Στις 27 Μαρτίου η δίκη των πρώην ανώτατων στελεχών της Τρ.Κύπρου

Για τις 27 Μαρτίου το πρωί, αναβάλλεται η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λευκωσία για τα πρώην ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της τράπεζας ως νομικού προσώπου, λόγω αιτήματος εκ των δικηγόρων υπεράσπισης για αλλαγή της διαδικασίας.ÔÑÁÐÅÆÁÓ ÊÕÐÑÏÕ - ×ÑÇÌÁÔÉÓÔÇÑÉÏ ÁÎÉÙÍ ÊÕÐÑÏÕ

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου η Πρόεδρος του τριμελούς σώματος Λένα Δημητριάδου ανέφερε ότι υπό το φως των όσων έχουν λεχθεί κρίνουμε σκόπιμο να δοθεί μια ολιγοήμερη αναβολή. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι το Δικαστήριο θα ακούσει τα επιχειρήματα των μερών με ή χωρίς συμφωνία για τα παραδεκτά γεγονότα.

Νωρίτερα ο δικηγόρος υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου είχε εισηγηθεί όπως αρχίσει η διαδικασία εξετάζοντας το νομικό θέμα κατάχρησης της διαδικασίας. Αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει, ανέφερε, η διαδικασία θα απορριφθεί ή θα ανασταλεί, αν κρίνει ότι δεν υπάρχει θα συνεχιστεί, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να αγορεύσει επί του θέματος.

Είπε επίσης ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχουν πολλά παραδεκτά γεγονότα και έκανε αναφορά συγκεκριμένα στην απόφαση της Κεφαλαιαγοράς, στην προσφυγή ή προσφυγές που έχουν γίνει ενώπιον του Ανωτάτου και το κατηγορητήριο.

Κανένας από τους υπόλοιπους δικηγόρους δεν ήγειρε ένσταση επί του αιτήματος του κ. Πολυβίου συμπεριλαμβανομένης και της δικηγόρου της Δημοκρατίας Πωλίνας Ευθυβούλου, η οποία ωστόσο ανέφερε ότι θα ήθελε μία μέρα τουλάχιστον για να μπορέσει να μελετήσει το θέμα συμπεριλαμβανομένου και του πλαισίου παραδεκτών γεγονότων.

Παράλληλα στην αρχή της διαδικασίας ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης Χρήστος Τριανταφυλλίδης κατέθεσε ως τεκμήριο άρθρο της εφημερίδας «Πολίτης» ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2015 με τίτλο «Αφερέγγυες ενστάσεις» το οποίο καταπιάνεται με το περιεχόμενο της διαδικασίας. Η σημασία του δημοσιεύματος, κατά τον ίδιο, είναι το περιεχόμενό του και ο τρόπος που παρουσιάζεται στον τίτλο. Όπως εξήγησε ο λόγος που κατέθεσε το εν λόγω δημοσίευμα είναι ότι ενδεχόμενα να υπάρξει συνέχεια και πιθανόν να θελήσει μελλοντικά να υπάρχει το υπόβαθρο αξιοποίησής του.

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».