοντας τη γυάλινη πόρτα.

Διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι εισήλθαν στο κτήριο, περιορίστηκαν από την ιδιωτική ασφάλεια στο χώρο της καφετέριας, απ` όπου φώναζαν προς τη Γενική Συνέλευση χαρακτηρισμούς όπως «κλέφτες» και «απατεώνες». Ακολούθως, απομακρύνθηκαν από τα μέλη της ιδιωτικής ασφάλειας, ενώ τόσο η κύρια όσο και η πλαϊνή είσοδος των Κεντρικών Γραφείων της Τράπεζας Κύπρου αποκλείστηκαν από την Αστυνομία.

Η διαμαρτυρία  στη συνέχεια μεταφέρθηκε έξω από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Οι κάτοχοι αξιογράφων απέκοψαν για περίπου 15 λεπτά την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Τζων Κέννεντυ, στο ύψος της Κεντρικής Τράπεζας.Ένας από τους διαμαρτυρόμενους εξέφρασε αγανάκτηση για το γεγονός ότι θα πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει επιστροφή των χρημάτων του.

«Και η Κεφαλαιαγορά και η Επιτροπή Θεσμών τους βρήκαν ένοχους. Γιατί πρέπει να περάσουμε από δικαστήρια, για ποιο λόγο… Μήπως επειδή οι παραπάνω βουλευτές είναι δικηγόροι και προστατεύουν το επάγγελμα του δικηγόρου», ανέφερε ο κ. Γιάνης Πίροκκας, εκ των διαμαρτυρομένων.

«Άλλοι κλέβουν εκατομμύρια και δεν πάνε μέσα, άλλοι κλέβουν ένα ευρώ και πάνε», είπε ένας άλλος.

Ανέφεραν επίσης ότι οι πολιτικοί φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη λήψη των αποφάσεων που τους έχουν επηρεάσει.

Οι κάτοχοι αξιογράφων επέστρεψαν στη συνέχεια έξω από τα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους.Οργισμένοι έριξαν τότε, αυγά και γιαούρτια στο προαύλιο και στο κτήριο της Τράπεζας Κύπρου.

Με τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης, κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους προσπάθησαν να εμποδίσουν οχήματα των παρευρισκομένων στη Γενική Συνέλευση να βγουν από το χώρο στάθμευσης, ενώ λίγο αργότερα οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν.

Συμμαχία Πολιτών:Να στηριχθούν οι ομάδες που έχουν πληγεί

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών  Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε  ότι  αναμένει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξετάσει αν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία και δεν επιτράπηκε η συμμετοχή μικρών μετόχων στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου.Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σήμερα έξω από την Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά την Κυβέρνηση, καθώς ο Κύπριος πολίτης έχει αγανακτήσει από τις υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται.

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι η οργή και η αγανάκτηση μπορεί να φέρει ακόμα πιο δυσάρεστες εξελίξεις αν η Κυβέρνηση δεν αποφασίσει έγκαιρα να στηρίξει όλες εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, της Τρόικας και του Γιούρογκρουπ.

Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες πολιτών ότι είναι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου και δεν τους επιτράπηκε να λάβουν μέρος στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να τις εξετάσει, καθώς με βάση τη νομοθεσία για τις δημόσιες εταιρείες, κάθε μέτοχος έχει δικαίωμα παρουσίας και λόγου στη Γ.Σ. της εταιρείας όπου είναι μέτοχος.

Παράλληλα, υπενθύμισε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι υπάρχει νομοθεσία και ειδική πρόνοια για προστασία των μικρών μετόχων. “Αν λοιπόν οι καταγγελίες αυτές ευσταθούν τότε εγείρεται σοβαρό ζήτημα το οποίο αναμένουμε να εξετάσει και να ενημερώσει και την Βουλή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς”, κατέληξε.