Προκαλεί ο Τσαβούσογλου, απειλεί το φερέφωνο Ερογλου

 Τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο κι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν δικαιώματα στα ενεργειακά αποθέματα, που μπορεί να βρεθούν γύρω από την Κύπρο, επανέλαβε σημερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και καυτηρίασε την αποχώρηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη από τις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.newego_LARGE_t_1101_54419495_type12713

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην κρίση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στην Κυπριακή ΑΟΖ ως να είναι αμπελοχώραφο της Τουρκίας  ο τούρκος υπουργός  ειπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «παρακολουθεί τα μέτρα μας σχετικά με τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μονόπλευρα», ενώ ανέφερε  ότι «συνεχίζονται οι επαφές με την Ελλάδα για την αποφυγή κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η αποχώρηση του Κύπριου Πρόεδρου το τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δημιουργεί αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Μιλά για ακραίες θέσεις ο Ερογλου

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι ησυνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου και «ελληνοκυπριακής πλευράς», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα καταστήσει δυσκολότερη μια ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό.
Μιλώντας σε τουρκοκυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό είναι «ακραίες και απαράδεκτες».
Είπε ακόμη πως δεν έχει δηλώσει ότι κατατέθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά χάρτης στο τραπέζι των συνομιλιών. Ωστόσο , ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «ζητά περισσότερο έδαφος από αυτό που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν».

Ανεπαρκή τα μέτρα υποστηρίζει το ΔΗΚΟ

Στο μεταξύ το ΔΗΚΟ  με ανακινωση του υποδεικνύει  πως «η   συνεχιζόμενη νέα τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και η κλιμακούμενη ένταση που επιχειρεί η Τουρκία, καταδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ανεπαρκή.
Η αποθράσυνση της Άγκυρας, προσθέτει, ως αποτέλεσμα των χλιαρών και γενικόλογων διεθνών αντιδράσεων, επιβάλλει κλιμάκωση των δικών μας μέτρων, έτσι ώστε να προκληθεί πολιτικό κόστος στην Τουρκία και να ευαισθητοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας.
Το ΔΗΚΟ εκφράζει λύπη  γιατί  διαπιστώνεται  ότι η Κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθεση κλιμάκωσης των μέτρων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επιλογές.» Και προσθέτει:
Το Δημοκρατικό Κόμμα, εμμένει στη θέση του και ζητά να εφαρμοστούν και πρόσθετα μέτρα, τα οποία έχουν προταθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολιτικό κόστος στην Τουρκία.
Σε σχέση, τέλος, με τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ αλλά και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, για ακόμα μια φορά, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία για το Φυσικό Αέριο, ούτε αποδεχόμαστε αυτό να γίνει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό οι οποίες έχουν ανασταλεί λόγω της νέας τουρκικής εισβολής.Μόνο μετά από μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να καρπωθούν τα οφέλη από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ. Σε καμιά άλλη περίπτωση.»  καταλήγει το ΔΗΚΟ.

 Η Συμμαχία Πολιτών 

Η Συμμαχία Πολιτών εξάλλου με ανακοίνωση της  ζητά «άμεση κλιμάκωση των μέτρων και δυναμική προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Αυτό  απαιτεί , όπως αναφέρει , η νέα και συνεχιζόμενη εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η συντονισμένη προσπάθεια από τους δήθεν στρατηγικούς μας εταίρους για επιστροφή στις συνομιλίες και για συζήτηση του θέματος του Φυσικού Αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.Επαναλαμβάνει επίσης ότι η Κυβέρνηση οφείλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι:το θέμα των υδρογονανθράκων δεν ήταν και δεν πρόκειται να μπει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.Και, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να επιστρέψει στις συνομιλίες αν η Τουρκία δεν ακυρώσει τις αποφάσεις της και δεν αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επανέναρξη των συνομιλιών, έως να μην έχει συμβεί τίποτα, θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη και σε μειονεκτική θέση με την άσκηση αφόρητων πιέσεων προς την πλευρά μας, για να ικανοποιήσουμε τις πλέον ακραίες απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να μην επαναλάβει τις επιθετικές της ενέργειες, επισημαίνει η Συμμαχία.