Η Κίνα έχει εξάξει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια μάσκες σε ξένες χώρες

Η Κίνα έχει εξάξει από τις αρχές Μαρτίου σχεδόν 4 δισεκατομμύρια μάσκες σε ξένες χώρες, που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας του νέου κοροναϊού, έγινε γνωστό  την Κυριακή από τις κινεζικές αρχές.

Êëåéóôü ó÷ïëåßï óôçí ðüëç ôçò ËÜñéóáò ãéá íá ðåñéïñéóôåß ï êïñïíïúüò êáé ç åîÜðëùóç ôïõ, ôçí ÔåôÜñôç 11 Ìáñôßïõ 2020. (EUROKINISSI/ËÅÙÍÉÄÁÓ ÔÆÅÊÁÓ)

Παρά την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην κινεζική επικράτεια, το Πεκίνο προέτρεψε τα εργοστάσια να αυξήσουν την παραγωγή ιατρικών εξοπλισμών τη στιγμή που άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις.

Από την 1η Μαρτίου, η Κίνα έχει εξάγει προς 50 και πλέον χώρες 3,86 δισεκατομμύρια μάσκες, 37,5 εκατομμύρια στολές προστασίας, 16.000 αναπνευστήρες και 2,84 εκατομμύρια σετ ανίχνευσης του Covid-19, δήλωσε η Γιν Χάι, εκπρόσωπος των τελενειακών υπηρεσιών.

Συνολικά, οι εξαγωγές αυτές υπολογίζονται σε 10,2 δισεκατομμύρια γουάν (1,33 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ορισμένες χώρες, εντούτοις, διαμαρτύρονται για την ποιότητα του ιατρικού εξοπλισμού που εισάγουν από την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο και η Ολλανδία ανακοίνωσε την 28η Μαρτίου την ανάκληση 600.000 μασκών που προέρχονταν από ένα φορτίο 1,3 εκατομμμυρίων από την Κίνα, διότι δεν ανταποκρίνονταν στα πρότυπα ποιότητας, δεν έκλειναν σωστά στο πρόσωπο και είχαν φίλτρα που δεν λειτουργούσαν σωστά.

Η Κίνα απάντησε ότι ο κατασκευαστής είχε «με σαφήνεια εξηγήσει ότι οι μάσκες δεν ήταν χειρουργικές».

Κινέζοι αξιωματούχοι αντέκρουσαν σήμερα τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ποιότητα του ιατρικού εξοπλισμού που παράγεται στην Κίνα διαβεβαιώνοντας ότι δεν «αντικατοπτρίζουν την πληρότητα των γεγονότων».

«Στην πραγματικότητα υφίστανται διάφοροι παράγοντες, όπως το γεγονός ότι η Κίνα έχει πρότυπα και συνήθειες χρήσης διαφορετικά από άλλες χώρες. Μια ακατάλληλη χρήση μπορεί να εγείρει αμφιβολίες για την ποιότητα» σημειώνει ο Γιανγκ Φαν, υπεύθυνος του υπουργείου Εμπορίου.