Η υπόθεση καρτέλ καυσίμων θα διαιωνίζεται στην ΕΠΑ

 

Εκκρεμεί η επανεξέταση της από το 2012, όμως η πρόεδρος της ΕΠΑ δικαιολογείται επικαλούμενη ξανά την υποστελέχωσή του Τμήματος της

 

Φαίνεται ότι θα διαιωνίζεται για πολύ η υπόθεση του καρτελ καυσίμων και της προσυνεννόησης τιμών, η οποία εκκερεμεί η επανεξέταση της στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού από το 2012. Και η κωλυσιργία αυτή φαίνετια να μην είναι άσχετη με τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση, την οποία στο τέλος πληρώνει ο Κύπριος πολίτης και καταναλωτής. benzini 12Το πιο πάνω συμπέρασμα προκύπτει από δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Αναταγωνισμού ΕΠΑ κας Λουκίας Χριστοδούλου η οποία κλήθηκε σήμερα από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού της ΕΠΑ, να εξηγήσει γιατί καθυστερεί η επανεξέταση της υπόθεσης, . Η εν λόγω κυρία επικαλέστηκε και πάλι για την καθυστέρηση την υποστελέχωση της ΕΠΑ και το ότι είναι πολύπλοκη υπόθεση, Τις ίδιες αυτές εξηγήσεις έδωσε πρόσφατα και από Ραδιοφώνου όταν   κλήθηκε να απαντήσει  πού βρίσκεται το όλο θέμα και βρήκε συνήγορό της τον μεγαλοδικηγόρο κ. Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος είναι συνήγορος δύο εκ των τεσσάρων εταιρειών καυσίμων που αντιμετωπίζουν τις εν λόγω κατηγορίες. Ο κ. Πολυβίου εμφανίστηκε δηλαδή σε εκείνη την ειδησεογραφική εκπομπή και συνήγορος της Προέδρου της ΕΠΑ και ως δικηγόρος των δύο εκ των τεσσάρων εταιρειών.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στο θέμα των πετρελαιοειδών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί δικαιολογίες για έλλειψη προσωπικού.“Για μένα δεν είναι πρόσφατο ζήτημα, είναι διαχρονικό” ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι “υπήρχε μια απόφαση στα δικαστήρια το 2011 που απορρίφθηκε για καθαρά διαδικαστικούς λόγους και εγείρεται το ζήτημα από τότε μέχρι σήμερα τι έκαμε η ΕΠΑ και δεν μπορώ να δεχθώ δικαιολογίες έλλειψης προσωπικού,” σημείωσε.
Η κ. Χριστοδούλου είπε πως επειδή η υπόθεση είναι ανοιχτή και βρίσκεται σε εξέλιξη η επαναξέτασή της, δεν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες.
Ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για “πολύπλοκη υπόθεση” που ανάγεται στο 2005, “πέρασε από πέντε προέδρους” της ΕΠΑ, ενώ για επτά μήνες δεν είχε διοριστεί πρόεδρος της Επιτροπής. Το 2012, είπε, με τη νέα σύνθεση της Επιτροπής δόθηκαν οδηγίες για επανεξέταση.
Αργότερα, όπως είπε, τρεις από τους τέσσερις λειτουργούς της Επιτροπής που ασχολούνταν με την υπόθεση αποχώρησαν όταν έληξαν τα συμβόλαιά τους και προσλήφθηκαν νέοι στη θέση τους.
“Επειδή είναι μια ανοιχτή υπόθεση δεν μπορώ να δώσω πληροφορίες σε ποιο στάδιο είμαστε, γιατί ενδεχόμενα αυτό να επηρεάσει τη μετέπειτα εξέλιξη” είπε, προσθέτοντας πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει.
Κύριο μέλημα της Επιτροπής, υποστήριξε, είναι οι υποθέσεις να “κτίζονται προσεκτικά” ώστε το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο που να έχει τις λιγότερες δυνατές πιθανότητες να αμφισβητηθεί, είπε.Την ίδια ώρα, η κ. Χριστοδούλου, ισχυρίστηκε πως η Επιτροπή ανέλαβε να διεκπεραιώσει “βαριά κληρονομιά”, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η ΕΠΑ αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης.Όπως είπε, η πρόσληψη προσωπικού είναι διαχρονικό αίτημα της ΕΠΑ και σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι ανάγκες είναι αυξημένες.