Βρετανία:Στις 5.000 οι νεκροί από τον κορωναϊό

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωναϊό στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 621 και ανέρχεται πλέον σε 4.934, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

A UK government public health campaign message is displayed on a billboard in West London, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, London, Britain, April 1, 2020. REUTERS/Toby Melville

Έως τις 11.00 το πρωί ώρα Κύπρου  σήμερα, συνολικά εξετάστηκαν 195.524 άνθρωποι εκ των οποίων οι 47.806 διαγνώστηκαν με τη νόσο Covid-19, έγινε γνωστό από το υπουργείο.

Σοκαριστικές εκτιμήσεις

Οι θάνατοι στη Βρετανία από τον νέο κοροναϊό θα μπορούσαν να φθάσουν μεταξύ 7.000-20.000 δεδομένων των μέτρων που εφαρμόζονται με στόχο την επιβράδυνση των ρυθμών διασποράς του ιού, δήλωσε σήμερα ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, που έχει βοηθήσει την κυβέρνηση στη διαμόρφωση του σχεδίου εναντίον της πανδημίας.

«Είχαμε μια εκθετικά αυξητική καμπύλη κρουσμάτων, την οποία κάποια στιγμή διακόψαμε» είπε ο επιδημιολόγος στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε πόσο πολλοί άνθρωποι έχουν προσβληθεί, αυτό θα συμβεί με τα τεστ αντισωμάτων επομένως κάνουμε στατιστικές εκτιμήσεις και οι εκτιμήσεις αυτές ενέχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας.

Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ 7000 έως λίγο παραπάνω από 20.000».

Επικρίσεις από τον νέο ηγέτη των εργατικών

Ο νεοεκλεγείς  μόλις χτες Σάββατο στην ηγεσία

FILE PHOTO: Britain's opposition Labour Party Shadow Brexit Secretary Keir Starmer speaks to members of the media as he leaves the BBC headquarters after appearing on The Andrew Marr Show in London, Britain January 5, 2020. REUTERS/Simon Dawson/File Photo

του Εργατικού Κόμματος,  Κιρ Στάρμερ δεν δίστασε να εξαπολύσει τα βέλη του κατά του Μπόρις Τζόνσον για τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού στη Βρετανία.Ο Στάρμερ, ο οποίος έχει και τον τίτλο του ιππότη, απάντησε θετικά στο κάλεσμα του Μπόρις Τζόνσον για συνεργασία στο θέμα του κοροναϊού.

Ωστόσο, ο νέος ηγέτης των Εργατικών προχώρησε και σε μία δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό της Βρετανίας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του κοροναϊού τόσο σε συνέντευξή του στο BBC όσο και σε άρθρο του στους Sunday Times.

«Σοβαρά λάθη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας τονίζει ότι έχουν γίνει σοβαρά λάθη στη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση και τους υπουργούς της ότι άργησαν πολύ να εξηγήσουν γιατί η Βρετανία είναι τόσο πίσω σε σχέση με άλλες χώρες στη διενέργεια τεστ.

Ο νεοεκλεγείς Στάρμερ αποδέχτηκε το κάλεσμα για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Τζόνσον, λέγοντας ότι «δεν θα ζητήσει το αδύνατο», υπογραμμίζοντας όμως ότι θα επιμείνει στο θέμα των τεστ και του προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό του βρετανικού ΕΣΥ (NHS).

«Ο λαός έχει εναποθέσει την εμπιστοσύνη του ολοκληρωτικά στην κυβέρνηση: είναι σημαντικό η κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε αυτήν την εμπιστοσύνη με ειλικρίνεια και διαφάνεια για τα λάθη της και τις αποφάσεις που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί», γράφει στους Sunday Times.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε επίσης να δοθεί στη δημοσιότητα το πλάνο για τη σταδιακή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από το καθεστώς lockdown.

«Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η στρατηγική εξόδου [από το lockdown], πότε θα αποσυρθούν οι περιορισμοί και ποιο θα είναι το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη έτσι ώστε να προστατευτούν αυτοί που έχουν χτυπηθεί περισσότερο», είπε.

Άνοιγμα Στάρμερ σε όλους τους κύκλους του Εργατικού Κόμματος

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Στάρμερ θα καθορίσει σήμερα Κυριακή τη σκιώδη κυβέρνησή του.

Σε συνέντευξή του στο BBC, χωρίς να αναφέρει ονόματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας ανέφερε ότι θα τον πλαισιώσουν άτομα από όλες τις τάξεις των Εργατικών».

Αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι θα ανοιχτεί σε βουλευτές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, τους οποίους είχε βάλει στον «πάγο» ο προκάτοχός του, Τζέρεμι Κόρμπιν.