Eκποιήσεις εδώ και τώρα ζητούν αξιωματούχοι της ΕΕ

 

 

akinita-670x480

Την άμεση προώθηση της εφαρμογής του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, ζήτησε σσήμερα το Εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν

 

ουάρ Κορέ, ο οποίος μίλησε σήμερα στο Συνέδριο του Economist. Δήλωσε επίσης ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών παραμένει ανησυχητική, αφού είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη και μεταξύ των ψηλότερων σε περιόδους οικονομικής κρίσης. «Είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργήσουμε νομοθεσία που επιταχύνει την αναδιάρθρωση χρέους του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ, σπεύδοντας να καθησυχάσει ότι αυτό δεν σημαίνει κατ` ανάγκη μαζική αύξηση των εκπο

 

ιήσεων.Το Εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουάρ Κορέ ,μίλησε στο Συνεδριο του Economist. Στάθηκε στην απόδοση των κυπριακών τραπεζών στη συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ, αλλά πρόσθεσε ότι η πρόκληση τώρα είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα μέτρα που λήφθηκαν από τις κυπριακές αρχές, στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στη συνολική απόδοση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, όπως είπε. «Αυτά τα μέτρα ήταν οδυνηρά και επέφεραν ένα σοκ για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά άρχισαν να αποδίδουν», υποστήριξε.

Στο σκέλος των ερωτήσεων, ο κ. Κορέ ερωτήθηκε για το ύψος της έκτακτης ρευστότητας που έλαβαν οι κυπριακές τράπεζες, για να σημειώσει πως η παροχή του ELA δεν αποφασίζεται από την ΕΚΤ, αλλά από τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. «Είναι ρευστότητα που παρέχεται σε φερέγγυες τράπεζες από την εθνική ΚΤ και δεν αποφασίζεται από την ΕΚΤ, βασίζεται στην αξιολόγηση φερεγγυότητας που γίνεται από την ΕΚΤ», είπε.
Πάντως, τάχθηκε υπέρ της ανάληψης του θέματος σε κεντρικό επίπεδο από την ΕΚΤ.

Εξάλλου ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η θέσπιση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και για την αφερεγγυότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της κοινωνίας».
Υπέδειξε πως οι εμπειρίες από τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, έδειξε πως η ενεργή και γρήγορη λύση στα προβληματικά δάνεια είναι σημαντική για την αποκατάσταση της ικανότητας των τραπεζών να δανείζουν την οικονομία.
«Είναι σημαντικό να απενεργοποιήσουμε τη δυναμική και να ολοκληρώσουμε γρήγορα την πέμπτη αξιολόγηση. Αυτό θα στείλει ένα θετικό σημάδι για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας πως «είναι ευκόλως εννοούμενο ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να τελειώσουν με το τέλος του προγράμματος. Για το καλό της Κύπρου και των μελλοντικών γενεών πρέπει να συνεχιστούν».
Ο Γερμανός αξιωματούχος του ΕΜΣ στάθηκε στο θέμα της αποτελεσματικής διαχείρισης των ΜΕΔ, λέγοντας πως «πρόκειται για ένα σημαντικό, αν όχι τον πλέον σημαντικό τομέα όπου χρειάζεται πρόοδος».
Εξάλλου, σε ερώτηση για τη μείωση των επιτοκίων, η κ. Γιωρκάτζη που επίσης παρευρέθηκε στο Συνέδριο επανέλαβε πως αυτό είναι στους στόχους της ΚΤΚ, αλλά υπέδειξε την πρακτική των κυπριακών τραπεζών να βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους από τις καταθέσεις.