Τεστ για όλο τον πληθυσμό, η πιο οικονομική και αποτελεσματική μέθοδος

 

Η κυβέρνηση να τολμήσει να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία για την προμήθεια εξοπλισμού

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΤα κατασταλτικά μέτρα όπως ο  εξαναγκασμός του πληθυσμού  σε κατ’ οίκον περιορισμό,  και μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα ελέγχου,  σίγουρα δεν  είναι τα πιο αποτελεσματικά για την αναχαίτιση του κορωναϊού και του περιορισμού των κρουσμάτων.Ούτε και η πιο οικονομική επιλογή αν ληφθεί υπόψιν το μέγεθος των συνεπειών στην οικονομία και το αβέβαιο μέλλον για χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό, όσοι βέβαια επιβιώσουν.

Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το σύστημα ελέγχου διακίνησης του πληθυσμού .Ένα τόσο περίπλοκο σύστημα σε ηλεκτρονική -διαδικτυακή μορφή δεν μπορεί να έχει ετοιμαστεί σε 2-3 βδομάδες. Θα πρέπει να προϋπήρχαν ετοιμασίες για τον έλεγχο της διακίνησης του πληθυσμού ή να έχει αγοραστεί από αλλού!!!

Όσο και να απειλεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι  θα επιβληθούν πιο αυστηρα μέτρα και πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας, υπάρχουν κάποια ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Στις 19 Μαρτίου λίγο πριν την σύσκεψη στο Προεδρικ, ό  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κ.Κούσιος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η κυκλοφορία .Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος με γραπτή δήλωση του τόνιζε:

«Η Κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι προτίθεται να επιβάλει απαγόρευση της διακίνησης των πολιτών ή πλήρη αναστολή των εργασιών των επιχειρήσεων ή των γραφείων, πολύ δε περισσότερο των υπεραγορών και καταστημάτων τροφίμων», ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Υπό τις περιστάσεις, όπως αυτές αξιολογούνται σήμερα, πρόσθετε «δεν επιβάλλεται ούτε δικαιολογείται με οποιονδήποτε τρόπο η λήψη τέτοιων δραστικών μέτρων».

Τέσσερις μέρες αργότερα επιβλήθηκαν πιο σκληρά μέτρα από εκείνα που διέψευδαν πως θα επιβάλουν  και μάλιστα με έναν έλεγχο του πληθυσμού Οργουελικής εκδοχής.Δηλαδή μέσα σε τέσσερις μέρες μπόρεσαν να στήσουν αυτό το πολύπλοκο σύστημα ελέγχου διακίνησης; Γνώριζε τι έμελλε να γίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όταν δεν απέκλειε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας και μετά διέψευδε τον εαυτό του λίγες ώρες αργότερα;

Πώς στήθηκε μέσα σε τέσσερις μέρες το σύστημα ελέγχου το οποίο περιέγραφε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Καινοτομίας κ.Κυριάκος  Κόκκινος;

Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι ένα μικροτσίπς για τον καθένα μας για να γνωρίζουν που πάμε και με  ποιούς συνομιλούμε;

Γιατί όχι τεστ γι όλους

“Τεστ, τεστ τεστ” ήταν το μήνυμα ενός διάσημου Κινέζου επιστήμονα για την αναχαίτιση της πανδημίας και το σπάσιμο της  αλυσίδας  του ιού.Το ίδιο μήνυμα υιοθέτησε και αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Η Κύπρος έχει έναν πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 800.000.Όσος δηλαδή είναι ο πληθυσμός ενός χωριού στην Κίνα ή μια μικρή πόλη στη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει ήδη στείλει ως βοήθεια σε 13 χώρες (εκτός Τουρκίας και Ελλάδας) εξοπλισμό για τεστ  διακρίβωσης κρουσμάτων  από τον κορωναϊό.

Γιατί δεν απευθυνόμαστε στη Ρωσία να αγοράσουμε κιτ για τεστ προκειμένου  να ερευνηθούν  όλοι οι Κύπριοι πολίτες αν έχουν προσβληθεί από τον ιό;. Θα  είναι πιο οικονομική λύση και πιο αποτελεσματική .Έτσι θα περιοριστούν τα κρούσματα αφού  θα τεθούν σε καραντίνα  οι προσβεβλημένοι που πιθανόν να είναι μερικές ακόμα εκατοντάδες χωρίς να το γνωρίζουν καν και οι ίδιοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας ντι Μάγιο  καλοσωρίζοντας το περασμένο Σάββατο το πρώτο ρωσικό αεροπλάνο που μετέφερε βοήθεια από τη Ρωσία στην Ιταλία καθώς και την βοήθεια από Κίνα και Κούβα τόνισε :

«Αυτό δείχνει ότι η Ιταλία δεν είναι μόνη και ότι η καλλιέργεια φιλίας με άλλα κράτη είναι θεμελιώδης. Υπάρχουν φίλοι και λιγότερο φίλοι» πρόσθεσε.

Ας ζητήσει και η κυβέρνηση Αναστασιάδη βοήθεια από τη Ρωσία και στην έσχατη ανάγκη ας την πληρώσουμε.Θα είναι πιο οικονομική επιλογή και πιο αποτελεσματική όταν γνωρίζουμε πόσοι έχουν προσβληθεί ακόμα και σε όσους θα παραχωρούνται άδειες διακίνησης με κίνδυνο να μολύνουν και άλλους.

Δόξα σοι ο Θεός υπάρχουν πολλές κλειστές μεγάλες αίθουσες αθλοπαιδιών ή πολιτιστικών κέντρων σε Δήμους που μπορούν να μετατραπούν σε χώρους περιορισμού για όσους έχουν μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν.Με τα τεστ όμως θα φανεί και ο μεγάλος ή μικρός αριθμός  των κρουσμάτων ενώ οι υγιείς θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα και η οικονομική και κοινωνική ζωή θα συνεχισθεί να λειτουργεί απρόσκοπτα.