Κύπριος παιδεραστής ανάμεσα στους 999 που ζητούσαν σεξ από εικονική 14χρονη

Πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού των παιδεραστών 

Μεταξύ των 999 ανδρών και της μίας γυναίκας που επιχείρησαν εντός διμήνου να αγοράσουν ερωτικές υπηρεσίες διαδικτύου από την εικονική 14χρονη νεαρή “Sweetie”, “Avantar” του οργανισμού “Terre des Hommes” ήταν και ένας Κύπριος.Τα στοιχεία που παρατέθηκαν σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της κύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση (Lanzarote Convention) είναι συγκλονιστικά. Ο Αντώνης Στυλιανού από τον Οργανισμό Hope for Children UNCRC Police Centre καλώντας τους γονείς να επαγρυπνούν και τα παιδιά να είναι απολύτως προσεκτικά στη χρήση του διαδικτύου είπε ότι στους δύο μήνες που λειτούργησε το πρόγραμμα 1.000 ενήλικα άτομα ζήτησαν από τη 14χρονη ασιατικής καταγωγής ως φαινόταν διαδικτυακό σεξ (Webcam) έναντι αμοιβής με πληρωμές μέσω καρτών που θα γίνονταν ανώνυμα.ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΑ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περαιτέρω ανέφερε ότι μεταξύ των 1000 ο ένας ήταν Κύπριος. Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα που επινόησε ο Ολλανδός Hans Guijt παρείχε τη δυνατότητα εντοπισμού των παιδεραστών συμπληρώνοντας ότι τα στοιχεία δόθηκαν στην Ιντερπόλ. Η “Sweetie” επικοινωνούσε με τους παιδεραστές στην αγγλική.

Ο κ. Στυλιανού συνεχίζοντας είπε ότι είναι γνωστό πως στο διαδίκτυο αναζητούν θύματα 750.000 παιδόφιλοι. Η Γενική Εισηγήτρια ΚΣΣΕ για τα παιδιά Στέλλα Κυριακίδου απήθυνε δραματική έκκληση προς τους γονείς και τους συγγενείς παιδιών να αποσύρουν τις φωτογραφίες των ανήλικων παιδιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στις περιπτώσεις που η κοινοποίηση φωτογραφιών δεν είναι σε γνώση των παιδιών.

`Ενα νέο φαινόμενο που εκλαμβάνει διαστάσεις επιδημικές, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού είναι το sexting ανάμεσα σε εφήβους και παιδιά και που αφορά την αποστολή μηνυμάτων και φωτογραφιών μέσω κινητού τηλεφώνου και ίντερνετ. Κατά τον κ. Στυλιανού το sexting μεταξύ των εφήβων κυμαίνεται μεταξύ 20% και 24%.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο, επειδή τα περιστατικά αυτά καλύπτονται από τη σιωπή και τις ενοχές που δημιουργεί στο θύμα, ο θύτης, τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια, με το μεγαλύτερο ποσοστό των κακοποιήσεων να προέρχεται από το οικογενειακό ή το κλειστό κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Πρόσθεσε ότι το 70% με 85% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται.

Σε ό,τι αφορά την κύρωση της Σύμβασης Lanzarote από το κυπριακό κοινοβούλιο τη 13η Νοεμβρίου 2014, η κ. Κυριακίδου είπε ότι αυτή έρχεται να επιστεγάσει μια σημαντική νομοθεσία που ψήφισε το καλοκαίρι η Βουλή των Αντιπροσώπων, στον οποίο περιέχονται οι πρόνοιες της Lanzarote.

Η κ. Κυριακίδου είπε επίσης πως η ΚΣΣΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας για κύρωση της Σύμβασης δημιούργησε δίκτυο από Βουλευτές – Συνδέσμους και μέχρι σήμερα τα εθνικά κοινοβούλια όρισαν 51 Βουλευτές – Συνδέσμους. Η πρώτη Κύπρια Βουλευτής – Σύνδεσμος είναι η Αθηνά Κυριακίδου.

Αναφερόμενη στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης “Ενα στα πέντε”, η οποία στοχεύει σε μείωση και απάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης στην Ευρώπη που σήμερα είναι ένα στα πέντε, είπε ότι η εκστρατεία πέτυχε 34 κυρώσεις της Σύμβασης και 13 υπογραφές χωρίς να ακολουθήσει η κύρωση.

Η κ. Κυριακίδου υπενθύμισε ότι η Κύπρος υπέγραψε τη Σύμβαση στις 25/10/2007 και μέχρι το 2013 δεν προωθήθηκαν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για κύρωση της Σύμβασης και ανέφερε ότι η κύρωση της Σύμβασης από το Κοινοβούλιο σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη σωστή αντιμετώπιση του εγκλήματος στην Κύπρο και ενός μεγάλου ταξιδιού για την ορθή εφαρμογή και υλοποίηση της νομοθεσίας.

Η Βουλευτής Tanjia Kleinsorge δήλωσε ότι η νομοθεσία με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε τη Lanzarote, είναι η πρώτη νομοθεσία σε κράτη στα οποία εφαρμόζεται το κοινοδίκαιο και θα αποτελέσει μοντέλο για τα άλλα κράτη με κοινοδίκαιο όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία.

Η Εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μετέφερε την ικανοποίηση της Επιτρόπου για την κύρωση της Σύμβασης. Πρόσθεσε ότι η προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της Επιτρόπου από την ανάληψη των καθηκόντων της. Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε σειρά δράσεων και στις περισσότερες από αυτές συνεργάστηκε στενά με την ομάδα Εφήβων Συμβούλων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι φέτος η εκδήλωση του γραφείου της για την επέτειο της υιοθέτησης της σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αφιερωθεί στην εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών υπό το σύνθημα “Ότι το πληγώνει μας πληγώνει”.

Η επανέναρξη της δράσης ένα στα πέντε έγινε με την καθοριστική συμβολή του Ιδρύματος Λεβέντη (συγχρηματοδότηση). Μιλώντας εκ μέρους του ιδρύματος η Αναστασία Παπαδοπούλου τόνισε τη σημασία που αποδίδεται να δημιουργηθεί η συνείδηση ότι το έγκλημα αυτό υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία, η οποία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να τελεί σε εγρήγορση.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Λουκία Χατζηγαβριήλ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού και την επιμόρφωση ειδικών επαγγελματικών ομάδων, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή διοργανώνει σε συνεργασία με την έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ημερίδα για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων καθώς θεωρεί καθοριστική τη συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιστατικών σεξουαλικής βίας σε βάρος των παιδιών.

Η Ελένη Καραγιάννη παρουσίασε την νέα ιστοσελίδα της Κύπρου που ενισχύει τη δράση. Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν το Δεκέμβρη.

Στις 20 Νοεμβρίου θα αρχίσει να προβάλλεται το φιλμάκι ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.