Ιράκ: Πυραυλική επίθεση σε Αμερικανική στρατιωτική βάση

 

Πυραυλική επίθεση σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στο Κιρκούκ του Ιράκ, όπου  βίσκονται αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε το AFP, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας του Ιράκ και των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες.4735222

Η βάση βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιρκούκ και σε αυτήν βρίσκονται τόσο δυνάμεις των ΗΠΑ, όσο και του Ιράκ.

Την τελευταία φορά που η βάση K1 δέχτηκε επίθεση ήταν στις 27 Δεκεμβρίου, όταν έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός υπεργολάβος.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη στρατιωτική ομάδα Κατέμπ Χεζμπολάχ και σε αντίποινα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές, σκοτώνοντας 25 μέλη της, αλλά και τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του Ιράν Κασέμ Σολεϊμανί.

Κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν τον διοικητή της μονάδας Κουντς (Quds) των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, και τον Ιρακινό σιίτη στρατιωτικό ηγέτη Αμπού Μαχντί Μουχαντίς σε επιχείρηση στις 3 Ιανουαρίου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

Μόλις μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την υποστηριζόμενη από το Ιράν Κατέμπ Χεζμπολάχ για επίθεση σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ κοντά στην ιρακινή πόλη Κιρκούκ με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου, στις 27 Δεκεμβρίου. Οι ΗΠΑ απάντησαν με επίθεση στις δυνάμεις της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία.

Αυτή η επιχείρηση, με τη σειρά της, προκάλεσε διαμαρτυρίες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη στις 31 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις και έβαλαν φωτιά στην εξωτερική της περίμετρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τότε τον Σολεϊμανί για ενορχήστρωση των διαμαρτυριών στην πρεσβεία.

Μετά τη δολοφονία του Σολεϊμανί, κατόπιν αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά βάσεων που φιλοξενούν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Το κοινοβούλιο του Ιράκ υιοθέτησε ψήφισμα για άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη χώρα.