268 περιστατικά κορωνοϊου με μέθοδο PCR και άλλα 93 από τα rapid tests ανακοινώθηκαν την Πέμπτη

imagewΤο Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 12.363 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19 και βρέθηκαν 268 περιστατικά με τη μέθοδο PCR ( μοριακή εξέταση), τα 226 σήμερα και 42 που επιβεβαιώθηκαν καθώς ήταν τεστ ταχείας ανίχνευσης. Ακόμα 93 περιστατικά εντοπίστηκαν σήμερα με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης που θα πρέπει και αυτά να επιβεβαιωθούν με μοριακή εξέταση αργότερα.

Αναλυτικά με βάση ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

Με μοριακή Εξέταση (PCR test): Από τις 12.363, οι 6.356 εργαστηριακές διαγνώσεις  διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 226 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

Από 801 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 64 κρούσματα.
Από 2.919 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 90 κρούσματα.
Από 348 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 21 κρούσματα.
Από 137 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.
Από 257 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λεμεσού στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
Από 919 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Πάφου στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.
Από 291 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, εντοπίστηκαν 37 κρούσματα.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι εργαστηριακές εξετάσεις από τα ακόλουθα προγράμματα, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 464 εργαστηριακές εξετάσεις.
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, ολοκληρώθηκαν 98 εργαστηριακές εξετάσεις.
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, διεκπεραιώθηκαν 116 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, διεκπεραιώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος για 2 δείγματα.
Από δείγματα που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, ολοκληρώθηκαν 4 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Β. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test): Από τα 12.363, τα 6.007 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 93 θετικά αποτελέσματα, που εντοπίστηκαν ως ακολούθως:

 

  Περιοχή Σημείο δειγματοληψίας Αριθμός τεστ Αριθμός θετικών
Πάφος (σύνολο θετικών: 4) Γεροσκήπου (Πάρκο Γλυπτικής) 329 1
Λεωφόρος Ελευθέριου Βενιζέλου (μπροστά από το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη) 319 3
Πέγεια (Πλατεία της βρύσης των Πεγιώτισων) 185 0
Λεμεσός (σύνολο θετικών: 23) Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο) 241 4
Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς LIDL (Οδός Φραγκλίνου Ρούσβελτ – Περιοχή Κοινωνικών Ασφαλίσεων) 223 0
Χώρος στάθμευσης αρτοποιείου SIGMA (Αγίας Φυλάξεως 222) 297 6
Κολόσσι (Κοινοτικό Γήπεδο) 374 13
Λάρνακα (σύνολο θετικών: 8) Λειβάδια (χώρος στάθμευσης Υπεραγοράς Στέλιος Ανδρέου) 385 8
Λευκωσία (σύνολο θετικών: 42) Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς Αθηαινίτη (Λεωφόρος Τζον Κέννεντι, Παλλουριώτισσα) 431 6
Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος οδού Λήδρας) 255 4
Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς ΑΛΦΑΜΕΓΑ Έγκωμης 341 5
Διασταύρωση Λεωφόρων Σταυρού και Ιωσήφ Χατζηιωσήφ (μπροστά από Coffee Island) 420 10
Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Λατσιά 858 11
Δημαρχείο Γερίου 421 5
Εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα, Κοκκινοτριμιθιά 583 1
Αμμόχωστος (σύνολο θετικών: 16) Σωτήρα, Σωματείο Ονήσιλος 345 16

 

Επιπρόσθετα, επαληθεύτηκαν με τη μέθοδο PCR 42 περιστατικά που είχαν εντοπιστεί θετικά μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες. Τα θετικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο PCR περιλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων πιο κάτω.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 7.979.

Γ. Νοσηλευόμενοι:

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 64 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά δέκα ασθενείς, εκ των οποίων οι τέσσερις εκτός αναπνευστήρα. Άλλα εφτά άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.