Επίδειξη δύναμης σε Αν.Μεσόγειο και Αιγαίο κάνει η Τουρκία

Μπαινοβγαίνει ανενόχλητη  σε  Αιγαίο  και στην Κυπριακή ΑΟΖ

Δεν καίγεται καρφί ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε  και στην  Ε.Ε. 

 

Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκαλώντας τετελεσμένες καταστάσεις στην Κύπρο ή ακόμη και θερμό επεισόδιο στην περιοχή του Αιγαίου. Αυτό προκύπτει από τις στρατιωτικές κινήσεις που κάνει και την επιδίωξη της, όπως εκφράζεται με δηλώσεις πολιτικών, να επεκτείνει την παράνομη κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ του νησιού.TURKISHNAVY

Τη νύχτα παρατηρήθηκε  ακόμα  μια “κρουαζίερα” στο Αιγαίο, με την τουρκική κορβέτα “Buyucada” να παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα  της Ελλάδας στο στενό του Καφηρέα και μεταξύ Κάσου-Κέας. Πρόκειται για πρόκληση στο ίδιο πλαίσιο με αυτές που κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ και εντάσσονται στην επίδειξη δύναμης δια των όπλων.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι, ποιος θα σταματήσει την Τουρκία από τα σχέδια του επεκτατισμού και του «στρατηγικού βάθους» που έχει βάλει σε ενέργεια ασκώντας μία πολιτική που πατάει στη δύναμη των όπλων; Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κανείς να αντιτίθεται στις επιδιώξεις της που διακατέχονται από μία πρωτοφανή αλαζονεία η οποία μπορεί να προκαλέσει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Η Άγκυρα «εισέβαλε» στην Κυπριακή ΑΟΖ όπου η Λευκωσία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα για έρευνες υδρογονανθράκων και κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν φάνηκε να αντιδρά επί της ουσίας. Στάση που έδωσε μάλιστα το δικαίωμα στην Τουρκία να αναζητά πλατφόρμα γεωτρήσεων προκειμένου να την στήσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και να ξεκινήσει παράλληλα έρευνες για λογαριασμό του «ψευδοκράτους» όπως διατείνεται.

Αυτό σε συνέχεια των προκλητικών ερευνών που διεξάγει με το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο συνοδεύουν και τέσσερα – πέντε πολεμικά πλοία επιφανείας και τουλάχιστον ένα υποβρύχιο.

Οι ΗΠΑ στις τουρκικές προκλήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αντιδρούν χλιαρά τονίζοντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της, αλλά χωρίς  να καταδικάζουν την εισβολή των τουρκικών πλοίων. Κι αυτό γιατί έχουν ανοιχτό το μέτωπο με τη Συρία και το Ιράκ και χρειάζονται την Τουρκία, η οποία όπως είναι σε όλους γνωστό  κάνει τα δικά της παιχνίδια με τους τζιχαντιστές.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι αστείο να περιμένει κανείς να συνετιστεί η Τουρκία από κάποιες συστάσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως φέρεται να έχει δεσμευτεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πώς θα κάνει κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα.mpmwyyas

Όσον αφορά στην Ε.Ε.τα πράγματα είναι ακόμη πιο απογοητευτικά για την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν μπορεί να προασπίσει τα δικά της σύνορα με τις διαλυμένες Ένοπλες Δυνάμεις που διαθέτει ενώ τα αντίμετρα που πήρε η Ρωσία  στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν επηρεάσει  σημαντικά την οικονομία της. Από την άλλη , η Γαλλία ασχολείται με τα οικονομικά της προβλήματα. Η     Βρετανία  ως ένας εκ των ένθερμων συμμάχων της Αγκυρας αναζητεί στήριξη από άλλα κράτη για να ξεπεραστεί το «βέτο» της Κύπρου και να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τουλάχιστον σε δύο κεφάλαια που την ενδιαφέρουν.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή επιχειρεί να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και λαμβάνει μέτρα επίπεδο ενισχύοντας την παρουσία της στην Κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο διεθνών επιχειρήσεων χωρίς ωστόσο να θέλει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή, αλλά η Τουρκία έχει αναπτύξει τεράστια δύναμη πέριξ της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους η   Τουρκία διαθέτει συνολικά στην περιοχή της Μεσογείου 7 πολεμικά πλοία (εκ των οποίων τα τέσσερα φρεγάτες) και ένα υποβρύχιο.

Τα πέντε από αυτά τα πλοία μπαινοβγαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ συνοδεύοντας το «Barbaros» στις έρευνες που κάνει, ενώ την ίδια στιγμή πετούν στο FIR Λευκωσίας, παραβιάζοντας το και αεροσκάφη, πότε ηλεκτρονικού πολέμου και πότε μαχητικά.

Πρόκειται για μια εικόνα επίδειξης στρατιωτικής δύναμης που σαφώς δείχνει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.