Φιάσκο ολκής :Aναβλήθηκαν οι εκλογές στη Ν.Δημοκρατία

Την αναβολή των εσωκομματικών εκλογων της ΝΔ για την ανάδειξη νέου αρχηγού αποφάσισε ομόφωνα η ΚΕΦΕ που συνεδρίασε εκτάκτως λόγω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που εμπόδισαν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.Πρόκειται για ένα φιάσκο τεραστίων διαστάσεων που θίγει την όση  αξιοπιστία έχει απομείνει στο κόμμα της συντηρητικής δεξιάς.794abfeff5adbb8bb3d9dd8eadaa5e551

Όσοι ψηφοφόροι προσήλθαν να ψηφίσουν από τις 7 το πρωί οπότε και θα ξεκινούσε επίσημα η διαδικασία αποχωρούσαν αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Mega Ελλάδος , τα προβλήματα είχαν εντοπιστεί από χθες στον τεχνικό έλεγχο που είχε γίνει, ενώ στην προσομοίωση της Τετάρτης δεν εξήχθη το συμπέρασμα ότι θα προκύψει τεχνικό πρόβλημα την Κυριακή. Επίσης, μόλις χθες χρειάστηκε να αντικατασταθούν περίπου 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.
Αναβολή των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ είχε ζητήσει νωρίτερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λογω των τεχνικών προβλημάτων που υπάρχουν απο το πρωί στη διαδικασία.
“Αδιανόητο να υπάρχουν τόσα προβλήματα στη διαδικασία, να ταλαιπωρούνται και να αποθαρρύνονται οι Νεοδημοκράτες. Ζητώ άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης”, έγραψε νωρίτερα στο twitter ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
“Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία εκλογής. Συνιστώ στους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 9.00 πμ αναμένοντας ενημέρωση”, ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
“Μην ξεκινήσετε να πηγαίνετε να ψηφίσετε ακόμη. Μόλις εχω νέα για το σύστημα και την ορθή του λειτουργία θα σας ενημερώσω. Συγγνώμη στον κόσμο”, υπογράμμιζε νωρίτερα στο twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μητσοτάκης: Ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της ΝΔ από τη Μ.Γιαννάκου
Την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, την ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας από τη Μαριέττα Γιαννάκου και την αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου ,ζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι η αποτυχία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του κόμματος.
«Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε  τα εξής:
– ‘Αμεση απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
– ‘Αμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μειμαράκη
– Αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου
– Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό
– Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος.
«Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ειπε ο κ. Μητσοτάκης.
Γεωργιάδης: Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμα
«Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμα», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης και υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και να είναι αδιάβλητη η εκλογική διαδικασία. «Η σημερινή εικόνα δεν τιμά τη Ν.Δ.», είπε.
«Όσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη Ν.Δ. για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που κάνει πλανώνται πλάνην οικτράν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
«Υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο», τόνισε και διευκρίνισε πως «είχα εκφράσει από χθες τις ανησυχίες μου. Η ΚΕΦΕ με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει κανονικά διαδικασία».

 

Το λογισμικό του συστήματος δεν λειτούργησε ποτέ. Η εταιρεία από την Τετάρτη είχε κάνει μία προσομοίωση, όμως σε αυτή δεν μπορούσαν να δουν την τεχνική αντοχή του συστήματος. Χθες, όταν επιχειρήθηκε τεχνικός έλεγχος, έγινε κατανοητό ότι το σύστημα δεν θα αντέξει, όπως και έγινε, καθώς δεν λειτούργησε ποτέ.

Παράλληλα, υπήρχε πρόβλημα στη μηχανογράφηση, π.χ. είχαν δοθεί ίδιοι κωδικοί σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά η καταμέτρηση ψήφων. Και πέρα από όλα αυτά, χθες αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθούν 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.

Δύο εναλλακτικές εξέτασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, είτε να αναβληθούν οι εκλογές, είτε η διαδικασία να προχωρήσει χειρόγραφα.

Στις 10 τα μέλη της ΚΕΦΕ ψήφισαν για αυτές τις δύο προτάσεις. Πέρα από την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η γενική στάση στα επιτελεία των υποψηφίων φαίνεται πως ήταν ότι πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνο χρονικό- αφού έχει καθυστερήσει η έναρξη- αλλά θα δημιουργηθεί πεδίο αμφισβήτησης του αποτελέσματος.

Τελικά, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αποφασίστηκε, γύρω στις 10:30 να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ:

Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται.

Αντιδράσεις για τις ευθύνες

Την ίδια ώρα ξέσπασαν αντιδράσεις για τις ευθύνες, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Νικήτα Κακλαμάνη να ζητούν παραιτήσεις. Μάλιστα, υπάρχει υποψήφιος που πέρα από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο (γραμματέα του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ) βάζει στο εδώλιο των ευθυνών και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.