Ιδιες τιμές σε γάλα , ψωμί, νερό όμως η Πρόεδρος ΕΠΑ δεν ανησυχεί!

 

Δεν είμαι αγορανομία δηλώνει προκλητικά !

 

 

 

0.9FAΔεν είμαι αγορανομία, δήλωσε προκλητικά η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού κ. Λουκία Χριστοδούλου όταν ρωτήθηκε ότι βασικά προϊόντα κατανάλωσης όπως το γάλα, η βενζίνη το νερό και άλλα πωλούνται στην ίδια τιμή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπόνοιες ότι γίνετια προσυνεννόηση! Κι αυτό όταν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ   η ΕΠΑ παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη ως η ασφαλιστική μας δικλείδα απέναντι σε φαινόμενα που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και πατάσσουν τις προσυνεννοημένες τιμές μεταξύ ολιγοπωλίων που οδηγούν στην άκρατη κερδοσκοπία σε βάρος του καταναλωτικού κοινού. Φαίνετια όμως ότι κάποιοι που τέθηκαν επικεφαλής νευραλγικής σημασίας θεσμών δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν ούτε το ρόλο τους σε αυτό τον τόπο.

Συγκεκριμένα σε παρατήρηση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών ότι ως αποτέλεσμα ολιγοπωλίων και μονοπωλίων που λειτουργούν στην αγορά, βασικά προϊόντα, όπως το γάλα, η βενζίνη και το νερό έχουν την ίδια τιμή, ανά λίτρο, η κ. Χριστοδούλου είπε πως “η Επιτροπή δεν είναι αγορανομία”.Γνωρίζουμε, παρακολουθούμε και επαγρυπνούμε” ισχυρίστηκε , προσθέτοντας πως “η κάθε αγορά έχει τις δυσκολίες της”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε “εξωφρενικό” το γεγονός ότι βασικά αγαθά, όπως το γάλα, το νερό, το πετρέλαιο, η βενζίνη και το ψωμί έχουν την ίδια τιμή, για την ίδια ποσότητα (περίπου €1,40 ανά λίτρο).

“Η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές παραμένουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα γιατί λειτουργούν σε αυτούς τους τομείς και σε άλλους, όπως η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ολιγοπώλια και μονοπώλια που προστατεύουν συμφέροντα και τα οποία πληρώνουν, δυστυχώς, οι Κύπριοι καταναλωτές” υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. Και πρόσθεσε:
“Ανησυχούμε από τις επισημάνσεις της Προέδρου της Επιτροπής γιατί διαπιστώνεται η υποστελέχωση μιας πάρα πολύ σημαντικής υπηρεσίας. Αυτή η υποστελέχωση, τα κενά και οι παραλείψεις σε ό,τι αφορά την εποπτεία και το σωστό έλεγχο του ανταγωνισμού έχουν οδηγήσει σε ανισορροπίες που επηρεάζουν άμεσα και δυσμενώς τους Κύπριους καταναλωτές”..
Ανέφερε πως εκείνη που πρέπει πρώτη να κάνει κάτι είναι η ΕΠΑ, η οποία όμως επικαλείται υποστελέχωση.

Σ

Στο μεταξύ , Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων τακτικών και αναπτυξιακών δαπανών που προτείνεται για το 2015 ανέρχεται σε €1.531.852. Οι τακτικές δαπάνες προϋπολογίζονται να ανέλθουν σε €1.523.262 και οι αναπτυξιακές σε €8.590.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της ΕΠΑ για το 2015 παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 0,38%, σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2014, που ανερχόταν σε €1.537.698 και είναι κατά 19,6% μειωμένος από τον προϋπολογισμό του 2013 που ανερχόταν σε €1.904.525.

Οι κυριότερες μειώσεις του προϋπολογισμού για το 2015, οφείλονται στη μείωση του ωρομίσθιου προσωπικού και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.