Επαφές Γ.Γ.ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες

Στα πλαίσια της επίσκεψης του στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε χτες συναντήσεις στη ΜΑ της Κύπρου, την Πρόεδρο των Πράσινων Ρεμπέκα Χαρμς, τον Κύπριο Επίτροπο Χρίστο Στυλιανίδη, την Πρόεδρο της Ομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιανι Πιτελλα.ng-akel-na-anadeichthei-i-diastasi-logon-kai-ergon-tis-agkyras-sto-kypriako-th

Στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο Κ. Κορνήλιου, τον αρμόδιο για θέματα Ευρ. Επιτροπής Α. Φωτίου και τον αρμόδιο για θέματα Ευρ. Κοινοβουλίου Α. Κεττη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αλληλοενημέρωση για τις επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο και για την τακτική την οποία καθόρισε η κυβέρνηση αναφορικά με την έκδοση του Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ.

Στις υπόλοιπες συναντήσεις ο Α. Κυπριανού ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξήγησε τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις εξελίξεις. Τόνισε τη σημασία της έκδοσης ισχυρού ψηφίσματος από μέρους του Κοινοβουλίου το οποίο να βασίζεται σε αρχές και να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά έτσι ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης το συντομότερο δυνατό. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη απόσυρσης της τροποποίησης των ευρωβουλευτών των πράσινων που συνέδεε το θέμα του φυσικού αερίου με τη λύση στο Κυπριακό.

Το κλίμα των συναντήσεων ήταν θετικό και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα δήλωση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης  ολοκληρώνεται σήμερα με την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα στη Σύνοδο της Ομάδας της Αριστεράς και στην εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού με την Ομάδα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ, το Πορτογαλικό Κομουνιστικό Κόμμα, την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας με θέμα “Κοινωνικοοικονομική κατάσταση και Μνημόνια”. Ο Α. Κυπριανού θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Εθνικό Συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας Cayo Lara και τον Πρόεδρο του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας Jonas Sjöstedt.