ΤΕΠΑΚ: Aύριο η απόφαση του Δικαστηρίου για την κράτηση τριών υπόπτων

Για αύριο στις 9 το πρωί επιφύλαξε την απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού σε σχέση με το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος κράτησης εναντίον των τριών υπόπτων που συνελήφθησαν αναφορικά με ατασθαλίες σε συμβόλαια ενοικιάσεως τριών κτιρίων του ΤΕΠΑΚ.ayrio-i-apofasi-gia-kratisi-ton-trion-ypopton-stin-ypothesi-tepak-th

Οι τρεις ύποπτοι, ο 44χρονος προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑΚ, ο 66χρονος πρώην Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ και ένας 40χρονος, που ενεργούσε εκ μέρους εταιρείας από την οποίαν ενοικιάστηκε ένα εκ των κτιρίων, θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι αύριο.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τον ανακριτή της Αστυνομίας, εναντίον των πρώτων δυο υπόπτων διερευνώνται δέκα αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρηση εξουσίας, δεκασμό δημοσίου λειτουργού, ψευδείς αξιώσεις από δημόσιους λειτουργούς, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και αδικήματα κατά παράβαση του νόμου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εναντίον του τρίτου υπόπτου διερευνώνται πέντε από τα πιο πάνω αδικήματα και συγκεκριμένα συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και αδικήματα κατά παράβαση του νόμου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο ανακριτής αναφέρθηκε σε τρία συμβόλαια ενοικίασης ισάριθμων κτιρίων και στην εκτίμηση του Γενικού Ελεγκτή ότι οι όροι των συμβολαίων ήταν «καταφανώς ετεροβαρείς υπέρ των ιδιοκτητών και εις βάρος των συμφερόντων του ΤΕΠΑΚ». Διαπιστώνεται ακόμη πως οι χειρισμοί των αρμοδίων λειτουργών του Πανεπιστημίου, δηλαδή των δυο πρώτων υπόπτων, οδήγησαν σε «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος προς όφελος των ιδιωτών».

Συγκεκριμένα, για το πρώτο συμβόλαιο που αφορούσε την ενοικίαση των πρώην αποθηκών Συκοπετρίτη και στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται και οι τρεις ύποπτοι, διαπιστώνεται διαφορά μεταξύ των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων και αυτών που αναφέρονται στο συμβόλαιο, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει πληρώσει μέχρι σήμερα 111 χιλιάδες ευρώ περισσότερα σε ενοίκια, ενώ μέχρι τη λήξη του συμβολαίου, το 2019, θα πληρώσει 241,000 ευρώ περισσότερα για ενοικίαση χώρου που ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Επίσης φαίνεται πως, ενώ το Άτυπο Πρυτανικό Συμβούλιο ενέκρινε την ενοικίαση του κτιρίου με όρο να αναλάβει ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικές εργασίες ύψους 650 χιλιάδων ευρώ, τελικά στο συμβόλαιο που υπογράφηκε, υπήρχε πρόνοια ότι ο ιδιοκτήτης θα κατέβαλλε μόνο ποσό 400 χιλιάδων ευρώ για τη μετατροπή του κτιρίου σε εργαστήρια και το υπόλοιπο κόστος θα καλυπτόταν από το ΤΕΠΑΚ.

Για το δεύτερο συμβόλαιο που αφορά το κτίριο Eastland αναφέρθηκε πως και σε αυτήν την περίπτωση, ενώ είχε αναφερθεί στη Σύγκλητο από τον 1ο ύποπτο πως το ενοίκιο θα ανερχόταν σε 10,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τελικά στη συμφωνία που υπογράφηκε από τον 2ο ύποπτο με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, το ποσό ενοικίασης του χώρου ήταν 10,75 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς, το κράτος πλήρωσε μέχρι σήμερα 25,114 ευρώ επιπλέον, ενώ εάν συνεχιζόταν κανονικά η τήρηση του συμβολαίου το επιπρόσθετο ποσό θα έφτανε τα 107,242 ευρώ.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμη πως, ενώ ήταν γνωστό ότι το ΤΕΠΑΚ θα προέβαινε σε σημαντικές εργασίες με ψηλό κόστος για το συγκεκριμένο κτίριο, δεν λήφθηκαν υπόψη χαμηλότερες προσφορές που υπήρχαν.

Σε ότι αφορά στο τρίτο συμβόλαιο για το κτίριο «Ττοφής Κυριάκου», ο αστυνομικός ανακριτής ανέφερε πως φέρεται να εμπλέκεται μόνο ο πρώην Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος «προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, χωρίς οποιανδήποτε ενημέρωση αρμοδίων οργάνων του πανεπιστημίου, αλλά κυρίως αγνοώντας κάθε επιφύλαξη αρμόδιων φορέων προς το ασύμφορο της συγκεκριμένης συμφωνίας».

Παρά του ότι το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο για να μετατραπεί σε Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, αφού δεν διέθετε αντισεισμική στήριξη, ο 2ος ύποπτος φέρεται «χωρίς καμία εξουσιοδότηση» να ενέκρινε κονδύλι 700 χιλιάδων λιρών για τις απαιτούμενες εργασίες αντισεισμικής στήριξης, ενώ το κτίριο προοριζόταν για απαλλοτρίωση. Ως αποτέλεσμα, ήταν ο ιδιοκτήτης να μην αποδεχθεί τους όρους της απαλλοτρίωσης και να αυξήσει τις απαιτήσεις του προς το κράτος, ενώ παράλληλα ο 2ος ύποπτος «χωρίς και πάλι καμία εξουσιοδότηση» προχώρησε και σύναψε γραπτή συμφωνία ενοικίασης του κτιρίου. Τελικά το κτίριο απαλλοτριώθηκε το 2006 και σήμερα η υπόθεση για την τελική διευθέτηση του ύψους της αποζημίωσης βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι των τριών υπόπτων αντεξέτασαν τον ανακριτή της Αστυνομίας, ενώ εξέφρασαν τη θέση πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την κράτηση των πελατών τους.

Λόγω του προχωρημένου της ώρας το δικαστήριο επιφύλαξε για αύριο την απόφαση του στο αίτημα της Αστυνομίας για 8ήμερη κράτηση των δυο πρώτων υπόπτων και 6ήμερη κράτηση του τρίτου.