Σκάφος από τη γη προσεδαφίστηκε σε κομήτη

Το μεγάλο διαστημικό γεγονός του 2014 στέφθηκε με επιτυχία, καθώς σήμερα προσεδαφίστηκε για πρώτη φορά σκάφος ανθρώπινης κατασκευής στην επιφάνεια ενός κομήτη.Philae separation from Rosetta

Το σκάφος “Φιλαί” κατάφερε να προσεδαφιστεί με ασφάλεια πάνω στον αφιλόξενο κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko, ο οποίος απέχει μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από την Γη.

Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος αλλά και όλου του κόσμου που παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη της αποστολής ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις ανακοινώθηκε ότι το σκάφος άγγιξε τον κομήτη.

Το “Φιλαί” αποκολλήθηκε πριν από 7 ώρες από το μητρικό διαστημικό σκάφος `Ροζέτα` καθ οδόν προς τον κομήτη, στο έδαφος του οποίου υπάρχουν βράχοι πολλών δεκάδων μέτρων και λόφοι.

Πρόκειται για μια αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και αναμένεται ότι θα δώσει πολλές πολύτιμες πληροφορίες τόσο για την δομή των κομητών, όσο και για το Ηλιακό μας Σύστημα, αλλά κυριότερα για την δημιουργία της ζωής στους πλανήτες, καθώς πιστεύεται ότι η ζωή στη Γη ήταν αποτέλεσμα της επαφής του πλανήτη μας με έναν κομήτη.