Κόμματα υποστηρίζουν την εκπαίδευση στελεχώνΕ.Φ.από ΗΠΑ

Υπέρ της εκπαίδευσης στελεχών της ΕΦ τάσσονται το Κίνημα Αλληλεγγύη και η Συμμμαχία Πολιτών.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους  σε δήλωση της ανέφερε:

«Ως Κίνημα Αλληλεγγύη δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της εκπαίδευσης των στρατιωτών μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πηγαίνουν τα παιδιά μας στους πολέμους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Άλλωστε αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε υποχείριο των ΗΠΑ, αν τα παιδιά μας εκπαιδευτούν σε αμερικάνικα οπλικά συστήματα ή στις τεχνικές του σύγχρονου πολέμου. Όπως δεν γίναμε και υποχείριο των Ρώσων επειδή εκπαιδεύτηκαν οι στρατιώτες μας στους S300 και σε άλλα οπλικά συστήματα που αγοράσαμε από τη Ρωσία.
Καλούμε τον μεν ΔΗΣΥ -ο οποίος με βάση τη συγκεκριμένη εκπαίδευση προσπαθεί να πείσει το λαό δήθεν ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολυεπίπεδης και αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής του-, αλλά και το ΑΚΕΛ -το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι η Κύπρος προσδέθηκε στο άρμα των ΗΠΑ- να επικεντρωθούν με σοβαρότητα στη μεγάλη αναγκαιότητα του τόπου, την αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Ελλάδα».
«Το οποίο, είναι το μοναδικό ρεαλιστικό εγχείρημα το οποίο θα προσδώσει αίσθημα ασφαλείας στο λαό μας», κατέληξε στις δηλώσεις της η κυρία Θεοχάρους.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωση της αφού χαρακτηρίζει ανούσια συζήτηση, με φόντο τη συμμετοχή της Κύπρου στο Διεθνές Πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των ΗΠΑ σημειώνει:
Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί  ότι είναι άνευ ουσίας η συζήτηση γύρω από την εκπαίδευση στελεχών της ΕΦ στρατιωτικά σχολεία των ΗΠΑ.
Ως Κίνημα τονίζουμε ότι όποια βοήθεια μας παρασχεθεί στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας είναι καλοδεχούμενη. Παράλληλα,  δεν σημαίνει – ούτε και πρέπει – ότι η παροχή βοήθειας θα προϋποθέτει ταύτιση της ΚΔ με την εξωτερική πολιτική της χώρας που προσφέρεται να μας βοηθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η Κύπρος χρειάζεται φίλους και πρέπει να παραμείνει φίλη με χώρες που μας συμπαραστάθηκαν σε δύσκολες στιγμές και συνεχίζουν να το πράττουν.
Ένας είναι ο εχθρός κι αυτός είναι η κατοχική Τουρκία.