Κορωναϊός:Δραματική η εξάπλωση σε όλο τον κόσμο-αύξηση των κρουσμάτων κατά 12%

Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι κόλαση’, δηλώνει ο περιφερειάρχης Καμπάνιας

Ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, της Καμπανίας, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, αποφάσισε να απευθύνει δραματική έκκληση στον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. “Η κρίση του κορωνοϊού όχι μόνον δεν βαίνει προς λύση, αλλά στην Κάτω Ιταλία ετοιμάζεται να εκραγεί με δραματικό τρόπο. Οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι κόλαση”, γράφει ο περιφερειάρχης.imagew

“Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρότατης διάδοσης της ασθένειας, μια κατάσταση η οποία θα είναι οριακά διαχειρίσιμη”, υπογραμμίζει ο Ντε Λούκα. “Δεν θέλουμε να προστεθεί, στην τραγωδία της Λομβαρδίας, και εκείνη του ιταλικού Νότου. Θεωρούμε ότι δεν είναι θέμα ημερών, αλλά ωρών”, προσθέτει ο επικεφαλής της Καμπανίας.

Ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Ρώμης δεν έχει δώσει την πρέπουσα προσοχή στις συνθήκες και τις δυσκολίες του ιταλικού Νότου, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εδώ και εβδομάδες συνεχίζεται στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Καλεί την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί αμέσως με πιο δυναμικό τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και εβδομάδες, γιατροί και σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι τα νοσοκομεία του ιταλικού Νότου (από την Νάπολη, μέχρι το Μπάρι και το Παλέρμο), δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μια βίαιη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νόσου.

Ισπανία

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η Μαδρίτη. Η Κάλβο υποβλήθηκε σε νέα εξέταση την Τρίτη. Σε ένα πρώτο τεστ βρέθηκε αρνητική, όμως χρειάστηκε να επαναληφθεί η εξέταση επειδή τα αποτελέσματα του επόμενου δεν ήταν σαφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κάλβο, που είναι 63 ετών, λαμβάνει θεραπεία και είναι σε καλή κατάσταση.

Αυστρία

Σε ένα ποσοστό 96% των Αυστριακών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό — και των οποίων ο αριθμός ανερχόταν σήμερα στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Κύπρου) σε 5.560 — η εξέλιξη της νόσου είναι ιδιαίτερα ήπια και βρίσκονται σε κατ` οίκον φροντίδα (5.279), μόνον 237 (ποσοστό 3,5%) των κρουσμάτων νοσηλεύονται και 26 (0,5%) περιθάλπονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας δήλωσε το απόγευμα ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ `Ανσομπερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη γίνεται ολοένα και περισσότερο κέντρο της πανδημίας, ήδη πάνω από 223.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο υπήρξε μία αύξηση των κρουσμάτων κατά 12%.

Στην Αυστρία, στην οποία οι έως τώρα θάνατοι ανέρχονται σε 31, η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις προηγούμενες 24 ώρες, σε έναν συνολικό αριθμό 5.560, ήταν της τάξης του 14,03% που σημαίνει μία εκ νέου πτώση της αυξητικής τάσης που είχε καταγραφεί μέσα στις προηγούμενες ημέρες και το οποίο είναι πλέον το χαμηλότερο από την εμφάνιση της νόσου στη χώρα, πριν από έναν και πλέον μήνα.

Η ημερήσια αύξηση είχε επανέλθει τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα σε ποσοστά γύρω στο 20%, σε αντίθεση με το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό που είχε καταγραφεί για πρώτη φορά στο τέλος της τελευταίας εβδομάδας με μόνον 15%, ενώ στις αρχές της εμφάνισης της νόσου η αυξητική τάση βρισκόταν ακόμη και στο 40%.

Στόχος του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι, όπως ο ίδιος τονίζει, το ποσοστό αυτό της ημερήσιας αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να περιοριστεί, το ταχύτερο δυνατό, σε έναν μονοψήφιο αριθμό, δηλαδή κάτω του 10%.

Επιπλέον, πρόθεση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, είναι να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ διάγνωσης τμέχρι και σε 15.000 την ημέρα Ο καγκελάριος πρόκειται μεθαύριο, Παρασκευή, να παρουσιάσει έναν ενδιάμεσο απολογισμό της επίδρασης των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, που ισχύουν στην Αυστρία από την προπερασμένη Δευτέρα.

