Βρετανία: Διαγνωστικά τεστ για τον κορωναϊό κατ’ οίκον «εντός ημερών»

Χιλιάδες διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε στο σπίτι του και επιστρέφουν αποτελέσματα εντός 15 λεπτών θα μπορούσαν «εντός ημερών» να αρχίσουν να διανέμονται σε πολίτες με συμπτώματα στη Βρετανία που τελούν υπό απομόνωση ή να πωλούνται στα φαρμακεία.imagew

Αυτό ανακοίνωσε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Λοιμώξεων του κρατικού οργανισμού Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, καθηγήτρια Σάρον Πίκοκ, καταθέτοντας στην επιτροπή επιστήμης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Κατά την Κ. Πίκοκ, η μαζική εξέταση όσων ανησυχούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι δυνατή ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις, ακόμα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την εγκατάλειψη των μαζικών διαγνωστικών ελέγχων εν μέσω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Μέχρι και τη Δευτέρα πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο κάτι λιγότερο από 5.000 τεστ την ημέρα, έναντι αρχικού στόχου 10.000. Από τους ελέγχους εξαιρούνται γιατροί και νοσηλευτές.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον έχει πει ότι στόχος είναι ο αριθμός των ημερήσιων τεστ να αυξηθεί στις 25.000 εντός εβδομάδων.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε την Τρίτη στη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχει παραγγείλει μέχρι στιγμής 3,5 εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων, που θεωρητικά δείχνουν αν κάποιος είχε προσβληθεί στο παρελθόν από τον κορωνοϊό και αν επομένως έχει δυνητικά αναπτύξει ανοσία.

Δεν έδωσε όμως καμία ένδειξη ότι οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν τόσο σύντομα.

Το πρόσφατα παρασκευασμένο τεστ, που μοιάζει με τεστ εγκυμοσύνης και αναλύει σταγόνα αίματος από το δάχτυλο του εξεταζόμενου, θα αξιολογηθεί οριστικά αυτή την εβδομάδα και αν λειτουργεί όσο αποτελεσματικά ελπίζουν οι επιστήμονες θα τεθεί προς γενική χρήση την ερχόμενη εβδομάδα, είπε η κ. Πίκοκ.

Τη διανομή του διαγνωστικού τεστ στα σπίτια των πολιτών θα αναλάβει η Amazon.

 

Επιστημονικός Σύμβουλος Τζόνσον: Οι πιο πολλοί Βρετανοί δε θα προσβληθούν από τον Covid-19

Εξάλλου ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, από το Κέντρο Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Ασθενειών του Imperial College του Λονδίνου, εκτίμησε ότι η  πλειοψηφία των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα προσβληθεί από τον Covid-19 και το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας.

Ο καθηγητής Φέργκιουσον, μέλος των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, ήταν ο υπεύθυνος ανάλυσης στοιχείων από τη Λομβαρδία που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα η Βρετανία αντιμετώπιζε την απειλή 260.000 θανάτων από τον κορωνοϊό.

Η ανάλυση αυτή ήταν που άλλαξε την προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης από την περασμένη εβδομάδα και τη σταδιακή κλιμάκωση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Καταθέτοντας μέσω βιντεοσύνδεσης στην επιτροπή επιστήμης της βρετανικής Βουλής, καθώς και ο ίδιος μόλις ανάρρωσε μετά από την προσβολή του από τον ιό, ο καθηγητής σημείωσε ότι με βάση τα νέα μέτρα και με τις εκτιμήσεις για διπλασιασμό των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας το επόμενο διάστημα, το NHS θα μπορέσει να διαχειριστεί τον αριθμό των ασθενών.

«Κάποιες ΜΕΘ θα φτάσουν κοντά στην πληρότητα, αλλά δε θα φτάσουμε σε πληρότητα σε επίπεδο επικράτειας», προέβλεψε ο κ. Φέργκιουσον.

Τόνισε επίσης ότι η παρούσα εκτίμηση είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών στη χώρα δε θα προσβληθούν. «Στόχος είναι η καταστολή της εξάπλωσης μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Φέργκιουσον ρωτήθηκε επίσης για ανάλυση επιστημόνων από την Οξφόρδη σύμφωνα με την οποία ο μισός πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου ίσως έχει ήδη προσβληθεί από τον Covid-19. Απάντησε ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν απορρίψει λεπτομέρειες της έκθεσης αυτής και επομένως δεν επηρεάζει τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Οι επιστήμονες από την Οξφόρδη δήλωναν ότι με τόσο κόσμο να υπολογίζεται ότι έχει προσβληθεί ήδη, είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Αναφορικά με τα στοιχεία που δείχνουν ότι πλέον στο Λονδίνο οι θάνατοι από τον κορωνοϊό διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες, αντί για κάθε τρεις ημέρες που είναι ο μέσος όρος για την υπόλοιπη χώρα, ο καθηγητής του Imperial σχολίασε ότι είχε προβλεφθεί από την αρχή πως η πρωτεύουσα θα είχε πιο πολλά περιστατικά καθώς εκεί συρρέουν πολίτες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και το εξωτερικό. «Αλλά η μετάδοση του ιού γίνεται παντού», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι ιατρικών και νοσηλευτικών συλλόγων προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι εργαζόμενοι στο NHS νιώθουν «εγκαταλελειμμένοι» καθώς ακόμα δεν έχουν παραλάβει επαρκή εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με ασθενείς του Covid-19.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν και κατά την πρωινή ώρα αιχμής της Τετάρτης οι σκηνές συνωστισμού στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου.

Η κυβέρνηση ζητά από το δήμαρχο Λονδίνου να αυξήσει τα δρομολόγια και οι δήμαρχος απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαγορεύσει τις μη αναγκαίες οικοδομικές εργασίες, ώστε να μειωθεί η κίνηση και να είναι πιο ασφαλείς οι μετακινήσεις των εργαζομένων στο NHS.