Αλαλούμ με φόντο το Σεν Ντενί – Δεν ανατινάχθηκε τελικά η τζιχαντίστρια

Ελεύθεροι οι επτά συλληφθέντες της επιχείρησης

 

Συγχυσμένη ειναι η  εικόνα και οι αναφορές σχετικά με τη σύνθεση των τριών ομάδων που την περασμένη Παρασκευή σκότωσαν 130 ανθρώπους στο Παρίσι προσπαθούν να σχηματίσουν οι γαλλικές αρχές, ενώ τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό πως η ξαδέλφη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, του θεωρούμενου ως «εγκεφάλου» των επιθέσεων, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά την επιχείρηση στο Σεν Ντενί, δεν ανατινάχθηκε τελικά κατά την ίδια επιχείρηση, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα.newego_LARGE_t_1101_54601404_type12713

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της επιδρομής των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων στο διαμέρισμα των βομβιστών, είχε γίνει γνωστό πως η νεαρή Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, η 26χρονη ξαδέλφη του Αμπααούντ η οποία μεγάλωσε στο Παρίσι και μόλις πρόσφατα είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, είχε χάσει τη ζωή της, επιλέγοντας να ανατιναχθεί. Ωστόσο σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πραγματικότητα ο καμικάζι ήταν ένας άνδρας και η γυναίκα έπεσε νεκρή από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ αίσθηση προκαλούν άλλες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η 26χρονη δεν αποκλείεται να είναι ζωντανή.

Άγνωστη παραμένει εξάλλου και η ταυτότητα του άνδρα – καμικάζι καθώς η διαδικασία αναγνώρισής του είναι σε εξέλιξη, ενώ ασύλληπτος παραμένει ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο όγδοος τζιχαντιστής που διέφυγε των γαλλικών αρχών και ο ρόλος του οποίου δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί.

Κι ενώ ο Αμπντεσλάμ παραμένει φυγάς, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες ως υπόπτους για συμμετοχή στα αιματηρά γεγονότα του Παρισιού. Ανάμεσά τους, ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής ο οποίος θεωρείται ότι έψαξε και καθόρισε τις τοποθεσίες εναντίον των οποίων το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Σαλά Αμπντεσλάμ έχει διαφύγει μεταμφιεσμένος και δεν «τρέχει» μόνο να το σκάσει από τη γαλλική αστυνομία, αλλά και από τον ISIS, οι ηγέτες του οποίου είναι έξαλλοι μαζί του γιατί δεν πυροδότησε τα εκρηκτικά όπως οι υπόλοιποι δράστες.
Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα οι 7 από τους οχτώ συλληφθέντες αυτής της επιχείρησης, ενώ κρατούμενος παραμένει μόνο ο Τζαουάντ Μπενταούντ, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Πρόκειται για μια γυναίκα που συνελήφθη μαζί τον Τζαουάντ Μπενταούντ σε έναν κοντινό δρόμο με την περιοχή της εφόδου και «έξι άνθρωποι που βρίσκονταν εντός του κτιρίου ή πλησίον του», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του κατά την έφοδο των αστυνομικών αρχών, ο Τζαουάντ Μπεντανούντ είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρείχε φιλοξενία «στο πλαίσιο εξυπηρέτησης» σε δύο πρόσωπα «που είχαν έρθει από το Βέλγιο» και «το μόνο που ήθελαν ήταν λίγο νερό και να προσευχηθούν».
Ο ίδιος είχε καταδικαστεί το 2008 σε κάθειρξη 8 ετών για τον «θανάσιμο τραυματισμό» δύο ανθρώπων και είχε αποφυλακιστεί το 2013.
Η προφυλάκισή του παρατάθηκε έως 6 ημέρες, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο μιας αντιτρομοκρατικής έρευνας σχετικά με επικείμενη απειλή.
Παράλληλα, η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνεται έως τα τέλη Νοεμβρίου η απαγόρευση των διαδηλώσεων στους δρόμους και τα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.