Oκτώ νέα κρούσματα ανακοίνωσαν οι αρχές, μεταξύ αυτών και ένα τρίμηνο βρέφος

Οκτώ είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα ο Λεόντιος Κωστρίκκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.818430179

Συγκεκριμένα:
–       Δύο άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
–       Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
–       Δύο άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Μεταξύ των τεσσάρων επαφών είναι και ένα τρίμηνο βρέφος το οποίο νοσηλεύεται στο Μακάρειο σε καλή κατάταση για προληπτικούς λόγους.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132, (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές.

Ο Καθηγητής Κωστρίκκης τόνισε πως “ό,τι κτίζουμε τώρα, θα το επωφεληθούμε σύντομα, και το αντίθετο”.

Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνση Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως ένα 3μηνο βρέφος νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

“Αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 άτομα, δύο εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή”, ανέφερε.

Ο Δρ Λοίζου είπε πως η δυνατότητα διασωλήνωσης και σωστής υποστήριξης σε ΜΕΘ των ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια είναι αυτή που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσής τους και γι` αυτό και ο αγώνας που γίνεται για να δημιουργηθούν όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες εντατικής και να εξοπλιστούν κατάλληλα.

“Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό μας όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του με όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως κάτι το οποίο μας συγκινεί ιδιαίτερα είναι η μεγάλη εθελοντική προσφορά δωρεών προς τα νοσοκομεία ειδικά για εξοπλισμούς.
“Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, και είναι γνωστό. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των απαραιτήτων λόγω της τρομακτικά μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης, σαν αποτέλεσμα της ταχύτατης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκόσμια σχεδόν 450,000 κρούσματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα. Για αυτό, όπως είπα και χθες χρειαζόμαστε χρόνο. Μένουμε σπίτι, προστατευόμαστε, κερδίζουμε χρόνο”, κατέληξε.

Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Συνολικά 19 ασθενείς που νόσησαν  με κορωνοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 19 ασθενείς εκ των οποίων ο ένας είναι ο γιατρός, επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού,  ο οποίος διακομίσθηκε σήμερα από ιδιωτική κλινική της Πάφου.

Ένας ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και η γενική κατάσταση της υγείας του κρίνεται καλή.

Ακόμα ένα άτομο νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και τέσσερα άλλα στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, σήμερα γύρω στο μεσημέρι ένας ασθενής πήρε εξιτήριο, αφού τα αποτελέσματα της δεύτερης εξέτασης του για κορωνοϊό ήταν αρνητικά. Συνολικά ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν μέχρι σήμερα εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αναφοράς και πήγαν σπίτι τους, ανέρχονται στους επτά.

Μέχρι σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύθηκαν 30 συνολικά ασθενείς, με επτά από αυτούς να λαμβάνουν εξιτήριο.

Το Νοσοκομείο Αναφοράς στελεχώθηκε με εντατικολόγο και η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων λειτουργεί από χθες με τη διαδικασία “Drive Through”.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, άτομα, με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, τα οποία αποστέλλονται από τον τηλεφωνικό αριθμό 1420, περνούν από τον υπόγειο χώρο του Νοσοκομείου με το αυτοκίνητό τους , χωρίς να βγουν από αυτό. Κατεβάζουν το παράθυρο και το νοσηλευτικό προσωπικό με ειδικές στολές, λαμβάνει το απαραίτητο δείγμα. Τα δείγματα λαμβάνονται με ραντεβού, ανά 15 λεπτά.

Εξάλλου στο Νοσοκομείο Αναφοράς τοποθετήθηκε το  ειδικό μηχάνημα για προσδιορισμό του γονιδιώματος του ιού. Από αύριο Πέμπτη αναμένονται τα ειδικά αντιδραστήρια, ώστε τα δείγματα να εξετάζονται άμεσα και τα αποτελέσματα να είναι έτοιμα αυθημερόν, επιταχύνοντας την όλη διαδικασία.

Ακόμα με στόχο την εξυπηρέτηση του πληρώματος όλων των ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο Αναφοράς, έχει τοποθετηθεί ένα λυόμενο υποστατικό.

Σημειώνεται ότι το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου διαθέτει 110 κλίνες συν 10 κλίνες για τους νεφροπαθείς της επαρχίας Αμμοχώστου, οι οποίοι μεταβαίνουν στο δημόσιο νοσηλευτήριο για αιμοδιάλυση.