Τσίπρας: «Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας ακόμα κι αν ματώσουμε».

Με τη φράση «οι εκλεγμένοι θα μιλάνε με τους εκλεγμένους, κι οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σήμερα τη δική του απάντηση στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από εισήγηση του τεχνικού κλιμακίου που βρέθηκε tsipras europe_0στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, αναφορικά με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και την ρύθμιση των 100 δόσεων για αποπληρωμή οφειλών προς την φορολογία, θεωρώντας αυτά τα μέτρα ως «μονομερείς ενέργειες».

Μιλώντας στη Βουλή πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών που επλήγησαν από την κρίση, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «κάποιους τεχνοκράτες, που έχουν το θράσος να γράφουν και να μας στέλνουν με μέιλ την άποψή τους ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια, και θέλουν να παγώσουμε εμείς το νομοσχέδιο που προτείνουμε ακριβώς για να μην ξεπαγιάζει ο κοσμάκης».

«Αυτοί που έχουν το θράσος να παπαγαλίζουν τα περί “μονομερούς ενέργειας”, θέλουν να μας τρομάξουν, αλλά δεν θα το καταφέρουν», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι αυτό το θέμα η κυβέρνησή του “δεν θα το αφήσει εδώ”.

«Θα το πάμε και στο Συμβούλιο Κορυφής, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε, τονίζοντας ότι η στέγαση, η σίτιση και η παροχή ενέργειας σε αναξιοπαθούντες πολίτες είναι βασική υποχρέωση για μία χώρα, και δεν χρειάζεται αυτή να ζητήσει άδεια από κανέναν για να την προσφέρει.

«Υποστηρίζουμε το στόχο να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους μας για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο είναι αναγκαίο και που συζητήθηκε μεταξύ των κ. Γιούνκερ και Τσίπρα», ξεκαθάρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

O κοινοτικός επίτροπος, υπογράμμισε ακόμα ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Αθήνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντέκλαν Κοστέλο, είναι εξαιρετικού επιπέδου και «χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης τόσο της Επιτροπής όσο και της δικής μου προσωπικά».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους που, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές εισέρχεται «στην πιο κρίσιμη φάση της», και με τους εταίρους «να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα», ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διαπραγμάτευση «θα είναι σκληρή και θα κρατήσει καιρό», και τόνισε σαφώς πως η κυβέρνησή του θα υλοποιεί όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της «ακόμα κι αν ματώσουμε».

Προανήγγειλε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική βοήθεια», την Πέμπτη και την Παρασκευή θα παρουσιαστεί και θα τεθεί προς ψήφιση και εκείνο για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία με 100 δόσεις.

Τα μέτρα αυτά, ιδίως σε μία χρονική στιγμή που η Ελλάδα, ακόμα και κατά παραδοχή στελεχών της κυβέρνησής της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους εταίρους οι οποίοι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ σήμερα βρετανική διπλωματική πηγή, διακατέχονται από τη λογική του «μοιράζεις χρήματα μόνο εάν τα έχεις».

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι δεν θα ήταν εύκολος ο δρόμος μας», είπε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, «και ότι αυτή η διαπραγμάτευση είχε ναρκοθετηθεί από τα πρώτα της βήματα».

Όμως – συνέχισε – «τώρα μας μαθαίνουν και εμάς οι εταίροι, και εάν νομίζουν ότι θα είμαστε απλώς η συνέχεια των προηγούμενων, σίγουρα θα τους έχουμε κιόλας απογοητεύσει».

Αίσθηση προκάλεσε το μέρος της ομιλίας του όπου αναφέρθηκε «και σε κάποιους και εδώ στο εσωτερικό που δεν απογοητεύτηκαν που η κυβέρνηση δεν σκύβει το κεφάλι της, προσπαθώντας να υπονομεύσουν την συμφωνία που κάναμε στο Eurogroup τον Φεβρουάριο και να αποδημήσουν στελέχη της».

Και, ονομαστικά στη συνέχεια, είπε ότι μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, κατάλαβε ότι «η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν ήταν του ΟΟΣΑ αλλά του κυρίου Χατζιδάκη, της κυβέρνησης Σαμαρά που υπέκλεψε τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ για να περάσει μέτρα που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των δικών της».

Η λεγόμενη «εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ», ήταν μία δέσμη από περίπου 50 μέτρα τα οποία «πέρασαν» στο ονομαζόμενο «πολυνομοσχέδιο» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Περιείχε αρκετές αλλαγές στην αγορά, και αφορούσε τα φάρμακα, τα φαρμακεία, τα καύσιμα, τα είδη καπνού που διατίθενται στα περίπτερα, τα βιβλία, τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές, τις τιμές πώλησης των απορρυπαντικών, κ.ά.

Ο Κωστής Χατζιδάκης, στον οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά ο κ. Τσίπρας, ήταν Υπουργός Ανάπτυξης στη κυβέρνηση Σαμαρά, και είχε υπό την ευθύνη και δικαιοδοσία του την υλοποίηση αυτής της «εργαλειοθήκης».

Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες που ακούστηκαν από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.