Νέες αποκαλύψεις για τον «Μεγάλο Αδελφό» από τις ΗΠΑ

 

*Υποκλοπή συνομιλιών και αλληλογραφίας 10.000 υπαλλήλων της πιο μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας

*Η Βενεζουέλα καταγγέλλει και ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου*

Εξηγήσεις για πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών σε μια νέα σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της κυριότερης πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, ζητά η Κυβέρνηση της χώρας από τις ΗΠΑ.

petrosΜε ανακοίνωση του το Υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις δραστηριότητες κατασκοπείας που πραγματοποιεί η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Βενεζουέλα κατά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της χώρας, PDVSA.

Η διενέργεια μαζικής κατασκοπείας πληροφοριών από μέρους της Πρεσβείας των ΗΠΑ, σε βάρος των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων και συνδιαλέξεων του προσωπικού της κυριότερης κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, αναφέρει η ανακοίνωση, συνιστά ένα απαράδεχτο γεγονός, με συνέπεια να υποστεί σοβαρή ζημιά η οικονομία και η ακεραιότητα της Βενεζουέλας, χωρίς να παραγνωρίζεται και το σοβαρό πλήγμα που συνιστούν τέτοιες ενέργειες, κατά του σεβασμού των δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, που πρέπει να διέπει τη διεθνή έννομη τάξη.

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, επισημαίνεται, αξιώνει από τις ΗΠΑ μια ρητή και άμεση δήλωση που να εξηγεί με τρόπο σαφή και νομικά ικανοποιητικό αυτή την σοβαρότατη επίθεση που παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις (1961), τους γενικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τους νόμους της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα απαιτεί, επίσης, να ενημερωθεί σχετικά με την ταυτότητα των παραγόντων που ενεπλάκησαν σε αυτό το πρωτοφανές και απαράδεκτο γεγονός, ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους – διπλωμάτες ή μη – που καταχρώμενοι της διαπίστευσης, της παρουσίας ή των διευκολύνσεων που τους παρέχονται από τη Βενεζουέλα, έχουν διαπράξει ή εμπλακεί σε αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες.

Τέλος, τονίζεται ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας αναμένει εξηγήσεις, ευθύνες και διορθωτικά μέτρα από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έναντι αυτών των σοβαρών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου.

Κληθείς να σχολιάσει το συμβάν ο Επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στην Κύπρο κ. Ζιανπιέρ Ανάγια, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η αμερικάνικη υπηρεσία εθνικής ασφαλείας NSA, υπέκλεψε τις εσωτερικές συνδιαλέξεις, την ηλεκτρονική αλληλογραφία, καθώς επίσης και προσωπικά δεδομένα και άλλα στοιχεία του προσωπικού της πετρελαϊκής εταιρείας, διεισδύοντας μέχρι και σε πληροφορίες που αφορούσαν υψηλόβαθμα στελέχη της(μέχρι το 2014).  Την περασμένη Τετάρτη, σημείωσε ο κ. Ανάγια, με βάση αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου teleSUR και του ιστότοπου The Intercept, είδαν το φως της δημοσιότητας άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA που αποδεικνύουν τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες εναντίον της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας. Στο έγγραφο που διέρρευσε, υπογράμμισε, αποκαλύπτεται κατασκοπία σε βάρος δέκα χιλιάδων λειτουργών της PDVSA. Αυτό το άκρως απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει ότι η NSA, μέσω λειτουργών της που διαπιστεύτηκαν ως διπλωμάτες σ                                                                                     την Αμερικανική Πρεσβεία στο Καράκας, διενήργησαν τις υποκλοπές.

*M.A. in International Journalism