Γ.Γ. ΑΚΕΛ Πιο σοβαρές όσο ποτέ οι παραβιάσεις της Τουρκίας

ng-akel-na-anadeichthei-i-diastasi-logon-kai-ergon-tis-agkyras-sto-kypriako-thΟ ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε ομιλία του στο στο Συνέδριο του Economist με θέμα: «LOOKING INTO THE CYPRUS ISSUE – A GLIMMER OF HOPE», αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας ότι “δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε τη συζήτηση μας σε κλίμα αισιοδοξίας και δεν μας επιτρέπουν να πούμε ότι είμαστε κοντά στο να γίνει πραγματικότητα το όραμα του λαού μας για απελευθέρωση και επανένωση και την ευθύνη γι΄ αυτό είχε η Τουρκία με τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της”.

Πρόσθεσε ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, οι πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυρας είναι οι πιο σοβαρές από ποτέ”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “σύμφωνα, με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όταν οι αποστάσεις μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές δεν επιτρέπουν ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων, επιβάλλεται οριοθέτηση και ενόσω εκκρεμεί η οριοθέτηση, δεν πρέπει να αναλαμβάνονται ενέργειες στις αμφισβητούμενες περιοχές που να προκαταλαμβάνουν την τελική διευθέτηση ενώ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε εύλογο χρονικό διάστημα, πρέπει να γίνεται προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο ή στο Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Οι ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να κρίνονται μέσα από το πιο πάνω πρίσμα διότι ως γνωστό, η Τουρκία αμφισβητεί μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας, εσφαλμένα, ότι ανήκει στην ίδια, συμπλήρωσε.

“Εκεί παραβίασε επανειλημμένα το δίκαιο της θάλασσας, προσπαθώντας ακριβώς να προκαταλάβει την τελική οριοθέτηση των εν λόγω περιοχών και το δεύτερο σοβαρό βήμα ήταν παρόμοιες ενέργειες της Τουρκίας στο μέρος της ΑΟΖ που δεν διεκδικεί μεν για δικό της λογαριασμό, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται για ΑΟΖ του ψευδοκράτους”, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι η Τουρκία, “παραβλέπει, βεβαίως, ότι λόγος γίνεται για παράνομη οντότητα που δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος εκτός της ίδιας της Τουρκίας ενώ όλα τα υπόλοιπα κράτη της υφηλίου αναγνωρίζουν ότι τα κατεχόμενα, συνεπώς και η ΑΟΖ, ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Το τρίτο βήμα, που έγινε τώρα για πρώτη φορά, είπε ο κ. Κυπριανού, “ήταν οι ενέργειες σε μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που η Τουρκία ποτέ δεν αμφισβήτησε ούτε για δικό της λογαριασμό, ούτε για λογαριασμό του ψευδοκράτους”.

Εξήγησε ότι “αναφέρομαι στο μέρος της ΑΟΖ που βρίσκεται απέναντι από τις ελεύθερες νότιες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ το τέταρτο βήμα, ήταν η δέσμευση του μεγαλύτερου μέρους της νότιας ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας από μέρους της Τουρκίας, και μάλιστα πολύ κοντά στα χωρικά μας ύδατα και μπροστά από τη γεώτρηση των ΕΝΙ-KOGAS , που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”και είπε ότι “όλα αυτά οδήγησαν στην άκρως ανεπιθύμητη εξέλιξη της αναστολής της διαπραγματευτικής διαδικασίας”.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια “πως ως ΑΚΕΛ ταχθήκαμε υπέρ της αναστολής και όχι του τερματισμού των συνομιλιών και πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως οι συνομιλίες εντός του πλαισίου του ΟΗΕ είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “η αναστολή των συνομιλιών είναι για μας τρόπος αντίδρασης, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι τέτοιες σοβαρές προκλήσεις και μάλιστα παραμονές της έναρξης της ουσιαστικής φάσης των συνομιλιών, πλήττουν καίρια τη διαπραγματευτική διαδικασία”.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, “όσοι υποστηρίζουν τη λύση πρέπει να δράσουν ώστε να ασκηθεί επιρροή στην Τουρκία για να πάψει να συμπεριφέρεται παράνομα και προκλητικά”.

Αναφέρθηκε και στην “πρόφαση που χρησιμοποιεί η Τουρκία για τις προκλήσεις της∙ την προάσπιση τάχα των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων επί του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας” λέγοντας ότι “αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές” και αυτό γιατί “η Τουρκία ενεργεί με αυτό τον τρόπο όχι για χάρη των Τουρκοκυπρίων αλλά για χάρη των δικών της συμφερόντων, όπως εξάλλου κυνικά δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε επίσκεψη του στην Κύπρο”.
“Ως ΑΚΕΛ ανέκαθεν υποδεικνύαμε ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να επωφεληθούν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι από το φυσικό αέριο είναι η λύση του Κυπριακού. Ως κόμμα πράττουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε ο `Αντρος Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι “η δική μας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών είναι να στραφούν προς την Τουρκία και να την πιέσουν ώστε να πάψει να ενεργεί προκλητικά και έτσι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις”.

Αυτό είναι που προέχει τώρα, προκειμένου να αναπτερωθεί η ελπίδα για λύση του Κυπριακού και όλων η προσοχή πρέπει να στραφεί εκεί, έτσι ώστε να επιδείξει επιτέλους η Τουρκία βούληση για λύση του Κυπριακού και να πάψει να θυματοποιεί την Κύπρο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στο βωμό των στρατηγικών συμφερόντων είτε της Άγκυρας, είτε των ισχυρών της συμμάχων, ανέφερε.

Αν και εφόσον αυτό συμβεί, είπε ο κ. Κυπριανού, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να χειριστεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σύνεση, συνέπεια, υπευθυνότητα και συλλογικότητα διότι μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε καλύτερο μέλλον και προοπτική”.