Από το σύνολο των 5.560 έως σήμερα το απόγευμα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊου, τα περισσότερα εμφανίζονται και πάλι στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, συγκεκριμένα 1.396, ενώ, στο ομόσπονδο κρατίδιο της `Άνω Αυστρίας, που προχθές είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου, τα κρούσματα είναι 915. Ακολουθούν, σε αριθμό κρουσμάτων, τα ομόσπονδα κρατίδια : Κάτω Αυστρία με 750 κρούσματα, Βιέννη (702), Στυρία (627), Σάλτσμπουργκ (516), Φόραλμπεργκ (407), Καρινθία (161) και Μπούργκενλαντ (89). (Δ.Δ.)

Βόρεια Μακεδονία

Το τρίτο θύμα του κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, μία γυναίκα 66 ετών, η οποία νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Σκοπίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τις προηγούμενες ημέρες δύο ακόμη άνθρωποι, μία γυναίκα 57 ετών και ένας άνδρας 63 ετών έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε 177, καθώς σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν 29 νέα κρούσματα.

Νέα μέτρα στη Νέα Υόρκη

Η πόλη της Νέας Υόρκης θα αρχίσει να κλείνει δρόμους για την κυκλοφορία και θα απαγορεύσει τα αθλήματα που απαιτούν στενή επαφή στα πάρκα, στη μάχη της εναντίον του νέου κορωνοϊού, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη Αντριου Κουόμο.

Ο Κουόμο επισήμανε ότι το κλείσιμο των δρόμων αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα και διευκρίνισε ότι αθλήματα, όπως το μπέιζμπολ, θα απαγορευτούν από τα πάρκα της πόλης, αρχικά σε εθελοντική βάση, εφόσον συμμορφωθούν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει δεκαπλάσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε σύγκριση με την επόμενη πληγείσα πολιτεία, το Νιου Τζέρσι, με απολογισμό 30.811 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 285 θανάτους.

Νέα προειδοποίηση από Γκουτέρες

Η πανδημία της νόσου Covid-19 “απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα” προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας ένα “Σχέδιο Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Δράσης”, που επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο κι απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση δωρεών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπροστά σε αυτήν την απειλή, “το σύνολο της ανθρωπότητας πρέπει να απαντήσει. Η παγκόσμια δράση και αλληλεγγύη είναι κρίσιμης σημασίας”, συμπλήρωσε ο Γκουτέρες. “Οι ατομικές απαντήσεις των χωρών δεν θα είναι επαρκείς”, εκτιμά ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος του σχεδίου είναι “να μας επιτρέψει να πολεμήσουμε τον ιό στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πιο ευπαθών ομάδων, ιδίως των γυναικών και των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ασθενών με χρόνια νοσήματα” επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε ένα βίντεο.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 19.246 ανθρώπους παγκοσμίως μετά την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έχει κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 427.000 κρούσματα. Η έκκληση για συγκέντρωση κεφαλαίων που απηύθυνε σήμερα ο ΟΗΕ προορίζεται για την κάλυψη του διαστήματος Απριλίου- Δεκεμβρίου του 2020.

Το συνολικό ποσό που αναζητείται είναι 2,012 δισεκατομμύρια δολάρια, δεδομένων των εκκλήσεων που έχουν απευθύνει διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο ΠΟΥ, το Επισιτιστικό Πρόγραμμα ή η Unicef.

Το ανθρωπιστικό σχέδιο του ΟΗΕ, που παρουσιάζεται εκτενώς σε 80 σελίδες, θα εφαρμοστεί από διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού με “απευθείας ρόλο” για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τον συντονισμό του θα αναλάβει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Ματ Λόουκοκ. Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα αγοραστεί ιατρικός εξοπλισμός για την εξέταση και περίθαλψη ασθενών, θα εγκατασταθούν σημεία για το πλύσιμο των χεριών σε καταυλισμούς προσφύγων, θα οργανωθούν εκστρατείες ενημέρωσης και θα εγκατασταθούν εναέριες ανθρωπιστικές γέφυρες με την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.