Ντράγκι:Η Ε.Κ.Τ. είναι έτοιμη να πάρει πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα αν χρειαστεί…

Mario Draghi, the President of ECB at EU ParliamentΣημειώθηκε περαιτέρω εξασθένιση της δυναμικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι ομόφωνα έτοιμο να λάβει πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να αποτρέψει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.Ποιά είναι αυτά  τα μη συμβατικά μέτρα για τους λαούς της Ευρώπης  δεν ξεκαθάρισε ο κ.Ντράγκι , πάντως σίγουρα δεν  θα είναι για το καλό  τους καθότι  ο εν λόγω κύριος επικαλέστηκε νέους κινδύνους .

Σε δηλώσεις   του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη ανέφερε  πως «αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω κινδύνους μιας πολύ παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ομόφωνο στη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα στο πλαίσιο των όρων εντολής του».

Ο κ. Ντράγκι είπε πως το ΔΣ έχει αναθέσει στο προσωπικό της ΕΚΤ και στις αρμόδιες επιτροπές του ευρωσυστήματος την έγκαιρη ετοιμασία περαιτέρω μέτρων που θα υλοποιηθούν εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.Όπως είπε, η ΕΚΤ άρχισε από τον προηγούμενο μήνα την αγορά καλυμμένων ομολόγων, ενώ σύντομα αρχίζουν οι αγορές τίτλων καλυπτόμενων από στοιχεία ενεργητικού (Asset Backed Securities).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός με βάση την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat διαμορφώθηκε στο 0,4% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με 0,3%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση.

Τα εισερχόμενα στοιχεία από τους καλοκαιρινούς μήνες και τα στοιχεία των ερευνών έχουν καταδείξει μια εξασθένιση της δυναμικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε.

Στα €2 τρις ο ισολογισμός της ΕΚΤ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντράγκι είπε ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα κινηθεί στα επίπεδα των αρχών του 2012 και ειδικότερα του Μαρτίου του 2012, όταν ο προϋπολογισμός ξεπέρασε τα €3 τρισεκατομμύρια, €1 τρις ψηλότερα από το υφιστάμενο επίπεδο. Ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι η εγχώρια ζήτηση θα ενισχυθεί από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εξαγωγών λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης. Σημείωσε όμως ότι η ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί από την υψηλή ανεργία, τις αναγκαίες προσαρμογές στους ισολογισμούς τόσο του δημόσιο όσο και του ιδιωτικού τομέα.Οι κίνδυνοι για τον οικονομικό ορίζοντα της ευρωζώνης είναι καθοδικοί, είπε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, πρόκειται για την επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να μειώσουν την εμπιστοσύνη και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Σημείωσε επίσης ότι η ανεπαρκής πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης συνιστά σημαντικό καθοδικό κίνδυνο στον οικονομικό ορίζοντα.