11.400 χαμηλοσυνταξιούχοι δεν αιτήθηκαν ΕΕΕ

 

Νέα παράταση στην υποβολή αιτήσεων ψήφισε η Βουλή

Η  Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο με το οποίο το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αποδέχεται εκπρόθεσμες αιτήσεις για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) από χαμηλοσυνταξιούχους και λήπτες δημοσίου βοηθήματος, νοουμένου ότι αυτές έχουν υποβληθεί σε ημερομηνία που προηγείται της 30.11.2014 και ο Υπουργός έχει ικανοποιηθεί ότι η καθυστέρηση στην υποβολή αίτησης οφείλεται σε λόγους υγείας ή άλλους σοβαρούς λόγους.Image.ashx

Πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται από την Κυβέρνηση για υποβολή αιτήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, μετά τη λήξη των αρχικών προθεσμιών και την καταχώρηση του συνόλου των αιτήσεων που λήφθηκαν για το ΕΕΕ στο μηχανογραφικό σύστημα διαπιστώθηκε πως 2.700 λήπτες δημοσίου βοηθήματος και 11.400 χαμηλοσυνταξιούχοι δεν υπέβαλαν αίτηση για την παραχώρηση ΕΕΕ.

Μετά τη λήξη των προθεσμιών υποβλήθηκαν 260 εκπρόθεσμες αιτήσεις από λήπτες δημοσίου βοηθήματος και 92 εκπρόθεσμες αιτήσεις από χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εργασίας διέγραψαν από το νομοσχέδιο την πρόνοια, με την οποία οι επηρεαζόμενοι θα έπρεπε να δικαιολογήσουν τους λόγους της μη έγκαιρης υποβολής αίτησης για το ΕΕΕ.

Στην Ολομέλεια απορρίφθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ και του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής είπε ότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ΕΕΕ δικαιώνουν το κόμμα του, που είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ανέφερε ότι 20.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και λήπτες δημοσίου βοηθήματος δεν υπέβαλαν αίτηση για ΕΕΕ ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη – όπως σημείωσε – καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς Κυβέρνησης στην εξέταση των αιτήσεων. “Θα κλείσει το 2014 χωρίς να γίνει η πληρωμή”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “το ΕΕΕ επιχορηγείται από τους φτωχούς για να καλυφθούν οι φτωχότεροι”.

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση εξοικονομεί 15 εκατ. ευρώ ετησίως με τη μη παροχή της συμπληρωματικής σύνταξης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε πως σε κανένα δικαιούχο δεν διακόπηκε η παραχώρηση επιδομάτων, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων οφείλεται στα μη επαρκή στοιχεία που υποβάλλονται.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων, διαδικασία που πρέπει να επισπευσθεί. Πρόσθεσε ότι υπάρχει τώρα και ακόμη μια ομάδα, αυτή των ανέργων.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε πως υπάρχουν καταγγελίες από λήπτες δημοσίου βοηθήματος ότι δεν έλαβαν ακόμη τα επιδόματα. “Η Κυβέρνηση να ερευνήσει τάχιστα τις αιτήσεις και να δοθούν πληρωμές. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι. Σε ένα μήνα έχουμε Χριστούγεννα και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα”.