Ο Μ. Γλέζος: «Θα ψηφίσω ΚΚΕ εάν δεν δημιουργηθεί ενιαίο αντιμνημονιακό μέτωπο»

Öùôïãñáößá áñ÷åßïõ ðïõ åéêïíßæåé ôïí ôüôå âïõëåõôÞ ôïõ ÓÕÑÉÆÁ Ìáíþëçò ÃëÝæïò íá ìéëÜ óôçí ïëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò êáôÜ ôçí óõæÞôçóç åðßêáéñùí åñùôÞóåùí, ÐáñáóêåõÞ 31 Éáíïõáñßïõ 2014. Ôçí ðáñáßôçóÞ ôïõ áðü ôï Åõñùðáúêü Êïéíïâïýëéï Ý÷åé õðïâÜëåé, óýìöùíá ìå ðëçñïöïñßåò, ï Ìáíþëçò ÃëÝæïò, ï ïðïßïò, õðåíèõìßæåôáé, üôáí åîåëÝãç åß÷å äçëþóåé üôé èá áðï÷ùñÞóåé ìå ôç óõìðëÞñùóç åíüò ÷ñüíïõ èçôåßáò ôïõ. Ôç èÝóç ôïõ, áðü ôéò 8 Éïõëßïõ ïðüôå èá éó÷ýóåé ç ðáñáßôçóç, èá êáôáëÜâåé ï ÃéÜííçò Ìçëéüò, êáèþò ï Íßêïò ×ïõíôÞò ðïõ ðñïçãåßôï óôïí êáôÜëïãï ôùí åðéëá÷üíôùí, åßíáé âïõëåõôÞò êáé áíáðëçñùôÞò õðïõñãüò Åîùôåñéêþí. ÔåôÜñôç 17 Éïõíßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÐÁÍÔÅËÇÓ ÓÁÉÔÁÓ

Ο παλαίμαχος πολιτικός της Αριστεράς και μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, χαρακτήρισε μεταλλαγμένο το κόμμα το οποίο μέχρι τώρα υπηρετούσε, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί «με κάποιους που λένε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», και πρόσθεσε πως μάλλον θα ψηφίσει ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές, κι ας διαφωνεί, όπως είπε, με αρκετές θέσεις του.

Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες ήταν και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι πρώην Υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος και άλλα μέλη της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Οι αντιλήψεις μου είναι “ο λαός στην εξουσία”. Πώς λοιπόν να συνεργαστώ με κάποιους που λένε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Όταν ένα κόμμα ζητά να φύγει από την ευρωζώνη και εγώ έχω πει ότι δεν χαρίζουμε την Ευρώπη στους Δυτικοευρωπαίους… Ο άνθρωπος που βλέπει τα πράγματα μονοδιάστατα είναι Κύκλωπας. Αξιοποιώ από το παλιό ό,τι είναι χρήσιμο και απορρίπτω ό,τι δεν χρειάζεται. Ορισμένοι λένε ότι είμαστε και με το παλιό και με το νέο. Δεν γίνεται αυτό. Δεν θα χαρίσουμε την Ευρώπη. Όποιος δεν παίρνει μέρος στα κοινά είναι άχρηστος. Δεν πρέπει να χαρίσουμε την Ευρώπη και το έχω δηλώσει», είπε ο κ. Γλέζος.

Και συνέχισε:

«Είναι φανερό ότι είμαστε στο ευρώ. Αν πάμε στο εθνικό νόμισμα, τότε με την πρώτη δυσκολία θα τυπώσουμε νόμισμα και θα ανέβει ο πληθωρισμός. Το κοινό νόμισμα είναι ανασταλτικός παράγοντας του πληθωρισμού. Η συμμετοχή μου θα εξαρτηθεί, αφού πρώτα ακουστούν οι απόψεις μου και σεβαστούν την άμεση δημοκρατία. Η συνεισφορά μου είναι ότι ο λαός πρέπει να έρθει στην εξουσία. Αυτό είναι το σύνθημά μου και το δόγμα μου. Περιμένω απ` όλους τους πολιτικούς φορείς τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υπογράμμισε:

«Η υποψηφιότητά μου θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει ένα ενιαίο αντιμνημονιακό μέτωπο και εφόσον ακουστούν οι απόψεις μου προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας. Αν δε γίνει κατορθωτό να δημιουργηθεί ένας πόλος με βάση την αρχή ότι ο λαός αποφασίζει για τα πάντα, εγώ θα ψηφίσω ΚΚΕ παρά τις διαφορές μου».

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση που του έγινε για το αν o Αλέξης Τσίπρας, θα έπρεπε να είχε οδηγήσει τη χώρα σε Grexit, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, απάντησε ότι «μερικές φορές το Ζάλογγο ή το Κούγκι, είναι απαραίτητο και ανήκουν στην ιστορία μας».

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο, ο τότε Υπουργός Αμυνας και εταίρος του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση, Πάνος Καμμένος, είχε δηλώσει ότι «Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι».

Κούγκι είναι πύργος του Σουλίου στην Ήπειρο, που το κατέλαβαν το 1803 οι Τουρκαλβανοί, ενώ 600 Σουλιώτες κλείστηκαν μέσα με αρχηγό τον Φώτο Τζαβέλα, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις επιθέσεις του Αλή Πασά, μέχρι που εξαντλήθηκαν τα εφόδια και τα τρόφιμά τους, και διαπραγματεύτηκαν επιτυχώς την απελευθέρωσή τους.